Heerenveen scheert als collectief hoge toppen.

Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Paul Bosvelt, Peter Hansson, Lasse Nilsson en onlangs nog Afonso Alves: het zijn niet de minste voetballers die de Friese club de laatste jaren de rug toekeerden. Maar ondanks de continue uittocht van de beste spelers draait de ploeg van de afscheidnemende coach Gertjan Verbeek mee in de kop van het klassement. Het is een team om te koesteren: offensief en aantrekkelijk spelend.

Ondanks het aanhoudende tumult (het vertrek van voorzitter Koos Formsma na amper een jaar en de soap rond Alves) in het doorgaans gemoedelijke Heerenveen ging Verbeek stoïcijns aan de slag. Hij gaf de amper negentienjarige middenvelder Geert-Arend Roorda een basisplaats en transformeerde Gerald Sibon (33), bij FC Nürnberg nog een uitgerangeerde invaller, tot een onmisbare schakel. De Amerikaanse middenvelder Michael Bradley (20) en de Kroatische linkerflankspeler Danijel Pranjic (26) braken gezamenlijk in hun derde seizoen definitief door. Het duo scoort gemakkelijk en strooit met assists. De Servische aanwinst Miralem Sulejmani (19) ontpopte zich al direct tot een even snelle als onvoorspelbare technicus in de aanval.

Het gevolg hiervan is dat Heerenveen een van de leukst voetballende ploegen van de Eredivisie werd. De collectieve kracht maakt dat Alves niet wordt gemist. De ploeg van doelman Brian Vandenbussche is zelfs de meest scorende ploeg van de Eredivisie. Een ander opvallend gegeven blijft dat Heerenveen meer punten behaalde buitenshuis dan in het eigen Abe Lenstrastadion.

De komende weken wordt het vooral interessant om te zien hoever de ploeg staat. De eerdere nederlagen tegen Feyenoord (2-0) en bij Ajax (4-1) waren het bewijs dat de zo gewenste definitieve stap naar de Nederlandse top nog niet gemaakt kon worden. Ondertussen blijft het nog altijd een raadsel waarom de architect van dit droomvoetbal, de altijd bescheiden en nuchtere Verbeek, na het seizoen moet vertrekken. Blijkbaar wordt zijn autonome manier van werken – hij is heel eigenwijs en laat zich qua spelersbeleid de wil niet opleggen van bovenaf – niet langer getolereerd.

Bert van Marwijk (Feyenoord) is de hoofdkandidaat om bondscoach Marco van Basten, die zo goed als zeker naar Ajax trekt, op te volgen na het EK. Phillip Cocu (37) is in beeld als assistent-bondscoach.

Orlando Engelaar (FC Twente) onderging een kijkoperatie aan de knie. Bij de 28-jarige middenvelder werd een loszittend stukje bot verwijderd.

Chris van der Weerden (35, ex-Germinal Beerschot) zette een punt achter zijn loopbaan. De verdediger deed dat na een evaluatie met de technische staf van FC Eindhoven. Hij is momenteel jeugdtrainer bij PSV.

Na aanvoerder Remco van der Schaaf (28) lijkt Vitesse ook Gill Swerts na dit seizoen te verliezen. Aad de Mos houdt er geen rekening mee dat de Rode Duivel zijn contract verlengt. Aanvaller Alexander Buttner (19) tekende wel bij voor 3,5 jaar.

FC Groningen brak de overeenkomsten van de jeugdinternationals Tom Hiariej, een verdediger, en Stefan Nijland, een spits, open tot 2012.

Moussa Dembélé(20) werd door de sponsors van AZ uitgeroepen tot speler van het jaar. Hij haalde het van Kew Jaliens, Demy de Zeeuw en Barry Opdam.

Rogier Meijer (26), een controlerende middenvelder, en linkerflankspeler Purrel Fränkel (31) blijven nog tot 2010 verbonden aan De Graafschap.

Heerenveen is heel tevreden over de ontwikkeling van de Deense verdediger Timmi Johansen (20) die een contractverlenging kreeg tot 2010.

Maarten Fontein (55) is niet langer algemeen directeur van Ajax, na het uitlekken van een rapport met keiharde kritiek op het technische beleid.

Feyenoord lichtte de optie in het contract van Nicky Hofs (24), waardoor de middenvelder nu tot 2010 vastligt.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier