Dat hoeft ook niet. ‘Veel verdedigers durven zich wel eens mispakken aan hem.’ Getuigenissen over het fenomeen Rune Lange, de controversiële, maar doeltreffende Noorse centrumspits van competitieleider Club Brugge.

, centrale verdediger van Club Brugge en ploegmaat van Lange.)

“Rune Lange is niet zo heel snel, niet zo heel technisch en hij springt ook niet zo heel hoog om te koppen, maar hij heeft wel wat veel spitsen in België niet hebben : het echte Tor-instinct. Is dikwijls waar hij moet zijn en denkt dan niet na of hij de bal links, rechts of met het hoofd moet pakken. Is razend gevaarlijk in de kleine backlijn. Komt er dikwijls vrij, omdat hij iets vroeger beweegt of iets langer wacht dan een verdediger. Daar heeft hij een ongelooflijke feeling voor. Valt er een bal in de zestien, dan is hij in de buurt. Ze weten bij Brugge natuurlijk ook hoe ze hem moeten gebruiken. Dat scheelt veel. Ook buiten de zestien meter is hij heel belangrijk voor de ploeg. Hij wordt vaak ingespeeld en lijdt weinig balverlies omdat hij het met die bijsluitende middenvelders heel simpel kan houden. Je kan moeilijk voor hem komen omdat hij redelijk sterk is, niet zo traag is als hij lijkt en de kunst beheerst om op het juiste moment te bewegen. Zoals de meeste spitsen in België is hij fair. Als je eens meer de man dan de bal raakt, blijft hij onverschillig. Hij is immuun voor provocatie. Gebruikt zijn lichaam, wat zeer belangrijk is voor een spits, en durft in de zestien meter zelf ook wel eens door en over de schreef te gaan. Om die goal te maken, niet om te kwetsen of pijn te doen. Typisch Lange is ook : ben je hem volledig de baas, win je zeventig minuten lang elk duel, dan blijft hij gewoon onverstoord en met evenveel zelfvertrouwen zijn ding doen en wint hij plots dat ene duel om te scoren. Hij moet niet in de wedstrijd zitten om een goal te maken, wat ook een grote kwaliteit is. Hij weet zich heel goed in te schakelen in de tactiek en het systeem van Brugge, hij denkt enorm goed mee. Wat dat betreft, is het volgens mij een droom van een speler om in je ploeg te hebben. Brugge is sowieso beter mét Rune Lange dan zonder hem.”( Carl Hoefkens, centrale verdediger van GBA.)

“Rune Lange is een spits waar de trainer 110 procent achter staat en die perfect past in de speelwijze van Club Brugge. Schitterende wedstrijdmentaliteit. Noor, cool, moeilijk uit zijn lood te slaan en goed te gebruiken in de zestien meter. Werkt altijd voor de ploeg, schuwt geen duel, voelt aan waar de bal zal komen en scoort gemakkelijk. Meer moet je daar in feite niet over zeggen.” ( Kenneth Brylle, gewezen Deense spits van Club Brugge en Anderlecht.)

“Rune Lange is een goed aanspeelpunt vooraan en enorm doeltreffend in de zestien meter. Dat maakt hem zo gevaarlijk. Technisch vind ik hem niet zo slecht. Kan een bal aannemen, bijhouden en kaatst goed. En gemakkelijk doelpunten maken, met de voet of de kop, is dat ook niet een kwestie van techniek ? Zijn eerste meters zijn niet de snelste, maar zijn wendbaarheid is best wel oké, hoor. Zie bijvoorbeeld hoe hij in de zestien meter ballen in de volley trapt. Tegen ons bewees hij onlangs dat hij toch ook behoorlijk van op afstand kan schieten. Maar je ziet het zelden, omdat Brugge een dominante ploeg is en Rune dan vooral in het strafschopgebied opereert. Hij is geen spits die je voorbij zal flitsen – daarvoor mist hij de explosiviteit – maar als hij de zestien meter binnenkomt of als er centers vanaf de flank komen, moet je uitkijken. Dat is zijn sterkste troef. Hij anticipeert enorm goed op voorzetten, komt scherp voor doel en dwingt soms ook dat tikkeltje geluk af. Hij heeft de intelligentie om zich vrij te maken in de zestien, om door goed te bewegen los te komen van zijn verdediger, hem op het verkeerde been te zetten. Hij observeert het, ziet het, voelt het. Maar het type van de echte goaltjesdief is hij niet. Daarvoor werkt hij te veel. Hij gunt je de tijd niet om uit te verdedigen. Als niet superexplosieve spits heeft hij het voordeel over een behoorlijk loopvermogen te beschikken. Ik herinner mij boslopen waarin hij goed vooraan eindigde, wat niet zo evident is voor een aanvaller. Hij heeft ook minder recuperatietijd nodig dan een spits die diep gaat en terug moet keren om de opbouw te verstoren. Rune heeft altijd de neiging om het zijn tegenstander zo lastig mogelijk te maken.” ( Tjörven De Brul, centrale verdediger van AA Gent en ex-ploegmaat van Rune Lange bij Club Brugge)

“Rune Lange is eerst en vooral een efficiënte spits die belangrijke doelpunten maakt. Misschien niet de meest technische voetballer, maar heel veel intelligentie en tactisch sterk. Kent zijn gebreken en speelt in functie van zijn kwaliteiten. Hij zal nooit onmogelijke dingen proberen, wat niet van iedereen gezegd kan worden. Hij forceert nooit aan de bal. Een goede targetman, want veel verbeterd in het afleggen van de bal. Scherp en sterk aanwezig op crosses en redelijk goed in de lucht. Een nuttige speler voor de lengte-as. Een nuttig type. Je kunt hem op zijn Engels gebruiken of er een iets creatievere of snellere naast zetten. Zo traag is hij trouwens niet, hoor. Hij jaagt op iedere bal. Past in het aloude Brugse systeem van eenvoud en collectiviteit. Altijd een nuchtere Noor, ook in zijn commentaar, en dat siert hem op en naast het veld. Nooit problemen mee. Voor een coach de ideale man, denk ik. Zo heb je er wel een paar nodig in een elftal.” ( Georges Leekens, trainer van AA Gent, club die Rune Lange een vierjarig contractvoorstel deed op het moment dat hij nog niet voor één seizoen had bijgetekend bij Club Brugge.)

“Rune Langes grootste kwaliteit is dat hij weet wat hij kan en wat niet. Wat hij kan, doet hij goed. Heel hard werken in dienst van de ploeg, negentig minuten aanwezig zijn, constant bewegen, verdedigen, positie nemen, kaatsen en koelbloedig scoren op cruciale momenten. Zie Utrecht : Club valt al heel snel met tien man, Rune vecht alleen voorin, krijgt een halve kans en beslist ook nog de match. Een echte spits, die niet nadenkt : of de bal er met de voet, de kop of de knie in gaat, speelt geen rol. Hij zal je niet proberen te pakken op snelheid, maar zal wel sneller op de bal zijn omdat hij slimmer is. Dat is Rune. Niet egoïstisch ook. Als iemand beter geplaatst is, zal hij de bal afleggen. Ik heb jaren met Josip Weber gespeeld. Een fantastische topschutter die voldoende had aan een halve kans. Maar als hij niet in de wedstrijd zat, speelde je met tien. Want hij deed niets : hield de bal niet bij, liep niet, kwam niet terug. Als Rune niet zoveel energie zou verbruiken voor de ploeg, dan maakt hij er ook dertig.” ( Didier Frenay, makelaar van Rune Lange en gewezen centrale verdediger.)

“Rune Lange is geen spits die constant opvalt, maar voor een ploeg een heel nuttige speler. In de zestien meter mag je hem de ruimte niet geven om af te drukken, want hij weet het doel enorm goed staan. Hij is iemand die negentig minuten aanwezig is op een veld, waar je nooit klaar mee bent. Ook in een mindere dag is hij een vervelende spits om tegen te spelen én bruikbaar voor de ploeg. Hij heeft zijn stijl wat tegen, maar geloof maar niet dat een trainer van het niveau van Trond Sollied hem in zijn ploeg zou zetten als hij geen kwaliteiten zou hebben. Ik ben hem buiten het veld ook al een paar keer tegen het lijf gelopen en als mens is het een chiquetiep.” ( Glen De Boeck, assistent-trainer en gewezen centrale verdediger van Anderlecht.)

“Rune Lange is een enorm onderschatte speler. Aartsgevaarlijk en zeer kopbalsterk in de zestien meter. Ik denk dat veel verdedigers zich wel eens durven mispakken aan hem, omdat hij wat houterig oogt. Hij is een goalgetter waar je enorm geconcentreerd, scherp en kort op moet spelen. Gebruikt goed zijn lichaam, is moeilijk van de bal te zetten en is vaak op het juiste moment op de juiste plaats. Hij is ook geniepig, zal je wel eens met een duwtje uit balans proberen te brengen, maar dat hoort erbij. Iedereen heeft dat wel een beetje ( lacht).” ( Jimmy De Wulf, centrale verdediger van Cercle Brugge en gewezen ploegmaat van Rune Lange bij Club Brugge.)

“Rune Lange ken ik al zeer lang. Ik heb destijds voor Aalst nog Tromsö gevolgd en hem daar drie, vier keer zien spelen, onder andere op Chelsea. Dan zag je al dat hij geen stijlrijke, maar wel een bijzonder effectieve speler was die een ploeg iets kan bijbrengen. Hij is niet iemand die er vier zal maken in een match, maar hij scoort wel regelmatig en maakt vaak beslissende goals. Ondanks het feit dat het niet mooi oogt, dat hij door zijn stijl controverse oproept en velen zich afvragen : maar hoe kan dat nu ? ! In de box is hij ongelooflijk goed. Met al zijn belangrijke goals van de laatste jaren denk ik dat hij in de geschiedenis van Club Brugge in de topvijf staat. En Rune is ook altijd de eerste om te verdedigen en druk op de ketel te houden. Diegene ook die het veld stretcht, lang genoeg maakt, zodat er kan gevoetbald worden op de manier waarop Club het wil en andere spelers rond hem renderen. Rune ziet het sneller dan een ander en denkt zeer snel. Door zijn manier van bewegen zorgt hij ervoor dat er rond hem beweging gecreëerd kan worden en dan is hij bijzonder nuttig. Hij blijft altijd het speerpunt én aanspeelbaar op de korte ruimte waarop we dikwijls moeten spelen. Komt wel regelmatig naar de bal toe, maar altijd vanuit een diepe positie. Hij zoekt wat Trond opposite movements noemt. Door zijn manier van bewegen, vindt hij gemakkelijk de derde man én is hij dodelijk in de zestien meter. Hij beheerst de kunst van het bewegen en het afwerken in de box. Een ballerina zal hij nooit worden, maar dat hoeft ook niet. Hij zal ze wel binnen schoppen en koppen. Rune Lange past perfect bij Club Brugge. Als voetballer, maar ook als leidersfiguur. Hij zal altijd zorgen dat er een goede interactie is tussen Belgen en buitenlanders, dat er op en naast het veld een gezond evenwicht is. Een schat van een mens, een ongelooflijk goede gast. Correct en de eenvoud zelf. Een man uit één stuk met een grote innerlijke kracht. In het ziekenhuis in Brugge spreken ze nog altijd met veel lof over zijn revalidatie na zijn hernia. Hij heeft daar na zo’n zware rugoperatie ongelooflijk gevochten om terug te keren en was ook daar een voorbeeld voor vele anderen. Wie hem ooit heeft afgebroken, zal het zich al beklaagd hebben, denk ik.” ( Chris Van Puyvelde, assistent-trainer van Club Brugge.)

door Christian Vandenabeele

‘Rune Lange is een enorm onderschatte speler.’ (Jimmy De Wulf)

‘Hij ziet het sneller dan een ander en denkt zeer snel.’ (Chris Van Puyvelde)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier