Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Zonder Nenad Jestrovic stoomde Anderlecht zich in het Spaanse La Manga klaar op het vervolg van deze competitie. De transfer van de Serviër komt trainer Frank Vercauteren ongetwijfeld niet slecht uit : Jestrovic was een van die zelfingenomen voetballers die vond dat hij altijd moest spelen en met zijn nukken en grillen voor turbulentie zorgde in de kleedkamer. Al te vaak heeft Vercauteren dit seizoen compromissen moeten sluiten. Dat botst met zijn kordaatheid en drang naar professionalisme. En het verklaart zijn extreme gevoeligheid toen hij net voor de jaarwisseling voor de eerste keer met kritiek werd geconfronteerd. Met ongemeen veel venijn hakte Vercauteren in op de mensen die het hadden gewaagd opmerkingen te plaatsen bij zijn tactische keuzes. Dat paste niet bij de deftige stijl van het huis. Het was daarom flauw dat Anderlecht de puberale uitbarsting van zijn trainer probeerde goed te praten. Zo is Vercauteren zich van geen kwaad bewust. En dreigt het bij de volgende tegenwind alweer tot een uitbarsting te komen. Terwijl enkele kanttekeningen op zijn minst op hun plaats zijn : Anderlecht gaf dit seizoen buitenshuis blijk van een grote kwetsbaarheid en behaalde (net zoals Club Brugge trouwens) op verplaatsing minder punten dan Zulte Waregem en Lokeren. De honderden miljoenen die de afgelopen jaren in de Champions League werden verzameld ten spijt.

Rust is het toverwoord bij Standard, waar de onderschatte Dominique D’Onofrio er kennelijk probleemloos in slaagt een woelwater als Sérgio Conceiçao onder controle te houden. Toen hij de Portugees ooit eens verving en die woedend van het veld stapte, werd dat incident onder de mat geveegd. Geen zure oprispingen, geen commotie, het brandende verlangen om de titel te halen verdringt alles op Standard en maakt van Sclessin een kolkende voetbalmetropool. Toch houdt D’Onofrio de voeten stevig op de grond. Na mindere wedstrijden zoekt hij niet naar excuses. Maar analyseert scherp en stekelig.

Het vervolg van deze competitie kondigt zich spannend aan nu Club Brugge zijn geblesseerde spelers langzamerhand recupereert en zo de concurrentie opdrijft. Jan Ceulemans bewees tijdens de heenronde dat hij geen problemen heeft om knopen door te hakken en dropte met Kevin Roelandts en Jude Vandelanoitte twee jongeren in de ploeg. Dat Ceulemans zich niet verzette tegen de transfer van Marek Spilar omdat hij de negentienjarige Vandelanoitte achter de hand houdt, zegt veel over diens mogelijkheden.

Het lijkt erop dat sommige clubs hun schatkamer hebben ontdekt. Bij RC Genk wordt Steven Defour luid bejubeld. De 17-jarige middenvelder voetbalt met een zelden geziene branie en laat anderen beter functioneren. Zonder de lawine van blessures die de Limburgse club teistert, zou Defour echter nooit een kans hebben gekregen. Te gemakkelijk zoeken clubs nog altijd de weg naar het buitenland. Om dat in te dammen, stelde de Nederlandse bondscoach Marco van Basten onlangs voor om in elk eerste elftal zes spelers uit de eigen opleiding te laten voetballen. Een utopische gedachte, al zou het clubs verplichten om werk te maken van datgene waar ze nu alleen over praten : het opzetten van een gedegen jeugdopleiding.

Voor de derde keer pakt dit blad in het begin van het jaar uit met een top-100. Na Michel D’Hooghe in 2003 en Vincent Kompany in 2004 staat Michel Preud’homme nu op één. De voorzitter van de Technische Commissie heeft de verdienste de aanzet te hebben gegeven tot een aantal hervormingen. Dat ze wellicht sneuvelen onder de hakbijl van een verouderde structuur, betekent dat ons voetbal in alle opzichten stagneert. Het blijft vreemd dat er met die vaststelling al jaren niets wordt gedaan. Het is meer dan ooit wachten op een sterke leider die dit logge orgaan eindelijk omvormt in een eigentijdse federatie. Tot dan blijft iedere poging tot vernieuwing een gevecht tegen windmolens.

JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier