De pers was niet zo enthousiast over de promotie van Mouscron-Péruwelz. Ten onrechte?
“Het is teleurstellend om die negatieve commentaren te lezen wanneer je na vier jaar hard labeur weer naar eerste klasse promoveert. We zijn ook ontgoocheld door de reactie van het publiek. We weten wel waar dat vandaan komt. Een groep van een twintigtal mensen heeft het partnerschap met Lille OSC slecht verteerd en als twintig mensen veel kabaal maken in een stadion van 3000 man, dan wordt er vooral over hen gepraat. Ik heb met hen gesproken, ze zeiden me dat ze vreesden dat het echte Moeskroense karakter zou verdwijnen. Ik heb hen dan gevraagd wat dat is voor hen, dat typisch Moeskroense karakter. Daar hadden ze geen antwoord op. Die mensen zijn ook supporters van RC Lens, de grote rivaal van Lille in Noord-Frankrijk, zie je… We hebben onze kaarten op tafel gelegd tegenover hen en alle andere fans. We hebben duidelijk uitgelegd dat deze club niet kan overleven met alleen maar eigen middelen, die zijn maar toereikend voor een club in derde klasse of bevordering. In de schoot van Lille kunnen opereren, is ideaal. Het is een zeer stabiele club, uit dezelfde regio, met dezelfde achtergrond en mentaliteit. Bovendien blijft de infrastructuur eigendom van Mouscron-Péruwelz en hebben we ook onze kleuren behouden. Wat kun je nog meer wensen?”
Toen de trainingen hervat werden, was de samenstelling van de kern nog erg onduidelijk. Er werd gevreesd dat jullie coach amper een zaalvoetbalploeg zou kunnen opstellen. Jullie worden nog niet nerveus?
“Het is normaal om met een beperkte groep te hervatten, om twee redenen: we verkregen pas op de laatste speeldag van de eindronde zekerheid over promotie en ons budget is beperkt. We moeten dus, meer dan andere clubs, proberen om spelers te lenen.”
Hoe zit het nu met die samenwerking met Lille? Hun voorzitter wil de club verkopen en als hij een overnemer vindt, dan kan dat van de ene dag op de andere het einde betekenen van het partnerschap met Mouscron-Péruwelz.
“Let op, het contract is er geen tussen de twee voorzitters, Michel Seydoux en Edward Van Daele. Het is een deal tussen de coöperatieve vennootschap Royal Mouscron Péruwelz en de naamloze vennootschap LOSC. In welke handen Lille ook overgaat, het contract blijft geldig en LOSC blijft een aandeel van 51 procent in Mouscron-Péruwelz behouden. Als er een overnemer komt, zal die de overeenkomsten moeten respecteren. Idem indien Seydoux zijn aandeel vergroot in plaats van te verkopen. LOSC is aandeelhouder bij ons, geen sponsor, dat is iets anders. Hij kan zich niet zomaar terugtrekken, hij zou dan iemand moeten vinden om die 51 procent over te nemen. Nu, het is zo dat de verhoudingen tussen beide clubs zullen veranderen als Lille gerund wordt door andere bestuurders. Het zou allicht minder comfortabel zijn.”
Hoe kun je de supporters van vroeger, die geen voet meer op Le Canonnier willen zetten, verzoenen met die van nu, die – misschien met tegenzin – de inmenging van LOSC aanvaarden?
“Door iedereen te doen inzien dat we voor een redelijke oplossing hebben gekozen door ons te verbinden aan Lille. En door onze deuren open te zetten voor iedereen die goede ideeën voor de toekomst aanbrengt. Wanneer ik met bestuurders van andere Belgische clubs spreek, dan hebben die meer bewondering dan kritiek. Men zei niks toen Standard met Marseille ging samenwerken, maar als wij hetzelfde doen met een naburige club, dan heeft men daar commentaar op. Had men dan liever dat we zouden onderhandelen met een investeerder uit Kazakstan? Ik in elk geval niet. Dat is trouwens de reden waarom ik destijds ben weggegaan.”
Welke lessen hebt u uit het verleden getrokken opdat het nooit opnieuw tot een faillissement zou komen?
“We beheren de inkomsten op een gezonde manier: we geven niet méér uit dan er in onze portemonnee zit. Na een promotie is het verleidelijk om zotte aankopen te doen en spelers met naam en faam aan te trekken. Maar in die valstrik trappen we niet meer. Vandaar ook dat we geen haast hebben met onze transfers.”
Edward Van Daele is voorzitter van Royal Mouscron-Péruwelz.
DOOR PIERRE DANVOYE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier