Het vertrek van dure vogel João Carlos betekent een (sportieve) aderlating, maar drie knelpuntposities werden wel ingevuld: rechtsachter/middenvelder Anthony Vanden Borre (23) tekende voor anderhalf seizoen, linksachter ChrisMavinga (19) wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Liverpool, en aanvaller Kennedy Nwanganga (20) onderschreef een overeenkomst voor drieënhalf jaar. De door Carlos gelaten leemte wordt door de met een koopoptie gehuurde Braziliaan José Ferreira Nadson ingevuld. De pas prof geworden Leroy Labylle koos voor Standard.

VERDEDIGING

Met Carlos verliest Vercauteren een van zijn betere spelers. Niet altijd een voorbeeld qua ijver en discipline, maar wel een vaste waarde. De enige zelfs achterin, want Torben Joneleit en ook Eric Matoukou worden toch vooral als wisselspelers beschouwd. Nadson heeft een vergelijkbaar profiel als Carlos: groot en sterk, goede inspeelpass, vrij sober en zoekend naar de voetballende oplossing. Eén verschil: hij is linksvoetig, waardoor er geen alternatief voor Matoukou meer is – of Frank Vercauteren moest met twee linksvoetige centrumverdedigers spelen.

Met Vanden Borre had Genk al vroeg zijn eerste nieuwkomer beet. Een ernstige spierscheur aan de adductor sloeg hem terug, maar tegen de start van het oefenkamp na Nieuwjaar was hij helemaal fit. Vanden Borre is een optie voor de rechtsachter, waar Genk geen alternatief had voor Anele. Met Anele had Vercauteren aanvankelijk plannen centraal voor de verdediging, maar David Hubert en Daniel Tözsér doen het zo goed, dat aan hen voorlopig niet snel zal worden getornd. Ook voor Vanden Borre is het een van de drie posities waarvoor hij in aanmerking komt, maar zijn eerste speelminuten kreeg hij als rechtsmidden, op de positie van Thomas Buffel. Met zijn offensieve impulsen en duelkracht – iets wat dit Genk niet ten overvloede heeft – kan hij er een meerwaarde betekenen.

Door de komst van Mavinga heeft Genk nu ook de linksachterpositie dubbel bezet. De Fransman met Congolese roots is het eerste concrete resultaat van de samenwerking met Liverpool, maar heeft geen enkele wedstrijdervaring in een eerste elftal. Op de training bleek al dat er positioneel, en dan vooral bij balverlies, nog werk aan is. Maar hij is erg snel en in het hedendaagse voetbal is dat een belangrijke kwaliteit.

MIDDENVELD

Links en rechts op het middenveld lopen met Kevin De Bruyne en Buffel spelers die wellicht elders beter tot hun recht komen, maar zeker voor De Bruyne blijft er geen alternatief voorhanden. Vanden Borre kan dat wel worden op rechts, zeker nu Buffel niet op zijn sterkste benen staat te spelen en ook de concurrentie van Elyaniv Barda moet dulden. Fabien Camus en Dugary slaagden er te weinig in zich als volwaardige concurrenten te manifesteren.

AANVAL

Nwanganga (roepnaam: Kennedy) moet het probleem van de ontbrekende targetspits oplossen. Mocht Genk zijn heil in lange ballen willen zoeken, is hij een ideaal aanspeelpunt. De Nigeriaan heeft een dubbel voordeel: bij zijn Finse club Turku raakte hij al vertrouwd met het Europese voetbal en hij heeft zijn polyvalentie als troef. Volgens Vercauteren kan hij op alle aanvallende posities uit de voeten. Hij is een speler met veel power, maar wiens balaanname nog voor verbetering vatbaar is. Ook moet hij wennen aan het tweespitsensysteem van Genk, want zonder echte flankspelers blijft een omschakeling naar 4-3-3 zo goed als uitgesloten.

CONCLUSIE

Genk versterkte zich in de breedte, maar boette in aan kwaliteit. Van de vier nieuwkomers lijkt Nadson zeker van een basisplaats en staat Vanden Borre er verder het dichtst bij. Waar dat zal zijn, zal mee afhangen van het niveau dat de titularissen uit het eerste seizoensdeel de komende weken halen. Het klinkt gek, maar de plaatsen zijn duur geworden in Genk.

IN

Anthony Vanden Borre (FC Genoa, Ita), Chris Mavinga (Liverpool, Eng), Kennedy Ugoala Nwanganga

(Inter Turku, Fin), José Ferreira Nadson (Sheriff Tiraspol, Mol).

OUT

Leroy Labylle (Standard), João Carlos (Anzhi Makhachkala, Rus).

DOOR JAN HAUSPIE

Voor De Bruyne is er geen alternatief voorhanden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content