Opgelucht haalt Bergen weer adem na het ontslag van trainer Sergio Brio. Maar goed staat het er niet voor.

Toen aan voorzitter Domi- nique Leone voor het seizoen naar de sportieve ambities van Bergen gevraagd werd, hoopte hij op een plaats in de eerste helft van de rangschikking. Maar de enige rangschikking waarin Bergen hoog scoorde, was die van het aantal trainingsuren (vijftien, wedstrijd inbegrepen, goed voor een tweede plaats) en de tijd die de spelers gemiddeld per week doorbrengen op de club (achtenveertig uur, eerste plaats).

Eigenlijk kwam de recente thuisnederlaag tegen Brussels de clubleiding, die vooraf aankondigde te zullen ingrijpen bij een nederlaag, goed uit. Sportief adviseur wordt weer algemeen manager en Bergenaar Geo Vanpyperzeele. Die was voorheen al betrokken bij de promotie van derde naar eerste klasse en maakte ook het afgelopen jaar deel uit van het organigram, om namens de stad Bergen toezicht te houden op het financiële beleid. Op het sportieve vlak was zijn inbreng het afgelopen jaar onbestaande.

Onhoudbaar was de werksfeer geworden. Roepen en tieren deed Sergio Brio de hele tijd. Naar spelers, pers, naar de kinesist van AA Gent, die hij na Gent-Bergen beschuldigde hem een duw te hebben gegeven, tot grote verbazing van de betrokkene. Of na Antwerp-Bergen, toen hij trillend van woede riep dat hij niet aan dezelfde tafel wilde zitten als zijn voorganger Marc Grosjean na diens commentaar in de pers. Respect miste hij voor zijn aanpak en zijn palmares (met Juventus won hij vier titels en drie Europabekers). De plaatselijke pers vond hij maar een zootje onbekwamen met wie hij niet meer praatte. Toen hem op de persconferentie na het choco-incident in het Frans een vraag werd gesteld over Olivier Suray weigerde hij te antwoorden, “omdat u niet eens de beleefdheid hebt me die vraag in het Italiaans te stellen.”

Suray durfde als eerste speler de trainer openlijk tegenspreken. Bij elk woord, elke blik, elk gebaar van de trainer vreesden de andere spelers weer afgeblaft of uitgescholden te worden. Zelfs wanneer Brio aan tafel (in het Italiaans) de pot suiker vroeg, klonk dat zo bars en luid dat de spelers ineenkrompen, bevreesd voor weer een uitbarsting. ‘Alcatraz’ noemden de spelers het trainingscentrum, naar de vroegere gevreesde Amerikaanse gevangenis. Gevangen zaten ze ook op het veld in een ultraverdedigend keurslijf. Voor het seizoen had Brio nochtans aangekondigd de stijl van voetballen te willen veranderen. Trad hij vorig jaar aan met een muur van tien verdedigers achter één eenzame spits, dan viel daar toch nog een systeem in te herkennen. Dit jaar werd even verdedigend voetbal geserveerd, maar dan zonder herkenbaar systeem.

Het negatieve imago rond de club stoorde ook Bergens burgemeester Elio Di Rupo. Niet dat de ambi- tieuze politicus zich nog inlaat met het dagelijks beleid van de club. Wel introduceerde hij een paar jaar geleden zakenman Leone in het voetbal. Leone, van wie gezegd wordt dat hij na de verkoop van een paar bedrijven zelf geen flauw idee heeft hoe vermogend hij wel is, betaalt als nieuwkomer in het voetbal flink wat leergeld door blind te varen op de adviezen van zijn Italiaanse adviseurs.

Voorheen was dat zijn vriend Pietro Allatta. Lang geleden in opspraak gekomen in een dossier van koppelbazen in de Borinage riep die zich vorig jaar uit tot schaduwmanager. Zonder officiële functie, zonder makelaarsvergunning stelde hij aan nieuwe spelers voor hun belangen te behartigen. Een vraag waar de meesten mee instemden om de transfer niet te zien afspringen, tot Di Rupo, bezorgd om het slechte imago, Leone vriendelijk verzocht afstand te nemen van Allatta.

Nieuwe adviseur werd Giocondo Martorelli, in Italië erkend als spelersmakelaar maar niet in het bezit van een Fifa-licentie. Martorelli vond voor Leone dé ideale trainer : voormalig Juventusmonument Sergio Brio, jaren assistent van Giovanni Trapattoni, voetbalcommentator bij een Italiaanse zender én immobiliënmakelaar. Geïmponeerd door Brio’s faam als speler bood Leone hem een contract voor vijf jaar aan, maar de Toscaan nam bescheiden genoegen met drie jaar. Kostprijs per jaar : 300.000 euro, de luxueuze hotelkamer in het Brusselse Radissonhotel inbegrepen. Martorelli zelf kreeg van Leone een contract op zelfstandige basis en de functie van technisch adviseur. Daardoor mocht hij officieel geen commissie meer opstrijken op de transfer van inkomende en uitgaande spelers.

Nochtans was het spelersverloop enorm groot. Vorig jaar haalde Bergen tijdens de winterstop zes nieuwe spelers, afgelopen zomer vertrokken er zeventien en kwamen er elf nieuwe. Op Marco Ingrao na allemaal gehaald op voorspraak van Martorelli met goedkeuring van Brio. “Het is duidelijk dat we niet elk jaar tien tot twaalf nieuwe spelers gaan halen”, verzekerde Leone nog in augustus. “Er komen met nieuwjaar geen zeven nieuwe spelers bij.” Alleen aan commissielonen voor makelaars voor inkomende en vertrekkende spelers betaalde de club de voorbije zomer 400.000 euro. De maandag na het behoud hoorden tien spelers dat ze mochten opkrassen. Overigens sloot Bergen het vorige seizoen af met een tekort van 1,7 miljoen euro, bij te passen door de voorzitter. Dat is ongeveer het bedrag dat de transfers kostten die Leone op voorspraak van Brio in de winterpauze deed.

Ook de zomerstage was een dure grap. Terwijl alle Italiaanse eersteklassers in het hooggebergte de drukkende warmte ontvluchten, dokte Leone een flinke smak geld neer voor een trainingskamp in het mondaine en warme Toscaanse kuuroord Montecatini, een paar kilometer van Brio’s woonplaats. Ook Brio’s ontslag zelf kost Leone een flinke hap uit het budget : minstens 600.000 euro moet betaald worden.

Niet dat over Brio niets positiefs te melden valt. Weinig andere trainers brachten zóveel tijd op de club door als hij. Geen moeite was hem te veel om alles om te gooien. “Want zo doen ze het ook bij Inter en Juventus”, hoorden de spelers dagelijks. Qua taal deed hij een enorme inspanning. Bij zijn komst had hij nog spelers nodig die het Italiaans machtig waren om te tolken aan de zijlijn, maar de laatste maanden praatte hij al een aardig mondje Frans.

Positief ziet de sportieve situatie van Bergen er na het vertrek van Brio en Martorelli niet uit. Wat de nieuwe spelers sportief waard zijn, weten zelfs hun ploegmaats niet. Zo verlamd stonden ze tijdens training én wedstrijden op het veld, geïntimideerd door de aanwezigheid van hun trainer. Geïntimideerd zijn ze ook bij een blik op de kalender met de komende wedstrijden. Van alle staartploegen moet Bergen zich het meest zorgen maken. Van de kalendermaker kreeg het een ideale start. Op Charleroi na ontmoette het nog geen enkele club uit de eerste helft van de rangschikking. Die komen er nu aan. Met een voorlaatste plaats na acht duels tegen haalbare tegenstanders moet Leone straks misschien weer diep in zijn portefeuille tasten.

door Geert Foutré

Dit seizoen werd even verdedigend gevoetbald als het vorige, maar dan zonder herkenbaar systeem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier