Soms volstaat voor een voetballer één enkele wedstrijd om zich in de geschiedenisboeken te spelen. Dat bewijs levert Michel Ngonge (48). Tot 1996 legde de Belgisch-Congolese aanvaller een mooi parcours af, dat hem achtereenvolgens langs Racing Jet (van 1986 tot 1988 in Brussel en van 1988 tot 1989 in Waver), AA Gent (1989-1990), Seraing (1990-1992), La Louvière (1992-1995) en Harelbeke (1995-1996) voerde. Maar dat seizoen, meer bepaald op zaterdag 9 maart 1996, veranderde alles.

Ngonge maakte die avond met Harelbeke de verplaatsing naar het Astridpark en liet er samen met zijn kompaan Joris De Tollenaere de centrale verdedigers van Anderlecht – nota bene Georges Grün en Graeme Rutjes – alle kleuren van de regenboog zien. Tegen de verwachtingen in verliest Anderlecht met 1-3 en Michel Ngonge is met zijn drie goals de held van de dag. Het gebeurt dan ook niet vaak dat iemand tegen de Brusselaars een hattrick scoort.

De reputatie van de goalgetter is op slag gemaakt. Buitenlandse clubs staan in de rij om hem in te lijven. Nadat hij met de Léopards van Zaïre aan de Afrika Cup in Zuid-Afrika heeft deelgenomen, begint de spits aan omzwervingen die hem eerst naar Samsunspor in Turkije voeren (1996-1998), vervolgens naar Engeland, bij Watford (1998-2000) en QPR (2000-2001), om te eindigen bij het Schotse Kilmarnock (2001-2002).

“Dankzij die carrière kon ik een appeltje voor de dorst opzijzetten, dat ik al snel investeerde in vastgoed”, vertelt hij. “Ik ging ervan uit dat het de best mogelijke investering was. En ik heb ook een opleiding gevolgd om officieel erkend te worden als vastgoedmakelaar. Aanvankelijk werkte ik voor Capitol Invest, een vastgoedmaatschappij in het Brusselse. Nadien heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, Cyrmax Properties.

“Het toeval wil dat ik enkele maanden geleden het pad kruiste van Denis Van Damme en Grégory Maquet, met wie ik vroeger nog bij de universitaire nationale ploeg gespeeld heb”, gaat hij verder. “Zij werken voor de groep Altius Capital Investment en waren net op zoek naar iemand die sporters, en dan vooral voetballers, warm zou kunnen maken voor de producten van hun groep, met name vastgoed. Het is een publiek geheim dat de spelers tegenwoordig niet slecht verdienen. Desondanks zitten sommigen na hun actieve carrière op zwart zaad, omdat ze hun geld verbrast hebben of slecht belegd. Iedereen is het erover eens dat vastgoed in deze tijden van belachelijk lage rentevoeten het beste rendement biedt. Mijn rol, en die van de firma waarvoor ik werk, bestaat erin om spelers in contact te brengen met opportuniteiten. Nadien volgt Altius Capital Investment de dossiers op, en ook de verhuur die eruit voortvloeit. De voetballers hebben dus zelf geen administratieve of andere beslommeringen en kunnen zich helemaal concentreren op hun club. En ze mogen op beide oren slapen: het product dat wij aanbieden, is overzichtelijk én veilig.”

Het voetbal volgt Ngonge nog via zijn zoon Cyrille, die bij de U15 van Club Brugge en de nationale ploeg speelt. “Het is niet uitgesloten dat ik zelf ook opnieuw in het voetbal stap”, zegt hij. “Ik volg momenteel cursussen om het UEFA A-diploma te behalen en daarna ga ik voor een Pro License. Wie weet komt dat op een dag nog van pas.”?

DOOR BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content