Roda JC wil hem strikken, Sint-Truiden wil hem houden. De eeuwige glimlach op het gelaat van Asanda Sishuba is heden ten dage zeer terecht. Portret van een publiekslieveling en voetbalkunstenaar.

Kersvers trainer Lorenzo Staelens haalt in 2002 drie jonge Zuid-Afrikanen naar Excelsior Moeskroen : Giovanne Rector, Bevan Fransman en Asanda Sishuba. Vijf jaar later spelen Rector en Fransman al lang weer in Zuid-Afrika wegens té licht bevonden voor de Belgische competitie en heeft Lorenzo Staelens bij Moeskroen en Eendracht Aalst uitvoerig bewezen dat het trainerschap niks voor hem is (hij is nu sportleider bij KV Kortrijk). De enige die zijn hoofd boven water heeft weten te houden, is het 26-jarige dribbelwonder Asanda Sishuba, nu in het kanariegele shirt van Sint-Truiden.

Van Kaapstad naar Staaien

Asanda Sishuba groeit op in Langa, een gettowijk in Kaapstad. Zijn jeugd gaat niet over rozen. Hij is twee jaar wanneer zijn vader het gezin in de steek laat. Zijn moeder blijft alleen achter met Asanda, zijn drie broers en drie zussen. Ze combineert drie jobs om de hongerige kindermonden te voeden. Breed hebben ze het niet, maar echte armoede kennen ze ook niet. Tot hun twaalf, dertien jaar voetballen de jongeren uit de wijk op straat. Dan doen drugs, alcohol en criminaliteit hun intrede. Gelukkig blijft Asanda op het rechte pad.

Op zijn zeventiende wil Asanda aanvankelijk studeren maar stelt vast dat hogere studies onbetaalbaar zijn. Hij besluit dan te gaan doen wat hij al heel zijn leven doet in de sloppenwijken van Kaapstad : voetballen. Hij begint bij Singer Dulux, een plaatselijk voetbalclubje. Scouts merken hem op en brengen hem onder bij Eadgmead, waar hij de enige zwarte in een compleet blanke ploeg is. Niet veel later belandt hij bij FC Fortune in de Zuid-Afrikaanse tweede klasse. Die club – die zijn naam dankt aan oprichter Quinton Fortune, ex-speler van Manchester United en nu actief bij de Bolton Wanderers – gaat in 2002 een partnerschap aan met het Moeskroen van toenmalig voorzitter Jean-Pierre Detremmerie. FC Fortune wil op die manier jonge spelers in Europa in de vitrine zetten. En Moeskroen kon wel wat jeugdig talent gebruiken. Hoofdcoach Staelens en Eddy Mestdagh, jeugdcoördinator van Moeskroen, trekken naar Zuid-Afrika. Hun mond valt open van bewondering wanneer ze de dribbelvaardige kleine Zuid-Afrikaan bezig zien. Ze halen hem voor een stage naar Le Cannonier en na een maand krijgt hij bij de Belgische eersteklasser een contract voor een jaar met een optie voor een tweede jaar.

Hij verovert er meteen de harten van de supporters en niet veel later ook dat van zijn huidige vriendin Capucine, met wie hij in 2005 een zoontje Ayanda heeft. Staelens ziet in de kwieke, wendbare Sishuba de ideale joker die je een halfuur voor het eindsignaal inbrengt om een match te doen kantelen. En Sishuba bedankt onmiddellijk voor het vertrouwen met knappe flitsen in de eerste wedstrijden tegen Racing Genk en Slavia Praag (Moeskroen speelde in 2002 Europees dankzij een plaats in de bekerfinale tegen Club Brugge). Tijdens de winterstage in Spanje raakt hij echter zwaar geblesseerd aan de knie en blijft noodgedwongen aan de kant tot het einde van het seizoen. Die zware blessure is voor de balgoochelaar nog steeds het dieptepunt uit zijn voetbalcarrière. Moeskroen belooft hem een verlenging van zijn contract met één jaar, maar bij zijn terugkeer uit vakantie in augustus 2003 krijgt hij van Detremmerie te horen dat hij niet meer in de plannen past en mag opkrassen.

Nog in dezelfde maand vindt zijn manager een andere club voor hem : FC Antwerp. Eersteklasser Antwerp haalt dat seizoen echter meer de pers met trainerswissels dan met sprekende resultaten. René Desaeyere, DojcinPerazic en Marc Grosjean kunnen Sishuba en zijn ploegmaats niet in de eerste klasse houden. In zijn tweede seizoen bij de Antwerpse club raakt Sishuba geblesseerd aan de lies. De revalidatie bij Lieven Maesschalck, die hij uit eigen zak betaalt, kost hem vier maanden. Antwerp wordt vierde en blijft hangen in de tweede klasse. In de zomer van 2005 verkast de Zuid-Afrikaan naar de Limburgse fusieclub Beringen-Heusden-Zolder. Hij voetbalt er een goed half seizoen tot de club in maart 2006 in vereffening gaat wegens hoog oplopende schulden. De al maanden niet meer uitbetaalde spelers zijn op dat moment transfervrij. Sishuba legt aanbiedingen van Bergen en FC Eindhoven naast zich neer en kiest voor de kanaries van Sint-Truiden, die op dat moment nog niet zeker zijn van het behoud in de eerste klasse. Mede dankzij Sishuba redt STVV het en blijft in eerste. Na een moeizame start onder Thomas Caers doet Sint-Truiden het onder de nieuwe trainer Henk Houwaart momenteel niet onaardig.

Een gesel

Hoewel hij soms nog het verwijt krijgt dat hij zijn verdedigende taken wel eens durft verwaarlozen, is hij bij de geel-blauwen op korte tijd een vaste waarde geworden. Zijn snelle beentjes, wendbaarheid, technische vaardigheid en dribbelvermogen maken van de aanvallende middenvelder een gesel voor elke verdediging. Dit seizoen scoorde hij tot nog toe twee keer (tegen Anderlecht en Charleroi) en gaf hij drie assists. Bovendien is hij het type speler waarvoor de mensen naar het stadion komen : een dribbelaar pur sang. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat STVV hem een nieuwe overeenkomst voor drie seizoenen wil aanbieden.

STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content