Geboren op 22 november 1960.

Getrouwd met Renata, vader van Lucile (18) en Luana (13).

Wat is jouw levensmotto ?

Albert Cartier : “Wie rijk aan hoop is, is een rijk mens. De hoop moet je in alle omstandigheden bewaren. Maar je moet beseffen dat je de goede dingen van het leven niet met een vingerknip kunt bestellen. Je moet ervoor gaan. Wie doet wat hij kan, doet wat hij moet. Een mens moet wel de volle honderd procent van zijn mogelijkheden benutten. Jammer genoeg worden we opgevoed en opgeleid om slechts een deel van onze capaciteiten te gebruiken, in plaats dat ons geleerd wordt onze grenzen te verleggen. Het is niet omdat dat moeilijk is, dat we het niet durven. Het is omdat we niet durven, dat het moeilijk wordt. Een mens moet een gedragslijn uitstippelen en daar zo weinig mogelijk van afwijken. En in de slechte momenten voor de spiegel gaan staan, en zeggen : ‘Als je niet weet waar je naartoe gaat, weet dan ten minste waar je vandaan komt.’ Zo vermijd je dat je het om even wat doet.”

Wat zijn je favoriete namen ?

“Renata, Lucile en Luana, de namen van mijn vrouw en twee dochters. Mijn vrouw is van Italiaanse afkomst en we wilden namen met Italiaanse connotaties. Ik vind het mooie namen omdat ik aan de mensen denk die in die namen wonen. Mijn vrouw is in Metz gebleven, ze is na het opvoeden van onze kinderen net weer aan het werk gegaan, in de vastgoedsector.”

Wat is je favoriete kleur ?

” Blauw. Ik heb me bij die kleur altijd bijzonder op mijn gemak gevoeld.”

Wat is je favoriete dier ?

“Mijn hond. Hij heeft zeer veel karakter en is tegelijk heel toegewijd.”

Wie is je favoriete historische personage ?

Karel de Grote. Door de schoolplicht in te voeren heeft hij mensen uit de onwetendheid gehaald. En Louis Pasteur, die mensen van veel fysiek leed heeft bevrijd.”

Voor welke sociaal-politieke hervormingen koester je bewondering ?

“Voor het stemrecht voor vrouwen. Stel je voor, in Frankrijk dateert dat slechts van 1948. Ook voor het recht op abortus, omdat het vrouwen op een zekere manier vrij heeft gemaakt, en voor het rookverbod in openbare ruimten : een simpele kwestie van respect voor de andere. Ten slotte nog voor de chemische castratie van seksuele delinquenten. Dat is nog geen wet in Frankrijk, maar er loopt wel een experiment. Ik ben voor deze radicale methode.”

Van welke sociaal-politieke hervormingen heb je een afkeer ?

“Misschien van de doodstraf, maar het is al te gemakkelijk om de doodstraf te veroordelen zonder een constructief alternatief te hebben.”

Waar wil je wonen ?

“Waar ik gelukkig ben. Het doel van mijn leven is geen plaats, maar het geluk.”

Wat vind je de belangrijkste waarde ?

“Respect, in de breedste betekenis van het woord.”

Welke kwaliteiten bewonder je bij een vrouw ?

“Vooral charme. Dat heeft een vrouw of ze heeft het niet. Je kunt het niet ontwikkelen. Een vrouw met charme zal altijd charme blijven hebben, ongeacht haar leeftijd. Het is een kwestie van een houding, een blik, de taal die ze spreekt.”

Welke kwaliteiten bewonder je bij een man ?

“Trouw en eerlijkheid.”

Wat waardeer je het meest bij je vrienden ?

“Hun steun. Het is om in moeilijke momenten gesteund te worden dat je vrienden hebt.”

Wat is jouw idee over geluk ?

“Dat je het alleen maar kan kennen en herkennen als je ooit ook ongelukkig bent geweest. Het leven bestaat uit etappes. Er zijn momenten van vreugde en momenten van verdriet.”

Wat is jouw idee over ellende ?

“Het volstaat om je ogen open te houden. Soms zie je het verdriet in één enkele blik van een mens. Je kan zóveel lezen in de ogen van de mensen.”

Wie is jouw idool ?

“Ik heb niet echt een idool, maar ik geloof in de mensen. En als ik toch een held moet aanwijzen, dan mijn vader. Een ambtenaar die me een strikte opvoeding heeft meegegeven.”

Voor welke militaire operatie heb je bewondering?

“Voor de landing in Normandië in 1944. Omdat die, ondanks de vele mensenlevens, de terugkeer van de vrijheid heeft geforceerd.”

Welk natuurlijk talent zou je willen hebben ?

“Een zesde zintuig. Iedereen heeft een zekere intuïtie. Bij de ene is dat meer ontwikkeld dan bij de andere.”

Wat zou je grootste ongeluk zijn ?

“Dat ik niet meer in het geluk zou geloven.” n

door Pierre Danvoye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier