Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als laatste eindigen met 14 punten, slechts 30 keer scoren en 91 doelpunten slikken, maar toch in eerste klasse blijven: het is Beveren gelukt! Met dank aan de licentiecommissie, die niet toestond dat Molenbeek (44 punten) dit seizoen in eerste bleef. Net als elke zomer gonsde het van de overnamegeruchten, maar de pogingen van de Zeeuw Meeuwi De Kraker om Jean-Marc Guillou uit het zadel te wippen, mislukten. En dus gaat Beveren, zonder vers geld, verder op de ingeslagen weg, met spelers uit Ivoorkust en van Arsenal. De Belgen trokken hun conclusies en vertrokken..

Verdediging

Bodart, Deckers, Meul, Vande Putte, Revel: er stonden er vorig seizoen vijf onder de Beverense lat. Deckers en Meul zijn er nog, Revel eveneens. De Fransman, die goeie met minder goeie dingen afwisselde, krijgt nu concurrentie uit Engeland, van Graham Stack. Pas 21, vrij laat aangekomen, maar volgens Guillou zou Arsène Wenger het sterk zien zitten met Stack. Als hij in Beveren kan bevestigen, krijgt hij straks op de bank van Arsenal een plaatsje als tweede doelman. Revel voetbalt beter mee dan de Belgen en wordt allicht de doublure.

De Meyer is weg, Vlaminck, De Decker en linksachter Grondin ook. Kortom, van de slechtste verdediging van eerste klasse blijft alleen nog Arsène (centraal) over. In afwachting van wat Engelsen kregen Demets en Theunis een kans tijdens de voorbereiding, respectievelijk als centrale verdediger en rechtsachter, maar allicht speelt geen van beiden daar straks. Demets weet dat hij plaats moet maken voor Chilvers of Halls, van de aangevoerde Engelsen de twee spelers met de meeste ervaring op het hoogste niveau. Wat betreft Halls, die al voor de A-ploeg speelde, werd overeengekomen dat hij kan worden teruggeroepen als Arsenal hem nodig mocht hebben. Beide verdedigers komen in aanmerking voor een centrale positie, maar werden ook al uitgeprobeerd op rechts.

Op links is Dirk Van Oekelen de Belgische nieuwkomer. Een doublure voor hem is er niet direct, tenzij de jonge Ivoriaan Boca (jong, explosief, maar klein). Hij kan ook worden uitgespeeld als linkermiddenvelder, want ook die zijn er niet in de kern. Alternatieven voor de verdediging zijn dus Demets, Kenny De Vuyst (die hard werkt aan een terugkeer na knie-problemen), en Steven Sidwell (de jongste van de Arsenalspelers en de man die in de voorbereiding het minst indruk maakte).

Middenveld

Yaya Toure, groot en rijzig, was sterk in het begin van vorig seizoen, maar gleed vervolgens af naar een bedenkelijk niveau. Kan hij zich herpakken? Kan aanvoerder Davy Theunis, die een slecht seizoen achter de rug heeft, opnieuw de goeie dingen laten zien die van hem een belofteninternational maakten? Kan Yapi Yapo, speels en klein, voor meer assists zorgen dan de vier van vorig seizoen? Van dit trio zal het alleszins afhangen of Beveren de druk van zijn verdediging kan weghouden én er zelf offensief iets van bakken. Te weinig kracht, te veel frivoliteit : het steunvlak van de ploeg was vorig seizoen niks waard. Een specifieke linkermiddenvelder is er niet (ook Van Rumst verdween), en op rechts is de spoeling ook al dun. Alternatieven voor het middenveld zijn Wostyn, maar dat hij mee een eersteklasser kan dragen, heeft die nog niet echt laten zien. Bou-Sfia was vorig seizoen op het eind titularis, maar dat kwam veel te vroeg toen.

Om zijn zwakke middenveld te versterken, rekent Guillou op nieuw Ivoriaans talent. Helaas is er tussen Guillou en ASEC Abidjan een kink in de kabel, zodat de vier aangekondigde versterkingen – twee aanvallers en twee middenvelders – vorige week nog steeds niet waren vrijgegeven door de Fifa.

Aanval

Tomas Danilevicius (twaalf doelpunten vorig seizoen) is weg. Nieuwelingen zijn er nog niet, dus doet Beveren het met Zezeto (sterke heenronde, afknapper na nieuwjaar) en Kaiper, een nieuwe Ivoriaan. Eventueel biedt Wostyn nog een alternatief.

Conclusie

Er wacht Herman Helleputte een moeilijk seizoen, met een kern die weinig kracht telt en een manifest gebrek aan offensief talent vertoont.

door Peter T’Kint

Stack

ChilversHallsArsèneVan Oekelen

Theunis Yaya

Wostyn Yapi Yapo

Zezeto Kaiper

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier