Atlético won eerste trofee van het seizoen.

Bij de start van het nieuwe seizoen heeft Atlético Madrid zijn eerste Europese supercup gewonnen door in Monaco Inter, de winnaar van de jongste editie van de Champions League, met 2-0 te verslaan. Dat was vooral te danken aan een sterke tweede helft waarin JoséAntonioReyes en SergioAgüero voor de doelpunten zorgden. De jonge doelman DavidDeGea stopte in de 90e minuut een strafschop van DiegoMilito. Veertien jaar na de het winnen van de titel en de beker in Spanje realiseren de Colchoneros nu dus een Europese dubbel met de Europa League en de supercup.

Agüero was in de zevende hemel: “We zijn het beste team van Europa. We waren groots en verdienen deze trofee.” De andere doelpuntenmaker van de avond, José Antonio Reyes, werd verkozen tot man van de match. Reyes: “We hebben een team om trofeeën te winnen. Ik was ongelooflijk blij toen ik de score opende. Een doelpunt maken in de finale blijft voor elke voetballer een jongensdroom die uitkomt.” Hij bedankte ook coach QuiqueSanchezFlores voor het vertrouwen. “Het vertrouwen van de trainer krijgen is van primordiaal belang. Dat zie je op het veld. Ik ben veel rustiger dan de voorgaande jaren.”

Ook doelman De Gea was erg gelukkig. “Dat ik die strafschop kon stoppen, was te danken aan een combinatie van intuïtie en geluk. Keeperstrainer Emilio Alvarez heeft me alleszins goede tips gegeven.” Duizenden supporters vierden in Madrid de overwinning aan de Neptunusfontein. “We mogen eventjes genieten,” verklaarde Reyes, “maar nu moeten we ons volop concentreren op de competitie.” Atlético beggon maandag thuis aan de Liga tegen Sporting Gijón. “De weg is nog lang”, verwittigde de Uruguayaanse verdediger DiegoGodín, die deze eerste trofee uiteraard vooral samen vierde met zijn landgenoot DiegoForlán.

Javier Mascherano, de 24-jarige middenvelder van Liverpool, maakt de overstap naar FC Barcelona. Hij zal er normaal een contract tekenen voor vier jaar. Volgens de Spaanse pers zou met de overgang van de Argentijn een bedrag gemoeid zijn van 22 miljoen euro.

José Mourinho liet aan drie spelers weten dat hij niet meer op hen rekent: Rafael van der Vaart, Royston Drenthe en Mahamoudou Diarra. Ondanks de 0-0 op het veld van Real Mallorca, zijn de verwachtingen bij Real hooggespannen.

Sergio Ramos (24) kreeg een voorstel om zijn contract te verlengen tot in juni 2013. Daar gaat ook opslag mee gepaard: hij zou voortaan vijf miljoen euro per jaar verdienen.

Fernando Gago (24) is geblesseerd aan de linkerknie en is out voor een maand.

Fernando Cavenaghi, de 26-jarige Argentijnse spits van Bordeaux, wordt voor één seizoen uitgeleend aan Mallorca, dat over een optie beschikt om voor 3,5 miljoen euro de speler definitief aan te kopen. “Het was al lang mijn droom om eens in Spanje te voetballen”, verklaarde hij.

Joaquín (29), die misschien bevrijd kan voetballen als gevolg van het vertrek van een aantal vedetten, scoorde in de eerste competitiewedstrijd meteen twee keer voor FC Valencia.

Aldo Duscher (31), die sinds een maand moest meetrainen met de satellietclub van FC Sevilla, verbrak het contract dat hem nog tot juni 2011 aan de Andalusische club bond. Daardoor kan hij de overstap maken naar Espanyol.

Fernando Amorebieta, de 24-jarige verdediger van Athletic Bilbao, werd opgeroepen voor de Venezolaanse nationale ploeg, maar hij liet de bondscoach weten dat hij niet langer op hem hoeft te rekenen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier