In de grootste sportieve crisis uit de clubgeschiedenis schuift Zulte Waregem een nieuw gezicht naar voren. Eddy Cordier moet, dixit CEO Willy Naessens, “de nieuwe Vincent Mannaert” van Essevee worden. Voor de buitenwereld is de 54-jarige Cordier vrij onbekend, maar als ex-speler van Zultse VV maakte Cordier begin jaren negentig onder Naessens de opgang vanuit provinciale mee, waarna hij acht jaar assistent-trainer van Francky Dury was in derde en tweede klasse, voor en na de fusie tussen Zultse VV en SV Waregem.

Wegens de moeilijke combinatie met zijn werk – hij was algemeen manager bij een producent van ramen en deuren – werd Cordier in 2003 hoofd jeugdopleiding. Een taak die de Zultenaar vervulde tot hij in oktober 2013, op aanraden van Dury, benoemd werd tot assistent-CEO. Net als de coach tekende Cordier, die zijn job deze keer wel opgaf, toen een contract van tien jaar. Hij moest in een “coördinerende rol” waken over de jeugdopleiding, de renovatie van het stadion en de administratieve, commerciële, financiële en sportieve cel.

Niet vanzelfsprekend, want na de periode-Decuyper bleek dat er in de eerste departementen flink wat scheefgelopen was, getuige de verhalen over niet betaalde/te laat opgestuurde facturen. Cordier kreeg de tijd om in alle stilte die situatie recht te trekken. Iets waar hij ook in slaagde. Omdat de titel van ‘assistent-CEO’ vaak verkeerd geïnterpreteerd werd, werd de Oost-Vlaming na enkele maanden benoemd tot ‘algemeen manager’.

Die titel behoudt hij nu, alleen de taken verschuiven. Na de reorganisatie krijgt Cordier meer tijd om de club te vertegenwoordigen in de ProLeague en samen met Dury het sportieve beleid uit te stippelen en te verdedigen in de media. De ex-assistent-coach zal voortaan ook onderhandelen met spelers en makelaars, een job die de voorbije maanden vooral door bestuurslid Ronny Schelfhout, bijgestaan door Naessens en Cordier, werd waargenomen.

Ondanks zijn verdiensten krijgt Cordier bij de aanhang de handen niet op mekaar. “De goedkoopste optie, een slechte prater voor een publiek, weegt te licht in de harde makelaarswereld, een jaknikker in de schaduw van zijn vriend Dury”, klinkt het hier en daar. De Zultenaar verdedigt zich fel: “Francky en ik kennen elkaar door en door, maar dat wil niet zeggen dat we niet discussiëren of niet complementair zouden zijn. Ik heb ook een visie. Ik ben altijd Francky’s assistent geweest, maar heb in die rol heel wat voetbalkennis opgedaan. Trouwens: was José Mourinho in zijn beginperiode geen assistent-coach?”

Dury verdedigt de keuze voor Cordier: “Eddy is een op en top clubman, kan goed luisteren en screenen, houdt de organisatie en de financiën strak in de hand, communiceert heel correct en zegt waar het op staat, óók tegen mij. Ik heb van hem al adviezen aanvaard die ik van anderen minder zou aannemen. Hij heeft het geknipte profiel voor deze job.”

DOOR JONAS CRETEUR

Francky Dury: “Eddy Cordier heeft het geknipte profiel voor deze job.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier