Wat is er van Marc-André Kruska, de Duitse controlerende middenvelder van Club Brugge, afgelopen vrijdag weer in de basis in Kortrijk? Vijf getuigenissen.

Luc Devroe (sportmanager Club Brugge): ‘Een superprof’

“Zoals zo veel anderen werd ook Marc-André Kruska ons aangeboden door makelaars. Ik kende hem van de vriendschap-pelijke belofte-interland Duitsland-België van vorig jaar en alle bijkomende informatie die ik via zes à zeven kanalen inwon, was positief. Ik informeerde mij onder meer bij Sven Vermant, Marc Wilmots, de Duitse makelaar die ons Antolin Alcaraz bezorgde en ook bij West Bromwich Albion, dat hem gevolgd had ( Dennis van Wijk was toen scout van de Engelse club, nvdr). De conclusie luidde: Kruska is een goede voetballer met een uitstekende mentaliteit, een versterking voor ons. Dé vraag die ook in ons bestuur werd gesteld, was: waarom komt zo iemand naar Club Brugge? Tenslotte is hij aanvoerder van het Duitse belofte-elftal, stond hij in de belangstelling van Bundesligaclubs als Karlsruhe en Bielefeld en kon hij zelfs naar Real Madrid, al was het dan om met het oog op de toekomst voor het tweede uit te komen. Het antwoord is: hij wil per se spelen om zijn plaats bij de nationale ploeg niet te verliezen en het komende EK voor beloften in Zweden niet te missen. Wij bieden hem de uitdaging buitenland en in principe elk seizoen Europees voetbal. Hij kent Club goed van toen het Dortmund uitschakelde voor de Champions League. Bovendien is Brugge maar 300 kilometer van bij hem thuis. Er zijn Duitse eersteklassers die verderaf liggen.

“Kruska is een superprof: zeer gedisciplineerd, pünktlich, heel beleefd, zowel tegen de voorzitter als tegen de materiaalmeester. Hij is hier pas, op het veld zagen we het allerbeste van hem nog niet. Pas 21 jaar en al 98 wedstrijden gespeeld in de Bundesliga, eigenlijk zegt dat al voldoende, vind ik.”

Bert van Marwijk (ex-trainer Borussia Dortmund): ‘Een complete voetballer’

“Ik ben een fan van hem. Hij is een complete voetballer, een liefhebber, een heel ernstige jongen en een voorbeeldige prof. Marc-André is niet de grootste ( 1,78 meter, nvdr) en ook niet de snelste, maar hij ziet het heel goed, ook in de diepte, is sterk in duel, staat meestal waar hij moet zijn en beschikt over een uitstekende traptechniek. Ik liet hem bij Dortmund debuteren toen hij pas zeventien was. Onder mij speelde hij heel veel. Sinds ik er weg ben, zijn ze al aan hun derde trainer toe en alleen de laatste ( Jürgen Klopp, nvdr) stelde hem niet op. De concurrentie op het middenveld is er ook wel ontzettend groot, merk ik. Maar Club Brugge moet zich geen zorgen maken; er is niets mis met Kruska, er zit geen addertje onder het gras. Met zijn transfer deed het een heel goede zaak.”

Franky Van der Elst (ex-controlerende middenvelder Club Brugge): ‘Een nuttig type’

“Wat ik van hem zag, was behoorlijk: positioneel deed hij het goed, hij verlegde het spel naar links of rechts maar speelde ook door het centrum en tussen de linies, trapte gemakkelijk een bal over 30 en 40 meter. Gestalte is niet onbelangrijk voor een controlerende middenvelder, om ook met het hoofd ballen te kunnen recupereren, maar met plaatsing kan je veel oplossen. Het allerbelangrijkste op die positie is dat je het ziet en het snel kunt uitvoeren. Hij is een type dat Club niet had. Hij moet nog alles bewijzen, maar kan nuttig worden. Ik vind deze transfer ook geen stap achteruit voor hem. Bij Dortmund staat nu op zijn plaats de Duitse international Sebastian Kehl, het kan best dat Kruska daar geen enkel vooruitzicht meer had. De ploeg is nu ook sterker dan toen hij meedeed.”

Geert De Vlieger (doelman Club Brugge) : ‘De sleutel op de deur’

“Kruska liet meteen een volwassen indruk. Je merkt in alles dat hij al veel bagage heeft. Hij is niet snel onder de indruk, hij weet hoe een kleedkamer werkt, kent zijn taak en houdt er zich vlot mee bezig. Zijn basisplaats en zijn prima debuut tegen KV Mechelen waren daar het logische gevolg van. Het lijkt alsof hij hier al veel langer meeloopt. Hij zoekt jongens zelf op om dingen te vragen en grapt en grolt al mee. Ook in zijn spel is hij efficiënt. Hij herleidt het voetbal tot zijn essentie: aannemen en spelen en voor de rest voor de verdediging de sleutel op de deur zijn. Hij weet dat hij niet de grote man moet worden, maar dat hij er juist voor moet zorgen dat anderen opvallen.”

Peter Balette (assistent-coach Club Brugge): ‘Een belangrijk aanspeelpunt’

“Karakterieel is hij nog moeilijk te doorgronden, maar hij is in elk geval zeer leergierig. Zijn betrokkenheid is groot, hij denkt altijd aandachtig mee. Misschien komt dat mede door de taal. Hij begrijpt al wat Nederlandse woorden, hij begrijpt Engels en hij begrijpt ook ons Duits, al is dat grammaticaal wellicht niet altijd allemaal correct. Misschien praat Jacky ( Mathijssen, hoofdtrainer, nvdr) nog het best Maaskants met hem ( lacht).

“Kruska is niet degene die met een grote stap binnenkomt en zegt: hier ben ik! Voorlopig is hij nog timide, maar hij geeft de indruk zich op zijn gemak te voelen. Hij is een speler die goed weet wat hij kan en wat niet, hij kan zich wegcijferen voor anderen en op een heel sobere manier efficiënt voetballen. Tegen KV Mechelen bleef hij ook met elf tegen tien vrij sober. Als aanspeelpunt is hij heel belangrijk. Ook als hij niet ongedekt is, maakt hij zich aanspeelbaar. Hij heeft een mooie traptechniek waarmee hij gemakkelijk van flank verandert en goed op doel trapt, hij is altijd in beweging en zet druk op de bal. Een vol stadion remt hem niet af ( Signal Iduna Park van Borussia Dortmund telt 82.678 plaatsen, nvdr). Ik vergelijk hem graag met Yves Vanderhaeghe. Hij is ook niet groot, maar zoals Wesley Sonck springt hij hoog. Kruska is sterk in de balrecuperatie over de grond, maar ik verwacht dat hij ook menig kopduel zal winnen.” S

door christian vandenabeele – beelden: reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content