Onvoorspelbaarheid is zijn wapen, een transfer het volgende doel. Is Milan Jovanovic als spits compleet genoeg? Acht kenners antwoorden.

Mentaal (1)

Stan Van den Buijs (assistent-trainer AA Gent, vorig seizoen Standard): “Het is een voetballer met een missie, hé. Een vastberaden kerel, maar soms ook onvoorspelbaar. Milan Jovanovic weet heel goed waar hij naartoe wil. Als hij geblesseerd is en niet honderd procent fit, heeft hij het moeilijk met zichzelf. Dan zit hij innerlijk in de knoei. Voor de rest is hij ijzersterk in het hoofd. Milan laat zich ook op het veld niet snel uit zijn lood slaan. Als hij eens furieus reageert of een driftbui kent, dan is Milan dikwijls kwaad op zichzelf. Dan lijkt het alsof hij iedereen viseert, maar dat strookt helemaal niet met de realiteit. Hem laten uitrazen is dan de aangewezen manier om hem te laten kalmeren. Milan op die momenten hard aanpakken zorgt immers voor een averechts effect.

Jova is een heel impulsieve en enthousiaste persoon, dat merk je ook aan zijn speelstijl. Hij voetbalt en traint heel graag, kijkt echt op geen inspanning.”

Kopspel (2)

Etienne Delangre (trainer Spa): “Misschien wel zijn grootste minpunt. Hierin zal hij nooit een echte crack worden. Jovanovic is niet van de grootsten en maakt in aanvallend opzicht niet zo vaak gebruik van zijn detente. Die is helemaal niet fenomenaal. Hij moet het meer hebben van het spel over de grond dan van de pure luchtduels. Maar met zijn temperament maakt hij veel goed. Bovendien wordt van hem niet echt verwacht om verdedigend uit te pakken met fantastisch kopspel. Bij stilstaande fasen blijft hij meestal voorin staan.

“Met zijn beweeglijkheid en feeling kan hij offensief wel altijd een mannetje meetrekken in de zestien meter, waardoor de organisatie bij de tegenstander wat ontregeld wordt. Maar in die zone, bij de luchtduels, moet Jovanovic nog iets beter zijn armen en sterke lichaam leren te gebruiken. ( grijnst) Een belangrijk werkpunt, maar een echte specialist zal hij wel nooit worden. Daarvoor is zijn gestel niet gemaakt.”

Traptechniek (3)

Robert Waseige (ex-bondscoach, met pensioen): “Hij gebruikt nu – zonder schrik – meer zijn rechtervoet, zelfs om naar doel te trappen. Daar boekte hij veel vooruitgang, elk jaar wordt hij completer als voetballer. Vooral in zijn eerste seizoen teerde Jovanovic eigenlijk exclusief op zijn magistrale linker. Met die voet heeft hij een fluwelen toets. Ofwel heel krachtig en strak, maar even goed heel precies en zuiver. De energie en overtuiging spatten ervan af, hoewel hij almaar vaker op finesse en dikwijls met effect zijn ballen plaatst.

“Voor mij blijft hij een zuivere spits. Daar liggen zijn specifieke kwaliteiten: snelheid, een tegenstander uitkappen en vernietigend uithalen. Ik merk meer efficiëntie in zijn traptechniek: niet meer losse flodders en onbezonnen schieten, maar veelal pogingen binnen het kader. Een teken van volwassenheid.”

Speloverzicht/vista (4)

Dominique D’Onofrio (sportief directeur Standard): “Op twaalf maanden boekte hij een stevige progressie. Wat hij toonde tegen Liverpool, Everton en FC Sevilla, dat grenst aan het ongelofelijke en blijft bijzonder opmerkelijk. Het is de bevestiging van zijn ontwikkeling als voetballer. Milan denkt veel collectiever, werkt hard in dienst van de ploeg en valt op door zijn tactische intelligentie. Daarbij denk ik vooral aan het bijhouden van de bal en voor rust zorgen bij een voorsprong. Hij moet niet altijd centraal evolueren, maar is razend gevaarlijk als hij uitwijkt of opereert op de flank. Door zijn uitstekende positiespel en zijn razendsnelle uitbraken slaagt Jova erin een tegenstander compleet te destabiliseren.

“Vooral bij balverlies leerde hij beter meedenken. Het gebeurt wel eens dat Milan op het einde van de wedstrijd nog een tackle doet in onze eigen zestien meter. Hij staat ook open voor de raadgevingen van Laszlo Bölöni. Zo kom je nog altijd het verst.”

Techniek (5)

Wim De Coninck (analist Belgacom TV): “Als je de manier zag waarop hij de bal vrijmaakte en heel beheerst bleef bij zijn doelpunt tegen Germinal Beerschot, dan weet je genoeg. Zeg mij eens wie dat nog kan in België? Met je mindere rechtervoet in de zestien meter tweemaal de bal raken en drie tegenstanders uitschakelen. Dan moet je wel een topper zijn!

“Jovanovic blijft een fantast, vooral dan door zijn techniek in beweging. Bryan Ruiz van AA Gent kan dat ook, maar hij doet dat veel verder van de goal en altijd zuiver op techniek. Maar Jovanovic doet zijn acties op de hoogste snelheid, een facet waarop heel moeilijk te verdedigen valt. Het oogt misschien niet altijd even verfijnd en mooi, maar het is wel een bijzonder efficiënt wapen. Probeer een Jovanovic met de bal aan de voet maar eens af te stoppen!

“Het valt me op dat zijn aantal assists stijgt. Hij geeft vaak voorzetten die door zijn medespelers maar binnen te duwen zijn vanop de doellijn.

“Zonder die pubalgie op het einde van vorig seizoen was Jovanovic al lang weg uit België. Het is iemand die een stapje hoger moet voetballen. Hij lijkt me uitermate geschikt voor de Premier League: fysiek sterk, heel snel en collectief denkend. Als Manchester United denkt aan de vervanging van Ryan Giggs, dan mogen ze gerust de aanwerving van Jovanovic overwegen.”

Uithoudingsvermogen (6)

Manu Ferrera (assistent-trainer AA Gent, vorig seizoen Standard): “Jovanovic is een renpaard, hé, dat door zijn grote loopvermogen kan blijven draven. Weet je, bij Standard was hij de nummer een bij de fysieke tests inzake sprints, maar even goed bij de inspanningen over langere duur. Jovanovic maalde gedurende de wedstrijden de meeste kilometers, gemiddeld zo’n twaalf. Opmerkelijk, want hij is toch eerder een fysiek krachtig spurterstype. Bovendien kan hij gedurende een duel meerdere malen echt diep gaan en blijven versnellen, waardoor hij een rechtstreekse tegenstander kan afmatten. Voor elke trainer zijn dergelijke spelers een geschenk uit de hemel.

“Hij is helemaal niet fragiel. Die ontsteking en die operatie aan de buikspieren, dat had te maken met een probleem van acht jaar geleden. Jovanovic is een voetballer die veel inspanningen nodig heeft om in zijn spel te komen.”

Explosiviteit (7)

Frédéric Dupré (Lokeren OV, vorig seizoen Standard): “Zijn startsnelheid is gewoonweg fenomenaal. De 100 meter loopt hij waarschijnlijk in elf seconden. Jovanovic valt heel moeilijk te verdedigen, zeker omdat hij heel goed de bal afschermt en in volle snelheid op je afkomt. ( lacht) Zo kort mogelijk dekken, dat is de strategie. Maar je moet vermijden dat hij je man-tegen-man kan opzoeken, want Milan bewaart ook nog eens de controle en het overzicht.

“Nu zit hij echt aan zijn top. Vroeger teerde hij iets te vaak op zijn flitsen, verwaarloosde hij soms zijn verdedigende taken en raakte hij snel over zijn toeren. Het roekeloze verdween.”

Efficiëntie voor doel (8)

Aimé Anthuenis (trainer Germinal Beerschot): “Hij is eigenlijk onmisbaar. Jovanovic is misschien niet echt het uitgesproken killerstype en de goaltjesdief bij uitstek, maar hij etaleert een aanstekelijke werkkracht. Tegen FC Sevilla zag ik hem een spectaculaire raid doen over 30 tot 40 meter. Hij is gewoon een van de smaakmakers van onze competitie, want hij verrijkt als buitenlander het Belgische voetbal. Vooral door zijn ritmeveranderingen en techniek kan hij het verschil maken. Maar misschien moet zijn scorend vermogen nog iets hoger, zeker als je vergelijkt met Dieumerci Mbokani. Twee totaal verschillende aanvallers, maar wel naar Belgische normen absolute toppers.” S

door frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier