Bondscoach Joachim Löw mag blijven.

Tot en met het WK van 2010 blijft Joachim Löw (47) verantwoordelijk voor de Mannschaft. De Duitse bondscoach verlengde zijn contract bij de Duitse voetbalbond met twee jaar, wat hem vijf miljoen euro zal opleveren. Een peulschil in vergelijking met hetgeen José Mourinho bij Chelsea opstreek (10 miljoen euro) en waarover Ottmar Hitzfeld momenteel onderhandelt bij Bayern München (een verlenging voor een seizoen, want hij schermt met interesse van de Zwitserse voetbalbond en aast op een jaarloon van 5 miljoen euro), maar toch een mooie beloning voor hetgeen de voormalige assistent tot nu toe presteerde.

Na het WK van 2006 werd Löw, voorheen assistent van Jürgen Klinsmann, die kon terugvallen op een vorstelijk jaarloon van 3,5 miljoen euro, eindverantwoordelijke. De laatste twee jaar was Löw bijzonder succesvol met een fel verjongde selectie : hij plaatste zich als eerste voor het EK van volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland en won twaalf van de zestien interlands.

“Het openbreken van de verbintenis is een duidelijk signaal”, verduidelijkte bondsvoorzitter Theo Zwanziger. “Wij hebben bijzonder veel vertrouwen in de filosofie en aanpak van de bondscoach. Hij krijgt vanaf nu alle tijd en ruimte om toe te werken naar het EK en WK.”

Ook Löw toonde zich tevreden over het feit dat hij zijn werk bij de Duitse nationale ploeg mag voortzetten. “Ik ben erg blij dat ik de volgende jaren verder kan en mag gaan op de ingeslagen weg”, reageerde hij. “Ons hoofddoel blijft het niveau van de nationale ploegen en het complete Duitse voetbal te verhogen. Stap voor stap slagen we daarin.” Met ‘ons’ bedoelde Löw de complete technische staf, want ook assistent Hans-Dieter Flick, doelmannentrainer Andreas Köpke en hoofdscout Urs Siegenthaler verlengden hun overeenkomst voor dezelfde termijn.

Ondertussen lekte ook uit hoeveel Löw krijgt als hij Europees kampioen wordt : een premie van 250.000 euro als hij het EK wint, 75.000 euro als de Mannschaft de halve finales bereikt.

Theo Zwanziger (62), een jurist, blijft tot 2010 voorzitter van de Duitse voetbalbond. Hij werd unaniem herkozen.

Bijna een jaar speelde de Kroatische spits Ivan Klasnic bij Werder Bremen geen officiële wedstrijd vanwege nierproblemen. Na twee zware operaties vierde hij vorige week zijn rentree in een oefenduel met de amateurs met twee doelpunten.

Bayern München ontsnapte in de UEFA Cup, in en tegen Rode Ster Belgrado, aan een eerste seizoensnederlaag. Uitgerekend de amper zeventienjarige jeugdinternational Toni Kroos, een groot talent, groeide uit tot de held van de avond. Hij eiste in blessuretijd brutaal een vrije trap op en schoot de winnende treffer binnen.

VfL Bochum moet het de komende twee weken stellen zonder aanvoerder Tomasz Zdebel (34, ex-Lierse). De middenvelder liep een spierscheur op.

Kaiserslautern is de wanhoop nabij. De club die in 1998 nog kampioen werd en momenteel wordt getraind door de Noor Kjetil Rekdal (ex-Lierse), staat op een degradatieplaats in de tweede Bundesliga. Klaus Toppmöller moet redding brengen. De bondscoach van Georgië, oud-speler van de Rode Duivels, wil adviseren bij het sportieve beleid.

Trainer Rudi Bommer (50) blijft tot 2010 bij MSV Duisburg.

International Philipp Degen (24), een verdediger, praat met het bestuur van Borussia Dortmund om zijn overeenkomst, die afloopt in 2008, open te breken. Ook middenvelder Florian Kringe (25) onderhandelt met sportief directeur Michael Zorc (45).

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier