Danko Lazovic bloeit open bij PSV.

De loopbaan van een profvoetballer bevat soms vreemde kronkels. Vraag het maar aan de Servische aanvaller Danko Lazovic. De 26-jarige international, die in het seizoen 2006/07 bij Vitesse doorbrak met 19 doelpunten in 32 wedstrijden en daarna voor 6,6 miljoen euro (en vijf seizoenen) overstapte naar PSV, weet als geen ander hoe dat voelt. Het ene moment word je immers uitgefloten door 34.000 supporters, een paar maanden later sta je ineens wekelijks in de basis en dank je de trainer voor het vertrouwen met sterke prestaties, collectief spel én goals.

Na zijn stormachtige relatie met Huub Stevens bloeide Lazovic open onder Fred Rutten. “Ik weet niet of ik zo’n invloed heb op zijn gedrag”, verklaarde de PSV-coach voor de camera’s van de NOS. “Ik vind het gewoon een aardige jongen.”

Lazovic zelf loopt alleszins hoog op met de omgangsvorm van Rutten. “Hij voert een duidelijke communicatie met iedereen”, stelt hij vast. “Dat merk ik toch in de kleedkamer. Je kan over veel dingen praten met hem. Hij luistert en geeft tips om bepaalde zaken – ook buiten het voetbal – te verbeteren. Daar hou ik wel van. Vorig seizoen zat er veel onrust in mijn spel en lichaam. Dan ontstaan er nu eenmaal vreemde gebeurtenissen, zoals die ruzie vorig jaar tegen Ajax. Dat was fout en mag niet gebeuren. Een vulkaan kent ook wel eens een uitbarsting, hé. ( lacht) Het had veel met trots te maken. Alleen blijkt dat aspect voor ons iets belangrijker dan voor de doorsnee-Nederlander.”

Voor Rutten is het nochtans allemaal vrij eenvoudig. “Je moet je spelers kennen”, poneert hij. “Iemand uit de Balkan vraagt nu eenmaal om aandacht en openheid. Als je daar goed mee omgaat, dan stelt er zich geen probleem. Wij kunnen hem alleen maar helpen.”

Lazovic zelf wil liever niet meer terugkijken. “Een afgesloten hoofdstuk. Ik had toen wel mijn redenen om boos te zijn. Vooruitkijken, dat staat nu voorop. Toen ik inviel op de eerste speeldag, werd ik nog uitgefloten. Nu ben ik plots de held. Ach, voetbal is soms raar.”

De wegen van de Ivoriaanse aanvaller Bonaventure Kalou (31) en Heerenveen scheiden vanaf 1 januari. Dan wordt het contract van de wisselspeler, die in de zomer van 2008 naar Friesland afzakte, ontbonden. Onder Jan de Jonge kreeg de Afrikaan geen speeltijd meer.

Luis Suárez (22), de Uruguayaanse aanvaller van Ajax, heeft naar eigen zeggen geen enkele intentie om Ajax te verlaten tijdens de winterstop. Hij reageerde daarmee op een verklaring van directeur Rik van den Boog, die meldde dat er te praten viel bij een ‘extreem hoog bod’. De aanvoerder overweegt zelfs een gesprek over het openbreken van zijn overeenkomst, die nu afloopt in 2012.

Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson bestraften zichzelf na hun uitsluitingen in de stadsderby tegen Sparta. Opmerkelijk genoeg legde het Feyenoordduo zichzelf een hogere geldboete op dan trainer Mario Been aanvankelijk in gedachten had.

RKC Waalwijk staat op de rand van het faillissement. Met de hulp van de gemeente en de hoofdsponsor moet betaald voetbal gewaarborgd blijven. Hoofdsponsor Mandemakers wil garant staan voor het tekort van drie miljoen euro, maar dan moet de gemeente de huurachterstand van 612.000 euro kwijtschelden en de jaarlijkse huur van het stadion halveren naar 300.000 euro.

Ook Roda JC en Willem II kampen met begrotingstekorten. De werkgever van trainer Harm van Veldhoven ontvangt dit seizoen ongeveer 700.000 euro minder aan mediaopbrengsten, waardoor het begrotingstekort kan oplopen tot twee miljoen euro. Vorig seizoen kwam Roda JC al vier miljoen euro te kort. Willem II stevent, als gevolg van teruglopende sponsorbijdragen, tegenvallende tv-inkomsten en mindere transferopbrengsten, dan weer af op een exploitatietekort van ruim 2,5 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier