AA Gent betreedt dit weekend de arena van het Intertotovoetbal. Een week geleden maakten de spelers kennis met de oefenstof van de Nederlander Jan Olde Riekerink.

Een stralende zon verwelkomde de Buffalo’s vorige woensdag op hun eerste trainingsdag aan de Waarmoezeniersweg. Het leek wel een symbolisch beeld, om aan te tonen dat de dreigende onweerswolken en het schrikbewind van Patrick Remy definitief tot het verleden behoren. Er kwamen opnieuw lachende, maar ook gespannen gezichten aan te pas, want iedereen is benieuwd welke innovaties de Nederlander Jan Olde Riekerink na zijn voorgangers Trond Sollied en Patrick Remy ( Henk Houwaart niet echt meegerekend) aan het Belgisch voetbal zal toevoegen. Een tweehonderdtal kijklustigen verdrong zich aan de rand van het oefenterrein om de talrijke nieuwkomers en de oud-trainer van Ajax 2 aan het werk te zien.

In vergelijking met vorig seizoen, toen de spelers na amper twintig dagen de collectieve trainingsinspanning hervatten, kregen ze nu een rustperiode van zeven weken voorgeschoteld. “Nog nooit meegemaakt”, verklaarde Gunther Schepens achteraf. “Maar het was eens goed, al hunkerde ik wel naar de start. We hadden nu meer dan voldoende tijd om de batterijen volledig op te laden en met een fris hoofd te beginnen.”

Dat de eerste oefensessie in laatste instantie van twee uur in de namiddag naar elf uur s’ morgens was verschoven, liet zich ook gevoelen in een aantal onverwachte afwezigen bij de fel afgeroomde selectie van 24 spelers. Draaischijf Matthieu Verschuere keerde – mede door de gezondheidstoestand van zijn dochtertje – terug naar Sedan, invallersdoelman Nicolas Denijs tekende voor tweedeklasser FC Denderleeuw, de Deense rechtsachter Anders Christensen vertrok naar Esjberg, terwijl Sloveens international Sasö Gajser nog geen nieuwe werkgever kon vinden en oude getrouwe Vital Borkelmans geen nieuwe overeenkomst kreeg.

Martin Laamers meldde zich plichtsgetrouw op het oefencomplex, maar vertrok al snel om te onderhandelen met Antwerp – de club van vriend Henk Houwaart – over een transfer. Ontbraken op het appel : Aleksandros Kaklamanos (op het vliegtuig), Samuel Wiart (mag weg), Nenad Vanic, enfant terribleDarko Anic (beschikt over een speciaal particulier contract), de Joegoslavische centrale verdediger Ersin Mehmedovic, Eric Joly (aan de onderhandelingstafel met Bergen) en Frédéric Herpoel (tot 15 juli op vakantie in Frankrijk). De laatkomers Kaklamanos, Wiart, Vanic en Mehmedovic schoven s’ middags wel mee aan voor het eten.

Terwijl Tomas Vasov (geopereerd aan de knie) samen met kinesist Frank Wezenbeek vertrok voor een korte looptocht, verscheen ook onverwacht aanvoerder Jacky Peeters uit de kleedkamers. De rechtsachter stond erop de verwelkoming en eerste bespreking onder Olde Riekerink mee te maken, ook al kreeg hij net als collega-Rode Duivel Herpoel een langere verlofperiode dan de rest van de selectie.

Olde Riekerink trok samen met de assistenten Herman Vermeulen, Philippe Vande Walle en Charly Musonda het trainingsveld op voor een oefenstonde van anderhalf uur. Opvallend was dat de Nederlander meteen Gunther Schepens bij zich riep om de groep bij het loopwerk op sleeptouw te nemen. De linkerflankspeler, die onder Remy de aanvoerdersband inleverde, wil er nog niet te veel conclusies aan vastknopen. “Ik was een van de weinige ervaren spelers die aanwezig was, aangezien Jacky, Vital, Fred, Nenad en Aleks er door omstandigheden niet bij waren. Misschien dat ik in het begin iets meer de oefeningen zal moeten voordoen. (lacht) Maar ik vermoed niet als spreekbuis te moeten fungeren. Daarvoor denk ik in eerste instantie aan Herman ( Vermeulen, nvdr).”

Hij wilde er ook nog niet aan denken hoe te reageren als Olde Riekerink op hem toestapt om bij een eventueel vertrek van Peeters opnieuw het aanvoerderschap op zich te nemen. “Nu is dat nog helemaal niet aan de orde. Het belangrijkste als kapitein is dat je niet met je kop tegen de muur loopt als er dingen in de groep leven. Jacky heeft zich perfect van die taak gekweten. In de Intertoto gaat het slechts om het dragen van die band. Dan is de inbreng nog van ondergeschikt belang”, neemt hij liever een afwachtende houding aan.

Door de inpassing van de nieuwkomers Hamid Ndikumana, David Van Hoyweghen, Mladen Krizanovic, Jimmy Hempte, Wim De Decker en de inbreng van de youngsters Monday Omo, Spencer Verbist, Thomas De Meyer, John Machethe (vorig seizoen uitgeleend aan derdeklasser RC Gent-Zeehaven), Leon Campos, Dries Bernaert en derde doelman Frédérique Autekie onderging de Gentse spelersgroep een serieuze verjongingskuur. Precies hetgeen waar Olde Riekerink graag tijd en energie in zal steken, hetgeen hij ook bij Ajax presteerde door met de invallers de halve finales van de beker te bereiken. Vanaf de eerste trainingsoefeningen kwam spontaan de herinnering aan de fanatieke Louis van Gaal bovendrijven in de succestijd van de Amsterdamse formatie op het einde van de jaren negentig.

Olde Riekerink nam ruimschoots de tijd om vooral te werken aan explosiviteit op de eerste meters, een hoge balcirculatie, eentijdsvoetbal, het goed en geconcentreerd inspelen van de bal en een goede traptechniek. Dat hij zelf tot tweemaal toe toonde hoe een strakke bal moet worden getrapt, zorgde duidelijk voor bewondering bij enkelen. “Ook Sollied deed alles met bal”, stelde Nasredine Kraouche vast. “Het is een echte verademing om nog eens op die manier de training te hervatten. Doordat we onder hem veel op balbezit en vaste automatismen oefenden, haalden we onze beste resultaten”, haalde de Algerijnse spelmaker nog eens de herinnering op aan de fel bejubelde Noorse oefenmeester.

Het fanatisme van Olde Riekerink was groot : hij is een nieuwe naam in België en wil net als landgenoot Sef Vergoossen graag zijn eigen gedachtegoed (offensief voetbal) overbrengen op de jonge Gentse selectie. Hij corrigeerde altijd positief zijn spelers door te roepen “aannemen en kijken”, “hard inspelen” en zelfs eens in het Engels tegen Machethe “don’t stand like an athlete, you are a football player”. Er zat meteeen snee op, de spelers bikkelden voor elke bal en lieten heel veel zweet om Olde Riekerink van hun kunnen te overtuigen. Ook de jongeren kregen meteen wat verantwoordelijkheid toegeschoven, door in een onderling partijtje balbezit wit tegen oranje (!!) te fungeren als vast aanspeelpunt. Olde Riekerink zat er kort op, hield de groep constant wakker en duldde geen slapheid in de onderlinge duels.

Na afloop stak hij zijn tevredenheid niet weg, ook al begon hij met een kwinkslag naar de aanwezige journalisten. “Moesten jullie niet op Anderlecht zijn, jongens ? Daar begonnen de trainingen vandaag, als ik me niet vergis. Ik ben tevreden met wat ik vandaag zag”, opende hij. Hij toonde alvast geen passieve trainer te zijn. “Betrokkenheid moet er altijd zijn, vind ik. In eerste instantie zal ik de komende weken aandacht besteden aan enkele fundamentals, zoals hoe te kaatsen, balaanname en positiespel. Als ik hen dan luidop corrigeer, gaat het om voetbal en niet om het mens-zijn. Dat zullen ze wel snel vatten. Bovendien wil ik als een vaste groep leven en hun wedstrijdvoorbereiding goed gaan analyseren. Voor de Intertoto kan ik na tien dagen maar moeilijk verlangen dat ze meteen resultaten neerzetten. In principe is dat van ondergeschikt belang, want het doel blijft het inslijpen van een vast en duidelijk spelsysteem. Ik ben enorm nieuwsgierig om te zien hoe mijn spelers dat gaan oppikken en de mogelijke valkuilen zullen vermijden. Wat maakt een groep goed ? Samen naar iets toe te werken en ervoor te leven.”

Ook Gunther Schepens stapte met een tevreden gevoel van het oefenveld. “Eigenlijk vanaf het eerste ogenblik, zowel menselijk als sportief. Ik vond dat we voor de eerste keer heel pittig en goed trainden. Het was natuurlijk ook allemaal nieuw, hé. Dat maakt het altijd anders. Wat me vooral bijbleef, is dat hij alle spelers kende, hen bij de voornaam aansprak en zijn enthousiasme aanstekelijk werkte. Dat is toch niet evident, hé.”

Hij tast wel in het duister wat betreft de werkelijke waarde van de huidige spelersgroep. “We moeten afwachten, want er zijn nog veel onbeantwoorde vragen. Wat gaat er bijvoorbeeld met Jacky en Fred gebeuren ? Dat zorgt niet onmiddellijk voor onrust, nee, want iedereen weet dat de voorzitter een financiële zuivering hoog in het vaandel draagt. Met Laamers, Joly, Borkelmans en Verschuere verdwenen toch een aantal zware contracten. Het verlies van Matthieu wordt sportief wel een serieuze aderlating, terwijl ook het wegvallen van Vital voor minder ervaring zal zorgen. Sasö en Anders speelden wel minder, maar waren goed voor de sfeer en ideale alternatieven voor de titularisspelers. Ik denk dat we intrinsiek even sterk zijn. Het eerste euvel wordt het terugbrengen van de kern van 31 naar 26 spelers. Naar ik vernam, wil de trainer veel eigen jongeren begeleiden. Dat blijft een pluspunt. Vergeet ook niet dat Brecht Verbrugghe, een van de beste verdedigende middenvelders van België, nog altijd maar negentien is. Hij zal zijn kans wel krijgen en moet ze proberen te grijpen. De bal ligt nu ook eens in het kamp van de jongeren.”

door Frédéric Vanheule

Er zat meteeen snee op, de spelers bikkelden voor elke bal en lieten heel veel zweet om Olde Riekerink te overtuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier