Wanneer je net begonnen bent met lopen, volstaat een eenvoudig digitaal horloge (van bijvoorbeeld Casio of Timex) ruimschoots om je van basisinformatie te voorzien. In het begin ben je toch in niet veel meer dan de totale looptijd of hooguit een tussenopname van punt A naar punt B ( split time) geïnteresseerd.

Loop je al een paar maanden, dan zul je ook willen weten hoe het nu eigenlijk met je hartslag zit tijdens het lopen en dan kun je maar beter beginnen uit te kijken naar een polshorloge met hartslagmeter. Behaal je een enigszins professioneel niveau, dan wordt het ook interessant om je loopritme en de exacte afstand die je aflegde te kennen. Daarvoor heb je een polshorloge met versnellingsmeter nodig.

Voeg je aan al die gegevens ook nog eens de mogelijkheden van een gps-systeem toe, dan heb je echt het neusje van de zalm wat sporthorloges betreft. Zo’n horloge kan je immers op eender welk moment tijdens je training vertellen hoeveel afstand je al aflegde, hoe lang je daar over deed, hoeveel calorieën je tot op dat moment al verbrandde, en ga zo maar door. De topmerken focussen uiteraard op die laatste categorie. Twee van die topmerken zijn Suunto Ambit en Garmin.

De Suunto Ambit ziet er nog steeds als een vrij doorsnee sportief horloge uit, wat maakt dat je het ook makkelijk kan dragen met een iets minder sportieve outfit. Het combineert functies voor tijdens het sporten en functies waar je alleen op grote hoogte iets aan hebt (zoals puntnavigatie, een 3D-kompas, een hoogtemeter en een barometer). Maar ook tijdens je looptraining heeft de Suunto Ambit heel wat nuttige functies: de Fusedspeed versnellingsmeter verfijnt de gps-gegevens die binnenkomen en blijft zelfs werken zonder satellietsignaal. Dankzij de cardiofrequentiemeter kan jouw Suunto Ambit (SA) de impact van je training meten ( Peak Training Effect). Zelfs de recuperatietijd die je na elke training nodig hebt, wordt weergegeven op jouw SA-horloge. Al die gegevens kun je nadien uploaden naar de movescount.com website waar ze geanalyseerd en gearchiveerd worden.

Wereldleider op de gps-markt is nog steeds Garmin en daar werken ze – onder meer omdat een oud-bestuurslid een fervent jogger is – aan het ideale loophorloge. De Garmin Forunner 910 XT wordt door de ontwikkelaars “het meest volledige trainingshorloge ter wereld” genoemd. Vooral triatlonliefhebbers zullen gecharmeerd zijn door dit polshorloge dat zowel functies voor het zwemmen, als voor het lopen en het fietsen in zich draagt. Een van de sterke punten van de Garmin Forunner 910 XT is de functie waarmee je de trainingseffecten kunt meten. Die zogenaamde Training Effect functie is gebaseerd op de cardiogegevens die draadloos (ANT+) doorgestuurd kunnen worden. Er is ook nog de VirtualRacer functie die een rechtstreekse vergelijking tussen je huidige en je vorige loopprestatie (op hetzelfde parcours) mogelijk maakt. De 910 XT slaat al die gegevens ook echt op zodat je ze later kunt ingeven op garminconnect.com. Het enige wat jij dus moet doen is lopen, al de rest wordt voor jou gedaan – mits het juiste sportieve horloge uiteraard.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content