Afgelopen zomer werd het contract van Michy Batshuayi herzien. “Om te vermijden dat de wet van 1978 op de betaalde sportbeoefenaar ingeroepen zou worden”, zegt Duchâtelet daarover. Het contract bevat een clausule die voorziet dat Batshuayi weg mag voor acht miljoen zo lang Duchâtelet voorzitter is, en voor vijf miljoen als iemand anders voorzitter is. Waarom hij dat zo formuleerde, wil de voorzitter van Standard niet toelichten. “Al kan ik me voorstellen dat zoiets bizar klinkt”, geeft hij toe.

Wil Duchâtelet dat de verkoop van de speler alleen hem ten goede komt? Wil hij een hinderlijk steentje in de schoen van zijn opvolger stoppen? Dat de clausule er kwam op aandringen van de familie, ervan uitgaande dat Standard dit jaar verkocht zou worden, wordt door de familie van Batshuayi zelf ontkend.

Vandaag is acht miljoen voor veel geïnteresseerde clubs een koopje. Daarom gaf Duchâtelet aan de geïnteresseerden aan dat die clausule niet langer geldt. Zo liet hij de onderhandelaars van Benfica in januari weten dat de vraagprijs niet acht, maar twaalf miljoen euro was.

Het contract bevat, naast de eerder aangehaalde clausule, een paragraaf die stelt dat “Standard het recht heeft om te weigeren het contract te verbreken”. Op die manier wordt de speler gegijzeld door zijn eigen contract terwijl hij bij het ondertekenen dacht dat het volstond dat iemand de genoemde som betaalde om weg te raken.

Dat Batshuayi met Christophe Henrotay, met zijn contacten op de internationale spelersmarkt en met name in Engeland, een nieuwe makelaar kreeg, veranderde de situatie. Sindsdien heeft Duchâtelet het dossier niet meer helemaal alleen in handen.

Twee dagen na een perscommuniqué van 8 januari waarin Henrotay met de vinger gewezen werd, contacteerde Duchâtelet Robert Elstone, CEO van Everton. Dat gebeurde via de pas bij Standard aangestelde juriste Katrien Meire, die kort daarna bij Charlton geplaatst werd. Elstone kreeg te horen dat de onderhandelingen omtrent Batshuayi via Duchâtelet moesten verlopen. Duchâtelet besefte dat die boodschap zou aankomen bij Henrotay, die een goed contact heeft met Evertonvoorzitter Bill Kenwright.

Terwijl Duchâtelet zich bereid toonde om te onderhandelen met Benfica en Everton, kantte hij zich resoluut tegen een deal met een Engelse club die vervolgens de speler zou uitlenen aan Anderlecht, uit vrees voor een nieuwe negatieve reactie van het publiek in Luik, en de daarbij horende bedreigingen zoals afgelopen zomer. Dat wilde hij tot elke prijs vermijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier