VfB Stuttgart haalt Jon Dahl Tomasson weg bij AC Milan.

Met de aanwerving tot 2009 van de 74-voudige Deense international Jon Dahl Tomasson (28) sloeg Giovanni Trapattoni meteen na zijn aanstelling als nieuwe trainer een grote slag op de Duitse transfermarkt. De spits, die voor 7,5 miljoen euro van AC Milan werd overgenomen – meteen goed voor de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van de Schwaben – krijgt de lastige taak om de naar Schalke 04 vertrokken publiekslieveling te doen vergeten.

Voor Trap komt Tomasson als geroepen. Want de oud-aanvaller van Hee-renveen, Feyenoord en Newcastle moet voor de broodnodige ervaring gaan zorgen. Door het vertrek van onder andere Aliaksandr Hleb (Arsenal) en de terugkeer van Philipp Lahm naar Bayern München lijkt VfB Stuttgart in eerste instantie serieus verzwakt aan de competitiestart te komen. De verkoop van Hleb en Kuranyi leverde weliswaar 22 miljoen euro op, het bleek moeilijk om erin te slagen adequate vervangers te vinden op de transfermarkt.

Vooral in aanvallend opzicht had Trapattoni bijzonder weinig wisselmogelijkheden. Hij hengelde naar Lied-son (Sporting Lissabon), maar ving bot. Naast de Braziliaan Cacau beschikte de flegmatieke Italiaanse trainer op een bepaald moment alleen over Mario Gomez (19) en Marco Streller (24). Beiden hebben echter maar heel weinig ervaring op het hoogste niveau. Daarnaast kampte Streller vorig seizoen constant met blessures. Tomasson, op de routiniers Markus Babbel (32) en Zvonimir Soldo (37) na de oudste speler die straks waarschijnlijk in de basiself start, heeft in het verleden al meermaals bewezen in een seizoen meer dan vijftien doelpunten te kunnen maken. Bij Heerenveen was hij in 78 duels goed voor 37 goals, in Newcastle raakt de Deen door een gebrek aan speelkansen slechts aan drie treffers in 23 wedstrijden, terwijl hij zijn beste periode beleefde bij Feyenoord : 55 doelpunten in 122 matchen.

“Tomasson is een internationaal ervaren voetballer, die in de Serie A bewees wat voor een uitmuntende spits hij is”, zo loofde Trap zijn aanwinst op de clubwebsite. Hoewel Tomasson in drie seizoenen bij AC Milan tot een behoorlijk aantal wedstrijden (75) en doelpunten (22) kwam, had hij door de aanwezigheid van gevestigde waarden als Andriy Shevchenko en Filippo Inzaghi nooit echt uitzicht op een vaste basisplaats. Na de komst van Christian Vieri daalden zijn speelkansen opnieuw. Tomasson verkoos VfB Stuttgart boven Benfica en Hertha BSC

“Stuttgart is de ploeg die ik me wenste. De Bundesliga is, zeker in het jaar voorafgaand aan het WK, voor mij een echte uitdaging. Ik ben heel gelukkig”, zo klonk de clichétaal van Tomasson bij zijn voorstelling. Hij is de tweede Deen die ooit voor VfB Stuttgart zal voetballen. Tussen 1989 en 1991 speelde Peter Rasmussen immers al zestien competitieduels voor de Schwaben. (FV)

Arminia Bielefeld nam linkerverdediger Tobias Rau (23) tot 2007 over van Bayern München. Hamburg haalde met Thimothee Atouba (23, tot 2009) een Kameroense linksback weg bij Tottenham. Ailton (32) verlaat na amper een seizoen Schalke 04. De Braziliaanse aanvaller tekende voor drie seizoenen bij Besiktas, dat 3,5 miljoen euro betaalde. Bernd Thijs (Gladbach) zal door een breuk van een beentje in de rechtervoet minstens twee maanden niet inzetbaar zijn. Pech voor Daniel Bierofka (26), die door VfB Stuttgart werd overgenomen van Leverkusen. De middenvelder brak zijn linkervoet en is minstens drie maanden buiten strijd. Verdediger Marcelo Pletsch (29), sinds 21 april zonder club na zijn ontslag bij Gladbach, trekt voor twee seizoenen naar Kaiserslautern. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier