In het begin van de jaren vijftig ontwikkelden enkele avant-gardisten de eerste polshorloges speciaal voor professionele duikers. Meer dan een halve eeuw na datum zijn het nog steeds dezelfde twee grote namen die van de partij zijn.

Blancpain en Rolex vechten nog steeds om de titel van ‘eerste merk dat duikershorloges ontwikkelde’. De Fifty Fathoms was het eerste duikersmodel van Blancpain, terwijl de Submariner het eerste duikershorloge van Rolex was.

Bij Blancpain is de huidige X Fathoms een waardige opvolger van de Fifty Fathoms die in 1954 voor de Franse marine werd gemaakt. De X Fathoms maakt indruk met zijn look, maar evenzeer met zijn technische bagage. Een horlogekast met een diameter van meer dan 55 mm, die door het gebruik van het titanium toch verrassend licht is. Een automatische beweging met drie horlogeveren die voldoende energie herbergen om het horloge 120 uur te doen werken. Waterdicht is de X Fathoms dan weer tot op 300 meter diepte. Hij beschikt uiteraard ook over een heliumklep, die al te brutale decompressie kan tegengaan. Blancpain zou evenwel Blancpain niet zijn als hij hier niets aan toegevoegd zou hebben dat nieuw en uniek is. In dit geval gaat het om een slepende wijzer die in actie wordt gezet door een membraan in amorf metaal. De X Fathoms geeft tal van informatie weer op zijn wijzerplaat. De diepte wordt exact weergegeven zolang je de grens van de negentig meter niet overschrijdt en er is ook een geheugen voor de maximaal bereikte diepte. De eerste (of laatste) zone, die van 0 tot 15 meter, wordt tot op 30 cm nauwkeurig aangeduid. Er is ook een teruglopende teller die de momenten voor decompressiestops aangeeft. Het geheel blijft dankzij het slimme gebruik van verschillende kleuren toch overzichtelijk.

Trouw aan zijn stijl voerde Rolex niet meteen bruuske veranderingen door bij het Submarinermodel – dat voor het eerst verscheen in 1953. Maar dat maakt die evoluties er niet minder fundamenteel op, integendeel. De hedendaagse Submariner is waterdicht tot op 300 meter diepte en beschikt over een heliumklepje, een ontwikkeling waarmee Rolex eerste was. De Oysterhorlogekast heeft een diameter van 40 mm en omvat een COSC-gecertificeerde automatische beweging met alle typische Rolexkenmerken (Paraflexschokdemping, Parachromspiraal, en ga zo maar door). De Sub werd lichtjes hertekend en heeft nu ook een horlogering met zwarte Cerachromdisk (een zogoed als onveranderlijke keramiek). De professionele duikers zullen ook maar wat blij zijn met het uitschuifbare stalen horlogebandje. Dat uitschuifsysteem kreeg de naam Glidelock mee en kan afgesteld worden tussen de 2 en de 20 mm.

Met de creatie van de Seamaster voegde Omega zich in 1957 bij het selecte clubje van pioniers wat duikershorloges betreft. De nieuwe Seamaster Planet Ocean (diameter 45,5 mm) is een technologisch pronkstuk van de Swatch Group geworden. De gecertificeerde COSC-beweging van de chronograaf is uiteraard – want typisch Omega – gebaseerd op een coaxiaal echappement met silicium slingerspiraal. De horlogekast is waterdicht tot op 600 meter diepte en uitgerust met een heliumklepje.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content