Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

“Tijdens Sint-Truiden-La Louvière, merkte Duchâtelet, zat een Chinees aandachtig toe te kijken in de tribune. Hij weer, Zheyun Ye.” Aldus Humo, vorige maand in een artikelenreeks over de gokfraude in het Belgische voetbal. Spannend, maar helaas : Roland Duchâtelet heeft níks gemerkt. De voorzitter van Sint-Truiden zit die 29ste oktober 2005 in… China, vanwaar hij pas enkele dagen later naar België terugkeert. Bij thuiskomst verneemt hij dat bij de Britse internetbookmaker Betfair buitengewoon zwaar is gegokt op de wedstrijd, waarna hij sportief directeur Guy Mangelschots de beelden laat herbekijken. De teneur meteen na het duel is dat doelman Dusan Belic bij elk van de drie doelpunten mistast. “Guy Mangelschots heeft niet echt kunnen zeggen : ‘Daar gaat hij in de fout’, maar we waren al in een situatie dat we ons ongemakkelijk voelden”, zegt Duchâtelet vandaag.

De nederlaag is al de tweede waar vragen bij worden gesteld. Midden augustus, op de tweede speeldag, verliest STVV met 1-0 op Lierse na een curieuze blunder van Belic. Duchâtelet : “Hij is daar achteraf serieus over aan de tand gevoeld door de trainer.” Voor Herman Vermeulen gaat het duidelijk niet om een sportieve flater. Hij roept de technische staf bijeen, trommelt vervolgens ook Belic op en laat hem twee, drie keer, zonder commentaar, naar de beelden van het doelpunt kijken. Belic’ verklaring luidt dat hij vreesde buiten het strafschopgebied te glijden en daarom bij zijn tackle de handen niet gebruikte, en zo de bal miste. Vermeulen volgt die uitleg níet : op de beelden is te zien dat Belic in de verste verte niet in de buurt van de zestienmeterlijn komt. De trainer laat zijn doelman voelen dat hij er het zijne van denkt.

Loonaanpassing

En dan komt STVV-La Louvière. Vlak voor de tactische bespreking neemt iemand Belic apart in het spelershome. ” Dusan,” zegt hij, ” kijk uit wat je doet vandaag : wij rekenen erop dat je het ons zegt als je benaderd wordt voor omkoping.” Belic ontkent deze tussenkomst vandaag, maar Duchâtelet bevestigt ze : “Dat klopt, maar een motie van wantrouwen was het niet. Het betekent alleen : ‘Pas op, je kán benaderd worden.’ We hebben het nadien ook in ’t algemeen aan alle spelers gezegd, maar doelmannen worden uiteraard sneller benaderd dan andere spelers. Voor deze specifieke match is dit inderdaad expliciet gezegd.” Duchâtelet bevestigt ook dat hij vooraf inlichtingen over het gokgedrag van La Louvièretrainer Gilbert Bodart had gekregen, wat waarschijnlijk in verband kan worden gebracht met het gesprek vooraf met Belic.

STVV gaat met 1-3 de boot in tegen La Louvière. Tijdens de uitlooptraining op zondagochtend beklaagt Belic er zich bij enkele ploegmaats over dat hij vooraf apart was genomen. Hoe dan ook, als het van Duchâtelet afhangt, verdwijnt hij met onmiddellijke ingang uit de ploeg. “Eigenlijk had ik na de match tegen Lierse al gezegd : ‘Dit is geen goede situatie, we moeten onze jonge keeper proberen op te stellen.'” Interne druk doet de voorzitter inbinden, om verscheidene redenen. Eén : een verwijdering zou een impliciete beschuldiging inhouden. Twee : met een 19-jarige tussen de palen ( Frank Boeckx) en een 17-jarige op de bank ( Simon Mignolet) zou de club een groot risico nemen. Drie : de pers zou zich vastbijten in de zaak en de club niet meer met rust laten. Vier : het effect op Belic’ vrienden in de ploeg, en met name op zijn Servische landgenoot Ilija Stolica, is moeilijk in te schatten.

Dus staat Belic toch weer in het doel tegen Cercle Brugge en vervolgens ook in het bekerduel tegen derdeklasser HO Dender. De voorbereiding op dat duel verloopt in de grootste chaos : ’s ochtends is Cyril Ramond door de politie meegenomen voor ondervraging ; zijn gsm en computer worden in beslag genomen. Ramond heeft zwaar geblunderd tegen Cercle en ook op die wedstrijd zijn abnormaal hoge weddingschappen vastgesteld bij Betfair. STVV plaatst zich niettemin voor de achtste finales van de Belgische beker. De volgende dag moet Belic de hersteltraining in het park staken. In het ziekenhuis stelt de clubdokter een klaplong vast – een dag na de feiten. Wanneer hij stilaan hersteld is, duikt plotseling ook een nooit eerder aangehaalde knieblessure op.

Voor STVV zijn klaplong en knie een dubbel geschenk uit de hemel : Belic wordt geruisloos afgevoerd, ondanks een nog anderhalf jaar lopend contract. Zijn laatste verlenging dateert van januari 2004, met loonaanpassing naar benéden. Duchâtelet : “Dat is van voor mijn tijd. Ik denk dat dit goed bedoeld, maar onverstandig was : voor de motivatie van een speler is zoiets niet gezond. Toch kunnen we vandaag niet zeggen dat hij matchen zou hebben getrafiqueerd : er is daarvoor geen enkel bewijs. De politie heeft mij erop aangesproken omdat zij hadden gehoord van iemand dat Belic aan mij bekend zou hebben, maar dat is helemaal niet waar. Zelfs al zou hij iets mispeuterd hebben, hij is het type niet dat het zou opbiechten.”

Een kenner

Ook tegenover de ploeg van het Canvasprogramma Panorama houdt Belic zijn onschuld staande. Zij laten hem opnieuw de beelden zien van Lierse-STVV en STVV-La Louvière, maar de doelman geeft geen kik. Merkwaardig tafereel echter ná het interview, wanneer de camera niet meer loopt : zonder aanleiding zegt Belic dat hij voor een paar euro wel eens een gokje waagt op een Champions Leaguewedstrijd, nooit op een competitieduel. Voor de kick : het verhoogt de spanning tijdens het kijken. Waarna hij in één adem een goksysteem uit de doeken doet waarmee je, naar zijn zeggen, altijd wint. De Panoramaploeg staat perplex : voor hen blijkt een kenner te zitten.

“Kijk,” herhaalt Belic desgevraagd, “er bestaan speciale kranten die systemen publiceren waarmee je kunt winnen. In Belgrado is er zo’n krant : Tip. Op het vliegtuig lees ik ze soms. Dan denk ik : mannen, mannen, wat is dat toch ? Ga naar China, ga naar de Balkanregio, Kroatië, Bulgarije, Roemenië of Rusland : die mensen weten álles over gokken en goksystemen. Ze doen niks anders. Maar, pas op : voor je eraan begint, heb je al veel geld nodig, om te investeren. Met tweehonderd of driehonderd euro zal je niks winnen, dan speel je alleen voor het plezier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier