Geen trainer in Duitsland die de voorbije maanden zoveel zweeg als Thomas Tuchel. En hoe meer hij zich in de anonimiteit terugtrok, hoe groter zijn status werd. VfB Stuttgart, Hamburg, RB Leipzig, Schalke 04, zelfs de Duitse voetbalbond, ze trokken allemaal aan de mouw van Tuchel. Hij wees alle offertes af. De ene per telefoon, de andere per mail. Nergens gaf hij commentaar. Tuchel leek wel een fantoom. Tot hij vorige week een driejarig contract tekende bij Borussia Dortmund, als opvolger van Jürgen Klopp.

Thomas Tuchel (41) geldt als een zeer geëngageerde trainer, veeleisend en bloedfanatiek. Een soort Pep Guardiola. Hij komt uitstekend overeen met de Spaanse coach van Bayern München. Toen beiden vorig jaar in december eens samen gingen eten, gebruikten ze de glazen om verschillende tactieken te demonstreren. Net zoals Guardiola laat Tuchel op training de spelers niet gerust. Hij houdt tijdens die oefensessies van een academische aanpak en staat voor snel voetbal. Snel aanvallen, snel omschakelen, het is zijn credo. Maar ook gecontroleerd voetballen als de omstandigheden dat vragen. Tuchel is niet bang om gedurende de wedstrijd de tactiek om te gooien en pleegt geregeld zijn opstelling te wijzigen. Hij barst van de ambitie en wil alleen aan de slag gaan in een club waar hij perspectieven ziet. Tuchel was vijf jaar trainer van Mainz 05, leidde de club twee keer naar de Europa League, maar hield het daar medio 2014 voor bekeken. Omdat hij het gevoel had dat de ploeg zich niet verder kon ontwikkelen. Dus bouwde Tuchel, in 2011 Trainer van het Jaar in Duitsland, een sabbatperiode in.

Thomas Tuchel, die nooit hoger speelde dan derde klasse en zijn carrière door een knieblessure voortijdig moest beëindigen, mag qua voetbalfilosofie op dezelfde lijn zitten als Jürgen Klopp, daar houdt iedere vergelijking echter op. Hij heeft zeker niet dezelfde empathie en onbevangenheid en hij is absoluut geen man van emoties. Tuchel is afstandelijk en terughoudend, insiders zeggen dat hij zeer selectief is in de omgang met mensen en alleen contact zoekt met degenen die voor hem belangrijk zijn. Sommigen noemen hem egoïstisch en journalisten die met hem bij Mainz 05 samenwerkten, ontdekten een extreme kregeligheid bij kritiek. Nogal snel nam hij alles persoonlijk op.

In die zin zou je Thomas Tuchel de anti-Klopp kunnen noemen. Maar aan zelfvertrouwen ontbreekt het hem niet. Ooit zei Tuchel ervan overtuigd te zijn nooit te zullen worden ontslagen, omdat hij overal waar hij aan de slag gaat zijn doel bereikt. Of dat ook in Dortmund zo zal zijn, moet worden afgewacht. Daar tellen niet alleen titels en bekers, maar wordt er ook menselijke warmte verwacht. Die straalt deze analyticus niet echt uit.

Onder Thomas Tuchel zal alles anders worden in Dortmund. Hij wil de ploeg helemaal omgooien en de kaart trekken van jonge, hongerige spelers. De aanvallers Ciro Immobile en Adrian Ramos kregen al te horen dat ze mogen vertrekken. Tuchel zal de nieuwe accenten leggen die nodig zijn om Borussia een nieuw elan te geven. Juist dat wilde Jürgen Klopp met zijn vertrek bewerkstelligen.

DOOR JACQUES SYS

In feite is Thomas Tuchel een anti-Klopp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier