Nooit eerder was Vincent Mannaert zo snel met zijn huiswerk klaar. Diaby (aanvaller, Rijsel) had in zijn passages bij Moeskroen indruk gemaakt en kwam met zes maanden vertraging naar Brugge, Bruzzese ruilt de invallersbank van SV Zulte Waregem voor een plaatsje in Clubs A-kern, Vanaken werd dan toch bij Lokeren weggeplukt, de 22-jarige Australische flankaanvaller Ibini-Isei werd definitief van Sjanghai Dongya overgenomen en rechterflankverdediger Cools (19) ruilt OHL voor blauw-zwart. Klaar, tenzij er nog iemand zou vertrekken.

Meunier gaf vorig seizoen aan dat hij aan zijn laatste maanden in Brugge bezig was, maar na een aanslepende blessure (buikspieren) liep de Ardennees bij de Rode Duivels een scheurtje in de kniepees op, waardoor hij minstens twee maanden moest revalideren en wellicht in Brugge blijft.

VERDEDIGING

Ook Ryan leek op de weg naar de uitgang en een betere competitie, maar door een gebrek aan belangstelling én de komst van zijn jeugdvriend Ibini-Isei blijft de Doelman van het Jaar nog een jaar (of zes maanden) in de Breydelstad. De Australiër is onaantastbaar, Bruzzese en Dioudis niet meer dan alternatieven. Door de blessure van Meunier mag De fauw hopen op een tijdelijke plaats, Cools moest de voorbije weken vooral wennen aan de tactische eisen van Preud’homme.

Centraal in de verdediging is de sobere en steeds rustiger voetballende Mechele stilaan onaantastbaar, Duarte (sterk in de duels) en de vorig seizoen lang geblesseerde Engels (technisch beter) strijden voor een plaatsje naast de kustzoon. Het Brugse publiek heeft zich met De Bock verzoend, de omgeturnde Bolingoli blijft een wisselmogelijkheid, al liggen zijn kwaliteiten toch een rij hoger.

MIDDENVELD

Niemand speelde vorig jaar meer matchen dan Simons, die ook straks als controlerende middenvelder aan het seizoen begint. Claudemir kan hem vervangen, maar dat gebeurde vorig seizoen niet altijd met evenveel succes. Vormer eventueel ook, al speelt de Nederlander liever een rij hoger (op de rechterkant), waar zijn loopacties en infiltraties voor de verrassing kunnen zorgen.

Door de komst van Vanaken moet de blessuregevoelige Vázquez, in de play-offs slechts een schim van de voetballer die enkele maanden ervoor wedstrijden besliste, voor een basisplaats beginnen te vrezen. Tenzij Preud’homme toch kiest voor een viermansmiddenveld: Simons als slot op de deur, kort daarvoor Vormer en met Vázquez (rechts) en Vanaken (links) op de aanvallende posities.

AANVAL

Castillo en Sobotá, aan de winterstop met matig succes aan FSV Mainz 05 en Sankt Pauli uitgeleend, worden wellicht uitgeleend/verkocht. Op de flanken leek Club met Refaelov (18 goals, rechts) en Izquierdo (15, links), nieuwkomer Ibini-Isei en Gedoz in luxe te baden, al is de Australiër tot november out met een kuitbeenbreuk, terwijl Gedoz (operatie aan de buikspieren) pas eind augustus speelklaar zal zijn. Door die blessures mogen de jongeren Dierckx en Storm – ook centraal achter de spitsen inzetbaar – in de eerste weken op speelminuten rekenen.

De Sutter scoorde vorig seizoen 17 goals in de drie competities, in de play-offs amper één keer. Oulare begint fitter aan het nieuwe seizoen, maar krijgt er met de komst van Diaby een stevige concurrent bij. De Malinees, die zowel centraal (bij voorkeur) als op de flanken uit de voeten kan, mag door zijn polyvalentie dromen van een basisplaats. Ook als Preud’homme voor vier middenvelders opteert en naast Diaby een keuze moet maken uit het trio Izquierdo/Refaelov/De Sutter.

CONCLUSIE

Vorig seizoen deed een in de play-offs duidelijk vermoeid Club Brugge tot op drie speeldagen van het einde voor de titel mee, AA Gent bezegelde in het Jan Breydelstadion het Brugse lot. De automatismen blijven en met Vanaken krijgt Preud’homme er kwaliteit op het middenveld bij, maar er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Veel tijd heeft Club niet: eind juli wacht de derde voorronde van de Champions League, bij kwalificatie speelt het midden augustus een match van om en bij de 15 miljoen euro. Maar, zei Mannaert in mei al: de titel is het enige doel.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier