Duobaan

Of het nu bij Inter was, of nu bij PSG, de vrouw en manager van Mauro Icardi is nooit ver weg. © GETTY

Bij PSG kan Mauro Icardi nog eens tonen wat hij echt is: een koele afwerker. De Franse club gooide hem net op tijd een reddingsboei toe, toen Inter hem en zijn vrouw (annex manager) Wanda Nara de deur wees.

Het was een interview zonder sterke uitspraken dat LaGazzetta dello Sport onlangs in Parijs maakte met de Argentijnse spits Mauro Icardi na zijn eerste 40 dagen bij PSG. Maar net daarom was iedereen er tevreden over.

Tevreden is alvast de 26-jarige speler zelf over zijn nieuwe bestemming, nochtans niet zijn eerste keus: ‘Ik had hier niet zoveel affectie verwacht, maar vanaf de eerste warming-up in het stadion ben ik warm onthaald.’

Tevreden is ook PSG, omdat Mauro zich positief uitlaat over club, trainer en spelers, al is de concurrentie voorin met Neymar, KylianMbappé en zo meteen ook Edison Cavani wel erg groot. ‘Het is fijn om met zulke supertalenten, die op elk moment een wedstrijd kunnen doen kantelen, samen te zijn. Ook buiten het veld schieten we goed met elkaar op. Ik heb hier een fijne groep gevonden.’

Icardi is het type spits dat in of rond de zestien wacht op twee of drie bruikbare ballen, een actie maakt en afwerkt.

Ook tevreden zijn de tifosi van Inter, met wie Icardi de voorbije jaren een haat-liefdeverhouding had. ‘We hebben al een huis in Milaan, maar we bouwen er nog één, in de buurt van de nieuwe hoofdzetel van Inter, want Milaan is de stad waar we willen blijven wonen na mijn voetballoopbaan.’

Geen bitter woord over de nieuwe trainer van Inter, Antonio Conte, die nochtans al bij zijn komst in mei duidelijk maakte dat het hoofdstuk Icardi bij Inter afgesloten was. ‘Met Conte heeft Inter een trainer die wil winnen.’

En wat gaat hij doen wanneer de huurovereenkomst tussen PSG en Inter volgende lente afloopt? ‘Eind mei zien we wel wat er gebeurt.’

Giuseppe Marotta, algemeen directeur van Inter, kan zich in de handen wrijven. Er zijn geen ruiten uitgegooid in het eerste grote interview met Icardi na zijn turbulente vertrek, dat de Italiaanse pers de hele zomer beroerde.

Dat is goed nieuws na een spannende zomer, waarin de spits pas op de allerlaatste dag van de mercato op huurbasis richting Parijs trok, met een optie tot aankoop voor 70 miljoen, maar niet na eerst zijn contract verlengd te hebben tot 2022.

Hoe kon het in zo’n korte tijd zo ver komen met een speler die een jaar tevoren nog de koning van Inter was?

Romance op een boot

Een jaar geleden was het voetballeven van Mauro Icardi nog een sprookje.

Op 23 oktober loopt hij met zijn ploegmaats het veld van Nou Camp op en maakt net als iedereen een foto van het nog lege maar zo ook al imposante stadion, waar Inter ’s anderdaags in de Champions League Barcelona partij zal geven.

Nochtans heeft hij al een foto van Nou Camp met hemzelf, maar dan in een trui van Barça. Naast hem staan zijn fiere ouders, Juan Icardi en Analia Rivero. Het beeld is genomen net nadat hij in 2008 een contract heeft getekend bij de blaugrana. Twee en een half jaar brengt hij door op het oude trainingscentrum La Masía, waar ook Lionel Messi en zoveel anderen klaargestoomd werden voor een grote voetballoopbaan.

Mauro Icardi in duel met Duje Caleta-Car van Olympique Marseille. De spits voelt zich goed in de Franse hoofdstad.
Mauro Icardi in duel met Duje Caleta-Car van Olympique Marseille. De spits voelt zich goed in de Franse hoofdstad.© GETTY

Het eerste jaar ontwikkelt de jonge spits zich voorspoedig. Hij komt van een kleine club op Gran Canaria, waar het gezin zich in 2002 vestigt op zoek naar een beter leven door de economische crisis in Argentinië. Moeilijk wordt het vanaf 2 mei 2009. Die dag wint Barça met 2-6 van Real in Bernabéu, door een tactische innovatie. Pep Guardiola wisselt Lionel Messi van plaats met Samuel Eto’o en laat zijn spelmaker op de 9 spelen. Het is een domper op de ontwikkeling van de jonge Argentijnse spits, want ook bij de jeugd van Barça gaat men voortaan op die manier voetballen. Beloftetrainer Óscar García schuift op zijn beurt Rafinha vooruit, waardoor Icardi aan steeds minder speelminuten geraakt. Dus gaat de jonge aanvaller bij Barça TV beelden opvragen van zijn goals, om daar een promotie-dvd van te maken voor geïnteresseerde clubs.

Zo arriveert in januari 2011 een scout van Sampdoria in Barcelona voor de beloftederby tegen Espanyol. Maar de 18-jarige naar wie Riccardo Pecini komt kijken, start op de bank en valt pas in het laatste kwartier in. Na een babbel na de wedstrijd beslist Icardi zijn kans te wagen en de Europese topclub Barcelona te ruilen voor een tweedeklasser in Italië. Maar hij is overtuigd van zijn beslissing. Een plaats in het eerste elftal bij zijn club zit er niet meteen in. Hoe zou een 18-jarige die maar op één positie terecht kan, het in zijn hoofd halen om Messi uit de ploeg te willen spelen?

Niet bang van van een pittige fotoshoot: Mauro Icardi en zijn Wanda.
Niet bang van van een pittige fotoshoot: Mauro Icardi en zijn Wanda.© GETTY

‘Ik heb me die beslissing nooit beklaagd’, zegt Icardi later. ‘Ik wilde spelen en ik wist dat de kansen daartoe bij Barcelona bijna onbestaande waren.’

Sampdoria koopt na een halfjaar de spits aan, die zich bij de Primavera, de beloften, goed ontwikkelt. Bij de profs wordt hij opgevangen door een andere Argentijn met wie hij vriendschap sluit: Maxi López, ook al een speler met een Barcelonaverleden. Het klikt ook met diens vrouw, Wanda Nara, waarop het koppel tijdens de vakantie in 2013 de 20-jarige spits uitnodigt op hun boot tijdens een tocht langs de Eolische eilanden in de Middellandse Zee. Daar slaat de vonk over tussen Wanda en de zes jaar jongere speler.

Wanneer Wanda Nara ergens verschijnt, trekt ze alle aandacht naar zich doe. Met haar kledij of met haar uitspraken.

Die zomer verhuist Icardi voor 13 miljoen naar Inter, terwijl hij ook naar Napoli had gekund. Wanneer hij in wedstrijden tegenover Maxi López staat, geven de twee elkaar geen hand meer.

Een jaar na hun huwelijk in 2014 vraagt hij Wanda om hem te vertegenwoordigen als makelaar. Zijn pr verzorgde ze op dat moment al. In 2016 bezorgt ze hem een flink verbeterd contract. De spits die bij zijn eerste contract met Inter 1,3 miljoen euro per jaar verdiende, strijkt nu, bonussen inbegrepen, 5 miljoen op.

De kus

Op 24 oktober betreedt de Argentijnse spits fier de arena van Barcelona met de kapiteinsband van Inter rond de arm, vastbesloten te tonen dat hij hoort bij de allergrootsten, de spitsen die hun stempel op de CL drukken. Een paar maanden tevoren heeft Inter zich voor het eerst in zes jaar geplaatst voor het kampioenenbal en Mauro geniet van zijn eerste CL-ervaring. In de Serie A hoeft hij niets meer te bewijzen. Daar is hij al twee keer nationaal topschutter geworden. In 2014 lukte dat met 22 goals, net als Luca Toni van Hellas Verona, in het seizoen 2017/18 met 29 doelpunten, net als Ciro Immobile.

Niet bang van van een pittige fotoshoot: Mauro Icardi en zijn Wanda.
Niet bang van van een pittige fotoshoot: Mauro Icardi en zijn Wanda.© GETTY

Kort voor de wedstrijd in Barcelona scoort Icardi ook de winning goal tegen stadsrivaal AC Milan, een wedstrijd waarvan vooral de foto met de kus die hij na die match met Wanda uitwisselt, is blijven hangen. Ook in Nou Camp toont Icardi zich, net als in de terugmatch waar hij de gelijkmaker scoort, nadat hij tegen Tottenham zijn allereerste goal in de CL gemaakt heeft.

Kortom: alles lijkt klaar voor wat al een tijd in de wandelgangen besproken wordt: een nieuw contract. Dat zou nog voor het einde van het jaar in orde komen.

Icardi’s verbintenis, die loopt tot 2021, met een opstapclausule van maar liefst 110 miljoen, maakt hem met 4,5 miljoen euro per jaar één van de best betaalde spelers in de Serie A. Cristiano Ronaldo is met zijn 31 miljoen per jaar iemand van een andere planeet, maar dat Mauro minder betaald krijgt dan zijn landgenoot Paulo Dybala, Ronaldo’s maatje in de spits bij Juventus én een van zijn concurrenten voor de nationale ploeg, vindt zijn makelaar en vrouw Wanda Nara maar niets.

Zij denkt aan een verlenging tot 2023 en een fikse loonsverhoging tot 8 miljoen euro per jaar, waarmee Mauro na CR7 de best betaalde speler in de Serie A zou zijn. Dat vindt Inter te veel. Marotta en de Chinese clubleiding willen hooguit een jaarloon van 6 miljoen, dat met de bonussen inbegrepen kan oplopen tot 7 miljoen.

Geen nood: de besprekingen worden uitgesteld tot meteen na Nieuwjaar. Eerst een korte vakantie nemen.

Weg kapiteinsband

Die vakantie loopt langer uit dan gepland. Icardi keert enkele dagen later dan voorzien terug uit Argentinië. Dat is geen goed signaal voor de komende onderhandelingen. De kapitein, die het interne reglement overtreedt en een slecht voorbeeld geeft aan de anderen? Dat kan niet. Samen met zijn ploegmaat Lautaro Martínez, die ook te laat terugkeert uit Argentinië, krijgt hij een boete. Martínez komt er vanaf met 25.000 euro, voor de kapitein bedraagt die liefst 100.000 euro.

Nog meer geïrriteerd worden ze bij Inter wanneer ze in een interview van Wanda Nara met de Spaanse sportkrant AS lezen dat er nog veel clubs geïnteresseerd zijn in Mauro en een contractvernieuwing nog veraf is: ‘Wij hebben van Inter nog geen voorstel ontvangen dat ons beviel.’

Nara is zich van geen kwaad bewust. Wanneer ze ergens verschijnt, in het openbare leven, in de pers of op de sociale media, trekt ze alle aandacht naar zich toe. Vooral in de voetbaltalkshow Tiki Taka zorgt ze niet alleen voor spannende kledij, liefst met diepe decolletés, maar ook voor spannende quotes, waarbij ze onomwonden haar mening geeft over de situatie van Mauro en het sportieve reilen en zeilen bij Inter. Enige discretie in zo’n gevoelige materie, zeker wanneer er een nieuw contract in de lucht hangt, is haar totaal vreemd.

Op 10 februari klaagt ze in Tiki Taka: ‘Ik zou willen dat Mauro beter beschermd wordt door de club, want soms sijpelen er dwaze dingen van binnen de club naar buiten.’ En ze voegt eraan toe: ‘Als ik moet kiezen tussen een nieuw contract en iemand die vijf goeie ballen geeft, heb ik liever iemand die Mario meer steun geeft.’

Bij Inter wil men van de speler weten wat hij ervan denkt. Meestal houdt Icardi zich gedeisd. Maar in dit geval verdedigt hij haar.

Foute boel.

Het beste wat je kunt doen als topspits die onder vuur ligt, is scoren en met die goals de kritiek wegvegen. Net dat lukt Mauro Icardi begin 2019 niet. Hij staat al een tijdje droog. En iedereen weet: eenzaam is de spits die niet scoort. Vooral als die in moeilijke tijden niet iemand is die de mouwen opstroopt en de rest van de ploeg helpt.

Icardi is een ander soort aanvaller, meer de ouderwetse diepe spits, die in of rond de zestien meter wacht op twee of drie bruikbare ballen, dan een actie maakt of afwerkt. Kortom: iemand die het verschil maakt, als hij goed bediend wordt of kan profiteren van een foutje in de vijandelijke verdediging, zoals twee weken geleden op Club Brugge.

Op 13 februari van dit jaar loopt het helemaal verkeerd. ’s Ochtends biedt de spits zich nog gewoon aan op training, na afloop wordt hij om 12.20 uur bij de sportieve leiding geroepen. Daar wordt hem meegedeeld dat hij niet langer kapitein is.

Om 12.34 uur verstuurt Inter een tweet: ‘Inter deelt mee dat vanaf nu Samir Handanovic de nieuwe kapitein is.’ Meteen na de tweet volgt een like van Marcelo Brozovic, toch geen onbelangrijke speler in de kleedkamer. De tweet wordt snel verwijderd, maar het geeft aan hoe groot de chaos in de kleedkamer is. Na een kort gesprek beslist de spits, die nochtans in de selectie zit, dat hij niet mee vertrekt naar Wenen, waar de ploeg twee dagen later een wedstrijd voor de Europa League afwerkt. Om twee uur ’s middags stapt hij in zijn auto en rijdt naar huis.

De volgende weken trekt hij op de club rechtstreeks naar de kine. Pijn aan de knie, dat kan een tijdje duren.

Zo lang dat de club een bemiddelaar aanstelt. Trainer Luciano Spalletti wordt er gek van. Hij heeft de kleedkamer niet meer in de hand en weet: dit wordt ook mij aangerekend.

Gemiste penalty

Al voor het einde van de competitie staat vast dat de trainer niet mag blijven, al slaagt hij er op de allerlaatste speeldag in allerijl in Inter toch nog voor de tweede opeenvolgende keer te plaatsen voor de CL. Met een quasi onzichtbare Icardi in de basis, die op de koop toe nog eens een penalty mist.

Wanneer begin mei de nieuwe trainer, Antonio Conte, wordt aangesteld, raakt bekend dat Icardi weg mag. Meer nog: weg móét. Conte heeft zijn zinnen gezet op twee spitsen: Romelu Lukaku en Edin Dzeko.

Hij mag nog mee op trainingskamp en op tournee in China, maar wanneer begin augustus Lukaku arriveert, krijgt die het nummer 9.

Icardi’s uitwijkmogelijkheden zijn echter beperkt omdat de spits minstens 60 tot 70 miljoen moet kosten. Inter heeft het geld nodig om in orde te blijven met de Financial Fair Play van de UEFA.

De tijd dringt. Het wordt duidelijk dat de twee oplossingen in eigen land, bij de clubs die geld hebben, niet zullen doorgaan. Het geflirt van Aurelio De Laurentiis, die voor Napoli nog een diepe spits zoekt, heeft weinig effect. Liefst ziet Mauro zich betrokken worden in een ruil met Paulo Dybala en naar Juventus verhuizen. Maar Inter heeft geen zin om zijn grote concurrent, die al een sportieve en financiële voorsprong heeft, nog sterker te maken.

De spits zelf maakt geen aanstalten om te vertrekken. ‘Ik heb het naar mijn zin in Milaan’, zegt hij nog een week voor het einde van de mercato. Bij de sportief verantwoordelijken stijgt de nervositeit. Pas wanneer op 29 augustus Inter nog een spits voorstelt, Alexis Sánchez, komt er beweging in de zaak. Icardi is ’s avonds niet aanwezig op het traditionele spelersetentje voor de aftrap van het seizoen en ’s anderdaags blijkt hij wel oren te hebben naar de belangstelling van Atlético Madrid, dat ook CL speelt; een absolute voorwaarde voor de spits die om die reden AS Monaco afwimpelde.

Op 2 september, een paar uur voor het einde van de mercato, gooit PSG Inter, Mauro én Wanda een reddingsboei toe.

Een win-winsituatie voor alle partijen, hebben ze onlangs ook bij Club Brugge gezien.

Duobaan

Fiche Mauro Icardi

Geboortedatum- en plaats:

19/02/1993 in Rosario, Argentinië

Jeugdopleiding bij Vecindario op Gran Canaria en vanaf 2008 in La Masía bij Barcelona. In 2011/12 speelt hij nog bij de Primavera van Sampdoria, om er op het einde van het seizoen zijn profdebuut te maken met de tweedeklasser die na dat seizoen terugkeert naar de Serie A.

Geen dom blondje

Als kind al trok Wanda Nara (32) in haar geboorteland Argentinië de aandacht, toen haar moeder een kaartje van een modellenbureau in handen gestopt kreeg van een vrouw die de oudste dochter op straat gespot had. Als ze kon kiezen tussen een verjaardagsfeestje en een modeshow voor kinderen, wist Wanda het wel.

Ze koos niet voor het feestje.

Met voetbal had het gezin niets. Toevallig liep ze toch een voetballer tegen het lijf op een modeshow. Maxi López speelde bij Barcelona, ze trouwden toen ze 22 was en ze verhuisde mee naar Spanje. Ook toen hij naar Italië getransfereerd werd, volgde ze hem. Het paar kreeg kort naeen drie zonen, maar toen Maxi López bij Sampdoria speelde, koos ze in 2013 voor diens jonge ploegmaat Icardi, een vriend van het koppel. Op haar 26e liet ze zich scheiden van López die later nog voor AC Milan, Catania en Vasco Da Gama voetbalde en vandaag voor de Italiaanse tweedeklasser FC Crotone uitkomt. ‘Het vertrouwen was weg’, zegt ze daarover. Voor velen speelt zij de rol van de slechte vrouw, die haar man en kinderen verlaat voor de beste vriend van haar man. Op haar verhaal over de escapades van haar man tijdens het huwelijk kwam van zijn kant geen reactie.

Met Mauro huwt ze in 2014 en het koppel krijgt twee dochtertjes, waardoor het nieuw samengestelde gezin (Wanda kreeg het hoederecht) vijf kinderen telt, die vaak mee op de foto gaan.

In 2015 vraagt Mauro haar om zijn manager te worden, nadat hij gebroken heeft met zijn vorige makelaar, Abian Morano Santana. Omdat de FIFA net alle regelgeving heeft opgezegd, kan dat, hoewel ze geen vergunning heeft. Wanneer haar vorige man, López, met zijn makelaar onderhandelde, trok ze zich altijd netjes terug.

Dat is sindsdien wel anders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier