De voorzitter van STVV schuift de CEO van de voetbalbond naar voren als opvolger van Ivan De Witte. In een eerste reactie reageerden de clubs afwijzend, maar Duchâtelet hoopt dat ze gaan nadenken.

Vrijdag sloot de Pro League haar jaar af met een laatste vergadering, gevolgd door een banket. Het werd nog druk, met onder meer de herverkiezing van vertegenwoordigers in het Uitvoerend Comité. Georges Ingelbrecht, 73, begint volgend seizoen aan zijn laatste (en negentiende) jaar in dat bondsorgaan. Nadien wordt hij opgevolgd door Kortrijkvoorzitter Joseph Allijns. Opvallend: in tegenstelling tot een paar maanden geleden eiste Club Brugge niet langer het ontslag van Pol Jonckheere. Die mag zijn mandaat in het UC, dat nog twee jaar loopt, gewoon uitdoen.

De opvolging van afscheidnemend voorzitter Ivan De Witte werd niet geregeld. Een comité van vier man – Pierre François, Philippe Collin, Herman Wijnants (herkozen voor vier jaar) en Ivan De Witte als coördinator – moet zich daarover buigen. Ergens in het najaar moeten zij met een naam op de proppen komen. Iemand van buitenaf (al dan niet met ervaring bij een club) kan, maar dan moet de job bezoldigd worden gemaakt. Bovendien moeten de taken dan goed worden afgelijnd, zodat de voorzitter en CEO Ludwig Sneyers niet met elkaar in botsing komen. Er wordt ook nagedacht over een betere commerciële uitbouw van de werking.

Roland Duchâtelet verraste met het naar voren schuiven van Steven Martens, CEO van de voetbalbond. Martens, zo zegt de voorzitter van STVV, moet sowieso de gang van zaken binnen de Profliga in de gaten houden. Het profvoetbal is belangrijk, ook financieel, voor de voetbalbond. Duchâtelet: “Een voltijdse voorzitter én een voltijdse CEO naast elkaar in de Profliga, dat is om problemen vragen. Martens vragen om naast CEO van de KBVB ook onze Profligavoorzitter te zijn lijkt me wel een zeer goed werkbaar alternatief. Ook in de Engelse Premier League zitten er vertegenwoordigers van de FA. Martens kan onze vergaderingen leiden en blijft zo perfect op de hoogte van wat er leeft. Bovendien is hij onafhankelijk.”

Belangenvermenging, reageerden anderen direct. Wat bij een conflict tussen profs en de rest van het voetbal? Duchâtelet, die in de loop van vorig seizoen geregeld in de clinch ging met De Witte vanwege diens dubbele pet, vraagt dat men hierover op zijn minst nadenkt. “Het is niet de voorzitter die beslist, dat doen de leden. Bovendien houden we in het Uitvoerend Comité onze vertegenwoordigers.”

DOOR PETER T’KINT

“Ook in de Engelse Premier League zitten er vertegenwoordigers van de FA.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier