De bondstop wacht nog af wat Marokko met Erik Gerets van plan is en bekijkt het trainersaanbod, maar de kansen van Marc Wilmots om bondscoach te worden, lijken te stijgen.

Gelijk tegen Montenegro, verlies van Engeland. Qua puntenoogst hebben de Rode Duivels in hun twee wedstrijden onder Marc Wilmots geen te beste beurt gemaakt. Te makkelijk de goals weggegeven, op dat vlak niks nieuws onder de zon. Helaas. Offensief bleven de Duivels zaterdag, in een bezetting zonder echte targetman, relatief onmondig. Geen schoten uit de tweede lijn, wat veel spelers die graag de bal in de voet wilden, de ene niet in vorm ( Lukaku), anderen niet gebruikt ( Benteke, Vossen), sommigen ook vermoeid ( Mertens),… Het experiment met een middenveld vol voetballers was verdienstelijk, zonder meer. Het kostte niks, daarvoor dienen oefenwedstrijden, tenslotte was het niet de laatste match voor een nieuwe kwalificatiecampagne. Wilmots wilde al eens op die manier spelen, maar toen blokte Leekens dat nog af. Nu deed hij zijn zin – hij had het zich makkelijk kunnen maken en verder borduren op de manier van voetballen uit zijn eerste wedstrijd, maar koos voor een andere weg. Allicht trok hij er dezelfde lessen uit.

Heeft Marc Wilmots na deze twee wedstrijden nu meer uitzicht op een definitieve aanstelling tot bondscoach? Moeilijk te zeggen. Officieel klinkt het dat zijn kansen gestegen zijn. Ambassadeur Paul Van Himst is zelfs heel duidelijk: “We moeten Gerets en Preud’homme vergeten, die zijn niet te betalen.” Off the record hoor je dat men nog hoopt op een van die twee, namelijk Gerets, wellicht tegen beter weten in. Georges Leekens verdiende al een aardige boterham in Brussel, meer dan 600.000 euro. Gerets, zo zeggen mensen van de bond, zit in Marokko aan het dubbele, officieel of niet. Er zijn internationals die graag met de Leeuw willen werken, maar de bond is niet bij machte zijn contract tot 2014 af te kopen. Pas als Marokko beslist om Gerets te ontslaan én hij fors wil inleveren, lijkt een huwelijk mogelijk. Maar dat zijn veel ‘alsen’. Te veel voor een nuchtere zakenman als Van Himst.

O ja, er zijn nog Geretsen, al dragen ze een andere naam. Buitenlandse kandidaten. Maar die moeten dan wel weer alle talent leren kennen én een nieuw spelsysteem overbrengen. Kost tijd, vindt Van Himst. Terwijl in september Wales al wacht. Neen, ga maar voor continuïteit en geef Wilmots een kans.

Is de bondstop daartoe bereid? Ze apprecieerden de voorbije weken zijn durf, zin tot initiatief, zijn aanpak, zijn gesprekken en zijn duidelijkheid. Dat mag niemand verrassen. Wij hebben Marc Wilmots altijd graag geïnterviewd. Steevast relatief kort, maar hij draaide niet rond de pot. Hij noemde na de slechte start van de voorbije campagne een kat een kat, roemde de instelling van sommige jongens, maar hekelde ook die van de nog jonge vedetten. Vertonghen en Hazard, die nog een paar stappen moesten zetten, de ene in zijn fysieke ontwikkeling, de andere in mentaliteit. Ze zijn nu beiden weg uit de biotoop waar ze zich in zijn ogen iets te makkelijk leken te settelen, allebei richting Engeland, al staat dat voor Vertonghen nog niet helemaal vast. Op dat vlak kan de (nieuwe?) bondscoach gerust zijn.

Vraag is nu: is de T2, die Wilmots in de ogen van Philippe Collin was, in staat om T1 te zijn? Collin zei officieel de voorbije week dat zijn kansen stegen, maar dat hij toch nog gesprekken wilde houden. Je proeft toch nog twijfels en daarom wil men de beslissing nog even uitstellen. Pro Wilmots pleit het respect bij de spelers, maar dat mag niet doorslaggevend zijn, spelers moeten hun sportieve baas niet kiezen. Pro Wilmots pleit ook de vox populi, maar die sprak zich ook al massaal uit voor Gerets. Ook daar moet de bond geen rekening mee houden. Wilmots heeft nauwelijks trainerservaring. Voor de Engelsen was dat de reden waarom Stuart Pearce het niet werd, maar bij Nederland kregen Rijkaard en Van Basten de job wel.

Het is een moeilijke beslissing, alleszins. Zeker gezien de inzet, het WK halen is na al die jaren afwezigheid op een toptoernooi een must. Sportief in de eerste plaats, maar ook commercieel en financieel. Beter wat langer nadenken dus.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content