Wie is je favoriete weerman of -vrouw? “Ik ben een grote fan van Frank Deboo-sere. Ik zag hem onlangs op tv in een strak groen pakje. Die man zou alles doen ter promotie van het milieu, hij zet zich zo in om het weer goed te presenteren … Ik vind dat fantastisch.

“Maar ik kijk bijna geen tv. Als ik die aanzet, is het om golf te volgen. Ik heb hier drie satellieten, zodat ik alle golf ter wereld kan ontvangen. Ik ben een freak. Wat ik niet rechtstreeks kan zien, neem ik op. Ik kijk daar zonder problemen acht uur aan een stuk naar.

“Afgelopen weekend was er een groot toernooi in Duitsland. Als ik geen verplichtingen had gehad, was ik in mijn auto gesprongen. In het echt is het nog interessanter. Op tv zie je het balletje enkel vertrekken en landen, ter plekke zie je de curve, het effect dat erop zit …”

Wat is je meest memorabele verjaardagsfeestje?

“Die avond met de bierbowling. Dat moet je eens proberen. Hoe beter je speelt, hoe meer de anderen moeten drinken. Gooi je een strike, dan mag je een volle pint uitdelen aan iemand, bij een spare geef je een halve cadeau. Dat glas moet leeg zijn tegen die jongen zijn volgende beurt. Belandt je bal in de goot, dan moet je zelf een pint drinken.”

Bowl jij beter als je promillegehalte stijgt?

“Nee gij. Verschrikkelijk veel slechter. Dat is al vele malen bewezen. Het probleem is dat je dan meer en meer in de goot begint te gooien. Als je dan ook nog eens verjaart, word je bovendien geviseerd door de anderen …”

Met welke knappe vlam zou je graag eens bierbowlen?

Claire Forlani, die actrice.”

Dop jij je boterhammen in de koffie?

“Nee, ik vind dat afschuwelijk. Mijn stutten ( boterhammen, nvdr) smaken mij dan niet meer.

“Ik heb sinds vier maanden trouwens mijn eigen broodmachine. Gemakkelijk, nu moet ik niet meer naar de bakker. En het hele huis ruikt dan naar brood, geweldig.

“Mijn brood is klaar tegen halfacht. Dan haal ik het eruit, zet ik het voor een ventilator om af te koelen en als ik dan om kwart over acht aan mijn ontbijt begin, is het perfect.”

Wat voor handschrift heb je?

“Een slordig. Als het erop staat en je kan het lezen, is het allang goed. Maar als ik me concentreer, kan ik heel mooi schrijven. Ik kreeg in het lager vaak genoeg schoonschrift als straf. Ik was niet alleen een deugniet, had ook nog eens een grote mond.

“Ik ben een slordige jongen in het algemeen. Schoonmaken doe ik nooit. Ik woon samen met een maat – een Anderlechtsupporter -, maar die werkt in de horeca. Die komt enkel naar huis om te slapen. Hem interesseert het dus niet of het hier proper is of niet. En bij mij werkt de wanorde ook niet op mijn systeem.

“We hebben gelukkig een poetsvrouw. Mocht ik op een dag alleen gaan wonen, en er is geen poetsvrouw, dan ontstaan er nieuwe diersoorten.”

Wat las je graag als kind?

“Encyclopedieën en computerboeken.

“Onlangs verslond ik nog ‘Einstein voor dummies’. Mo vent toch. Iedereen lachte me uit, tot ik dingen daaruit begon op te noemen …

“Nu ben ik bezig in de boeken van ‘Jongens en Wetenschap’. Die dingen hebben mij altijd gefascineerd. Vooral fysica. Weten waarom de hemel blauw is, dat is toch geweldig?

“Het straffe is dat ik in die vakken op school niet goed was. Ik kreeg een vakantietaak voor chemie, en twee voor fysica. Waaraan ligt dat? De leraar? We kregen ooit een stagiair en die moest de zwaartekracht uitleggen, en het behoud van energie. Die tekende een berg, met een rots erop. ‘Als de rots op de top ligt, heeft die potentiële energie. Rolt hij naar beneden, dan heeft hij kinetische energie …’ Dat zag je voor je. Maar als iemand vaag en theoretisch vertelt …

“Voor logica haalde ik in het lager zelfs eens een nul op tien. Na mijn humaniora studeerde ik toegepaste informatica. Daarin draait het allemaal rond logica en ondervond ik er geen problemen mee.

“Ook wiskunde kan heel boeiend zijn. Met de rij van Fibonacci kun je bijvoorbeeld berekenen hoe rap ratten kunnen paren. Dat is toch fantastisch?” S

KRISTOF DE RYCK