Ivan De la Peña hoopt met Espanyol te kunnen debuteren in de derby tegen Barcelona.

Vijf dagen voor het afsluiten van de transferperiode sloeg Espanyol nog Ivan De la Peña aan de haak. Het grote talent van weleer liet al verstaan dat hij zich volledig herboren voelt nu hij opnieuw in zijn Catalaanse thuishaven is en er zijn vrienden van de Quinta del Mini heeft teruggevonden. Het gaat om ToniVelamazan, Oscar en Roger, met wie hij indertijd via de B-ploeg van FC Barcelona de poort naar de A-kern forceerde. Dat het De la Peña menens is om alsnog door te breken, mag blijken uit het feit dat hij een contract van een jaar tegen heel bescheiden voorwaarden bij Espanyol verkoos boven een riante aanbieding van Betis Sevilla voor vier seizoenen. “Maar als het dit seizoen goed loopt, sluit ik niet uit dat ik langer bij Espanyol blijf”, gaf hij aan.

Momenteel laat zijn fysieke paraatheid nog duidelijk te wensen over. Hij miste de openingsmatch van het seizoen tegen Real Madrid, maar hoopt van harte volgend weekend te kunnen debuteren in de altijd geladen derby tegen FC Barcelona in Nou Camp.

Zijn overstap heeft alvast niemand onberoerd gelaten. Het was heel lang geleden dat er in het Olympisch stadion in Montjuich nog zoveel volk samentroepte voor een persconferentie. “Toen ik bij de A-kern van Barcelona kwam”, zo herinnert hij zich, “kreeg ik te horen dat ik in de eerste plaats plezier moest hebben in dit vak en dat dit de beste garantie was om ook de supporters mooie dagen te bezorgen. Maar echt veel plezier heb ik aan voetballen op het hoogste niveau nog niet beleefd. Ik had vaak de indruk dat ik een heel andere kijk heb op het voetbal dan veel van mijn trainers. Bij LouisvanGaal werd ik nooit op mijn beste positie uitgespeeld en de offensieve filosofie die me was aangeleerd door JohanCruyff is me zelden of nooit van pas gekomen. Altijd maar weer speculeren op de lange bal en op de tegenaanval zoals bij Lazio is dan weer niks voor mij. Dan is Frankrijk me toch beter meegevallen. Daar proberen ze ten minste nog te voetballen.”

Maar net toen hij zich bij Marseille wat thuis begon te voelen, kreeg De la Peña af te rekenen met een blessure waardoor hij verschillende maanden aan de kant moest blijven. “Telkens ik speelde, heb ik het heel goed gedaan”, blikt hij terug. “Alleen is het zo dat ik de jongste vier jaar veel te weinig op het veld stond. Dat wil ik nu veranderen.” (DDv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier