De jaarsalarissen van de Serie A-spelers zijn bekend.

Kaká(25) is de best betaalde, want de AC Milanmiddenvelder verdient 6 miljoen euro (netto) per jaar, premies en publicitaire inkomsten niet inbegrepen. Op de tweede plaats komt Francesco Totti (AS Roma) met 5,5 miljoen euro. Hij verdient in zijn eentje evenveel als het basisteam van Cagliari samen. Adriano (Inter), Gianluigi Buffon (Juventus), Zlatan Ibrahimovic (Inter) en PatrickVieira (Inter) maken de top vijf vol.

Het meest geeft AC Milan uit (120 miljoen euro), voor Inter (110), Juventus (96,9) en AS Roma (59,02). De andere clubs doen het met veel minder, van Fiorentina (30 miljoen) tot Atalanta (11,5) en Cagliari (11). Milan is ook de enige club waar geen van de 25 kernspelers minder dan 1 miljoen euro verdient. Inter heeft drie spelers die onder dat bedrag blijven. Buiten de top vier (Milan, Inter, Juventus en AS Roma) zijn er ‘maar’ zeventien miljonairs : zeven bij Palermo, twee bij Fiorentina, Parma, Sampdoria en Genoa, één bij Livorno, Torino en Atalanta.

Liefst acht eersteklassers hebben géén speler met 1 miljoen euro per jaar. Onder hen Lazio, dat toch CL speelt, en waar Gaby Mudingayi met een jaarloon van 350.000 euro net boven het clubgemiddelde zit. De minst hoge toplonen betalen Empoli ( LucaSaudati krijgt 450.000 euro) en Cagliari, waar Daniele Conti 350.000 euro per jaar ontvangt. Dat is ook het jaarloon van Anthony Vanden Borre bij Fiorentina. Maar zes van de 25 spelers verdienen daar nog minder dan hij.

In totaal geven de twintig clubs 666 miljoen euro uit aan (bruto) loonmassa. Dat is 30 miljoen euro meer dan vorig jaar. Milan en Inter geven meer uit, Fiorentina stabiliseerde de loonmassa, AS Roma bespaarde in vergelijking met afgelopen seizoen 7 miljoen euro. Ook Lazio en Siena trekken flink de broeksriem aan. Procentueel deden Cagliari (-5,3 miljoen) en Reggina (-5,4) de grootste inspanning, door ongeveer één derde loonkost te besparen. Opvallend is dat de drie nieuwkomers (Juventus, Genoa en Napoli) bij de tien clubs horen die het meeste geld aan lonen uitgeven.

Door de 1-2-winst in Oekraïne wipt Italië over Frankrijk naar de tweede plaats in zijn EK-kwalificatiegroep. Bondscoach Roberto Donadoni wijzigde zijn team op vijf plaatsen. Rechtsachter werd, voor het eerst sinds 2004, Christian Panucci (34). Alessandro Del Piero verhuisde van de spits naar de tribune. Vincenzo Iaquinta speelde voor het eerst als diepe spits. Rond hem zwierf Antonio Di Natale van Udinese, die twee maal scoorde. Op 13 oktober ontvangt de Squadra Georgië.

Na de spelerslonen publiceerde de Gazzetta dello Sport ook de trainerslonen in de Serie A. Grootverdiener is Roberto Mancini (Inter), die met 5 miljoen euro op Europees niveau enkel José Mourinho (5,5) moet laten voorgaan. Tweede is Carlo Ancelotti (Milan, 4,5), derde Luciano Spalletti (2) van AS Roma. Ook Cesare Prandelli (Fiorentina) en Claudio Ranieri (Juventus), elk met 1,5, en Walter Novellino (Torino, 1) halen 1 miljoen euro. Fernando Orsi van Livorno bengelt onderaan : hij moet rondkomen met 200.000 euro.

De Serie A is met een gemiddelde spelersleeftijd van 27 jaar, 3 maanden en 18 dagen de oudste van de grote competities. Milan blijkt met een gemiddelde leeftijd van het basisteam 30,67 jaar het oudst, voor Inter (29,80) en Siena (28,99). Udinese (24,97) heeft het jongste basisteam. De oudste én de jongste titularis in de Serie A voetballen allebei bij Lazio : Marco Ballotta is 43 jaar, rechtsachter Lorenzo De Silvestri 19.

Laziovoorzitter Claudio Lotito wil met zijn club verhuizen naar een nieuwe locatie in Valmontone, dat op 52 kilometer van Rome ligt.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier