Is Club Brugge na de zege op Standard klaar voor de Champions League ?

Peter Vandenbempt : Dat kon je niet afleiden uit een wedstrijd tegen de laatste in de rangschikking. Zoals Standard na de eerste goal van Brugge speelde, staan ze niet ver van hun juiste plaats. Na dat doelpunt was het bij Standard alleen maar chaos, er viel geen enkele lijn in het spel te bekennen. Een paar spelers zit ver onder hun niveau. Wat Club Brugge toonde, was veel maturiteit en een uitstekende organisatie. Ik veronderstel dat het beter kan dan wat het in Luik toonde, maar tegen dit Standard was het ruim voldoende. Club liet de Rouches het meest aan de bal en ving ze goed op. Op geen enkel moment werd het verontrust, ook niet na de aansluitingstreffer toen Standard op de Brugse helft ging voetballen.

Tegen Barcelona komt voor Club het makkelijkste er aan. In Camp Nou kan je desnoods beginnen met een nederlaag zonder dat het negatieve gevolgen heeft. Anderlecht toonde twee jaar geleden dat zelfs een pandoering in de eerste match in Manchester je kansen niet hoeft te hypothekeren.

Is Alin Stoica klaar voor de Champions League?

Ik blijf me afvragen waar Stoica in dit Club moet spelen. Het is opmerkelijk dat hij er voorlopig alleen mag inkomen als de wedstrijd gespeeld is. Terwijl Sollied hem toch wel eens nodig zal hebben om een match te doen kantelen. Voorlopig ziet het er naar uit dat hij de plaats zal innemen van Serebrennikov. Die startte zwak, maar gaat steeds beter meevoetballen en hij werkt ook. Terwijl vader Stoica vindt dat aanvallers moeten aanvallen en verdedigers verdedigen. Dat zal er bij zijn zoon wel ingeprent zijn. Ik wil wel eens zien wat er met Stoica gebeurt als de hype voorbij is.

Wat bedoel je ?

Ik bedoel : als hij echt een speler van Club is geworden en niet langer als een ex-speler van Anderlecht wordt bekeken. Want waar hangt zijn populariteit nu van af ? Van zijn inbreng op het veld of de tevredenheid bij de Brugse entourage dat ze er voor het eerst in geslaagd zijn een vedette van Anderlecht af te snoepen ? Gert Verheyen was dat niet, die was door Anderlecht afgeschreven, terwijl dat toch heel het seizoen heeft geprobeerd om Stoica een nieuw contract aan te bieden. Iedereen bij Anderlecht heeft zijn broek afgestoken voor Stoica. Ik vond een opmerking van Peter Van der Heyden in de krant frappant : “Veel tralala maken we daar niet van, dat hij het eerst maar eens bewijst.” Sollied zal een goeie Stoica zeker kunnen gebruiken, maar zoals het nu draait had Club Brugge geen Alin Stoica nodig. Sollied zal er ook wel op toezien dat er geen godenstatus gecreëerd wordt voor één man.

Welke zijn de sterke punten van Club ?

Wat goed is voor België, kan ruim onvoldoende zijn voor de Champions League. Daar ligt het niveau toch drie, vier stappen hoger. Club speelt wel met autoriteit. Zo’n Birger Maertens speelt met de zelfverzekerdheid van een dertigjarige, een beetje zoals Zokora, maar hij maakt minder fouten dan Zokora. Hij heeft lak aan alles en iedereen, een beetje flair. Samen met Spilar vormt hij een sterk centraal verdedigend duo. Van der Heyden vond ik op Standard zeer goed, maar op het hoogste niveau moet hij het nog bewijzen. Club is duidelijk de sterkste ploeg in België, maar dat was het de twee voorbije jaren ook al. Ik weet niet of ze vooruit zijn gegaan tegenover toen, net zoals ik dat van Anderlecht betwijfel. Achterin zit het daar wel goed in elkaar, maar de omschakeling van verdediging naar aanval zit nog niet goed. Achteraan blijft Genk kwetsbaar. GBA kwam woensdag niet voorin, maar het volstond dat Kpaka de bal aan de voet had, of je zag al de aarzeling achterin bij Genk. Dat kan pijn doen in Bernabeu. Het heeft gewoon te maken met te weinig kwaliteit. Seyfo is voor mij onvoldoende, en Zokora voetbalt met de flair van Baresi maar hij is Baresi niet – al is hij met lengten de beste man achterin bij Genk.

Wat staat er Robert Waseige nu te doen in Luik ?

Dat Moeskroen zich vorig jaar na een nul op vijftien toch herpakte, vind ik geen argument, want de verwachtingen liggen bij Moeskroen iets lager dan bij Standard. Standard was tegen Club schrijnend slecht. Als je niet beter wist, zou je na die 0-1 gedacht hebben dat ze speelden om Waseige buiten te werken. Hij heeft ook alles al geprobeerd, hé. Je haalt twee nieuwe spelers omdat er onevenwicht is in de ploeg, maar hetzelfde onevenwicht blijft bestaan. Er is geen enkele speler met een idee, op Moreira na.

Het was wél een goed idee om een nieuwe keeper te halen. Die hadden ze vorig jaar al moeten kopen. In de beste Standardtraditie zijn Susnjara én Fouhami veel te weinig, ik zag ze nauwelijks punten pakken. Maar dat ze met zo’n technisch apparaat nog altijd verkeerde spelers kopen, zoals de vorige jaren, snap ik niet. Heeft Mutavdzic ons ooit positief verbaasd ? Heb je hem nodig als je Meysen en Walem al hebt ? Voorin heb je met Van Dooren, Aarst, El Yamani en Moreira al vier aanvallers. Mutavdzic’ beste positie is achter de spitsen, terwijl centraal die Söderstrom ook al geen blijk geeft van een hoog Timmy Simons-gehalte bij zijn tussenkomsten. Dan heb je een elftal dat niet alleen naar links, maar ook erg naar voren leunt. Als je dan achterin geen snelle verdedigers hebt, zie je wat gebeurde bij de eerste Brugse goal.

Het blijft doodzonde dat je zo’n publiek niets beters kan bieden. Ik vond de Luikse supporters opvallend gelaten reageren na de nederlaag, ik had een uitbarsting verwacht. Een andere trainer dan Waseige had het in de gegeven omstandigheden al lang kunnen schudden. Thissen, toch ook een monument, moest zelfs eens opstappen na tien wedstrijden zonder nederlaag. Ik denk niet dat een andere trainer het beter zou doen dan Waseige, maar als ze straks één op 21 hebben, zullen ze toch een elegante oplossing moeten vinden voor hem.

Wat vind je van de ontwikkelingen bij KV Mechelen ?

Ik begrijp niet dat de tv-producenten hun camera’s installeren bij een oninteressante familie als die van Jean-Marie Pfaff, terwijl het beste scenario van alle docusoaps in Mechelen ligt. Dat is echt de waanzin nabij. Ik ken die Verheyen niet zo goed, maar ik hoor toch dat hij er in slaagde op één na alle business-seats te verhuren, wat volgens Mechelenkenners al lang niet meer gebeurd was. Wat daar gebeurt is doodzonde, want er is veel volk, een goeie voedingsbodem voor eerste klasse én een aardig voetballend ploegje. Dat wordt allemaal verknoeid door mensen die vooral met zichzelf bezig zijn. Ik vind dat erg voor Mechelen, maar ook voor het Belgisch voetbal. Als ik een bedrijf leid en mijn marketingverantwoordelijke suggereert me om te investeren in zo’n club, dan mag hij blij zijn dat ik hem na zijn suggestie niet ontsla. Van de Wijngaert kan Mechelen maar met één ding een plezier doen : opstappen en erelid worden. Samen met zijn vrouw. Volgens mij is Mechelen ook de eerste eersteklasser in België die een vrouw heeft als voorzitter.

Moet Anderlecht zich na de nederlaag op Antwerp zorgen maken ?

Ik vond Anderlecht dramatisch slecht tegen een zwak Antwerp waar enkel Goots zich manifesteerde. Keer op keer zie je Anderlecht voor de rust goed draaien en nadien helemaal wegzakken. Baseggio deed nog wat voor de rust, maar toen de anderen nadien wegzakten, zakte hij mee weg. De actieradius van De Bilde was beperkt tot twee meter. Ik zat me af te vragen wie Broos van de bank moest halen om het tij te keren, maar er was niemand die dat kan. Straks komt wel Aruna, de man van de actie die wel iets kan forceren als het slecht gaat. Zoals het nu speelt is Anderlecht geen titelkandidaat en helemaal geen concurrent voor Club. Hugo Broos heeft grote zorgen en beseft dat meer dan hij naar buiten toegeeft. Het lijkt allemaal op wat je vorig jaar zag. Ze dachten met een nieuwe trainer alle kleedkamerproblemen op te lossen, maar dat volstaat niet. De draken gaan weer de kop opsteken en Broos zal zijn handen vol hebben. Gelukkig moeten ze met dit team de Champions League niet in.

door Geert Foutré

‘Van de Wijngaert kan Mechelen maar met één ding een plezier doen : opstappen en erelid worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier