Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Toen bondscoach Frankie Vercauteren hem een week of vier geleden belde met de vraag of hij zijn assistent wilde worden, vroeg Francky Dury bedenktijd. Hij overlegde met de directie van Zulte Waregem, met zijn staf én met de spelersraad. “Want ik ben streng en wil zelf ook zo worden behandeld. Niemand maakte er een probleem van. Toen heb ik ja gezegd. Dat er al die tijd geen woord van naar buiten is gekomen, vind ik klasse van iedereen in de club.”

Pas vorige week maandag nam de KBVB contact met hem op. Na twee uur had hij ook met Michel Sablon een akkoord. Afgesproken werd om alles stil te houden tot na het openingsweekend van het kampioenschap. “Ik heb daar vrijdag nog over gebeld met Frankie. Ik wilde er vóór Lokeren niet mee geconfronteerd worden door de media. Anders zou mijn ploeg benadeeld zijn geweest.”

Dat Vercauteren bij hem uitkomt, is niet zo verwonderlijk. Dury: “Ik ken Frankie. Enkele jaren geleden hebben we elkaar gesproken omdat hij me naar Anderlecht wilde halen. We zijn allebei vijftigers en er is een groot professioneel respect tussen ons, zonder dat we elkaar vaak ontmoeten. Ik ben overtuigd dat hij een groot vakman is.”

De opdracht omvat vier WK-kwalificatiewedstrijden en één oefeninterland, volgende woensdag tegen Tsjechië. “In het verhaal daarna kom ik niet meer voor”, beklemtoont Dury. “Ik ben héél ambitieus, maar zolang mijn club deze ambities deelt, voel ik me er perfect. Ik wil niet in één keer naar de hoogste trede springen. Ik ben vooral benieuwd: ik heb nooit topvoetbal gespeeld, dus dit zal me verrijken. Ik hoop die ervaring te gebruiken voor mijn team.”

Behalve uit nieuwsgierigheid zegt Dury het ook voor de uitdaging te doen. “Ook al zijn de omstandigheden moeilijk, ik wil ze aangaan. Er is een tijdperk voorbij, er zal een nieuw tijdperk aanbreken, maar ook tussenin moet er ernstig worden gewerkt. Ik zal me schikken in mijn rol en Frankie voor honderd procent ondersteunen. Zijn enige vraag was om hem goed te assisteren. Dat ik niet zal kunnen gaan scouten, is duidelijk.”

En wat als zijn duobaan ten koste van de resultaten van Zulte Waregem zal blijken te gaan? “Dat is perceptie. Bovendien ken ik mezelf: ik kan altijd nog een tandje bijsteken. Uiteraard heb ik dat doorgenomen met de voorzitter en de manager. Ik denk dat ik alles samen een tiental dagen niet op de club zal zijn. Met onze structuur en organisatie kunnen we dat opvangen. Wees gerust, zelfs als ik de bond er niet bij had genomen en de resultaten zijn er niet, zou men hebben gezegd dat de vijfde plaats van vorig seizoen maar een bevlieging was.” S

jan hauspie

‘Ik wil niet in één keer naar de hoogste trede springen.’

Francky Dury

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier