Espanyol speelde zijn laatste derby in Montjuich.

Daniel Devos

Vorige zaterdag kwamen de Spaanse kranten bladzijden te kort om aandacht te schenken aan het feit dat de Catalaanse derby voor het laatst werd gespeeld in het olympische stadion van Montjuich. Binnen enkele maanden verhuist Espanyol immers naar het nieuwe Cornellàstadion, in een zuidwestelijke uithoek van de stad. Al wie bij Espanyol betrokken is, kijkt daar al lang naar uit. Sinds het vroegere Sarriastadion op het einde van de jaren 90 werd afgebroken omdat de grond was verkocht aan bouwpromotoren, had de club immers niet echt nog een eigen thuis.

De blauw-witten vonden onderdak in Montjuich, maar dat is met zijn 55.000 zitplaatsen te ruim bemeten. Door de atletiekpiste rond het veld is het bovendien erg moeilijk om sfeer te verkrijgen. Om de lege plaatsen in de tribunes wat aan het zicht te onttrekken, werden grote reclamezeilen aangebracht achter de doelen. Het nieuwe onderkomen zal slechts plaats bieden aan 40.000 toeschouwers en heel wat moderner en gezelliger zijn.

In afwachting van de verhuis kan Espanyol alvast terugblikken op een behoorlijke competitiestart. Vorige zaterdag moest de stadsderby gedurende vijf minuten worden stilgelegd als gevolg van rellen in de tribunes. Dat brak hen zuur op, want ze verloren immers in de 97ste minuut, omdat LionelMessi op strafschop voor de 1-2 zorgde.

Ondertussen voelt NicolásPareja (ex-Anderlecht) er zich al heel goed thuis. “Espanyol deed met de Argentijn een goede transfer”, vertelde een lokale journalist, die verrast opkeek bij onze opmerking dat vooral de landgenoten van Pareja, NicolásFrutos et LucasBiglia bij Anderlecht de media-aandacht naar zich toe zogen. “Als Pareja geen vedette was in België, dan is hij dat hier toch aan het worden.”

Dat ElMundoDeportivo zaterdag zijn voorpagina gebruikte om te melden dat Nico klaar zou zijn voor de derby, terwijl SteveFinnan en Valdo respectievelijk drie en zes weken langs de kant moeten blijven door blessure, illustreert dat ten volle. “In de Liga kunnen spelen is een jongensdroom die uitkomt”, vertelde Pareja. “Temeer omdat het Spaanse voetbal niet zoveel verschilt van het Argentijnse. Veel meer dan in België proberen teams hier tegenstanders uit verband te spelen met verzorgd combinatievoetbal over de grond.”

DANIEL DEVOS

Thierry Henry (31) heeft niet langer een basisplaats bij FC Barcelona. De Franse spits sluit dan ook de mogelijkheid niet uit dat hij in januari weer van club verandert. Vorige zaterdag mocht hij overigens wel als titularis starten omdat coach Pep Guardiola rust wilde gunnen aan Samuel Eto’o met het oog op de CL-verplaatsing naar Shakhtar Donetsk.

Eidur Gudjohnsen (30) startte eveneens in de basis nadat hij vier dagen eerder voor het winnende doelpunt had gezorgd bij de 3-2-winst tegen Betis. “Ik weet dat ik de ploeg nog altijd veel kan bijbrengen”, verklaarde de IJslander.

Samuel Eto’o (27) rondde de kaap van de 100 goals voor Barcelona in alle competities samen. De teams waar hij het vaakst tegen scoorde zijn Betis (9 doelpunten), Osasuna en Mallorca (telkens 7). De belangrijkste goal blijft ongetwijfeld die in de CL-finale van 2006 in Parijs tegen Arsenal.

Sporting Gijón, dat na zes jaar afwezigheid opnieuw in de Primera División speelt, ervaart dat het niveau er bijzonder hoog ligt. Na eerder met 1-6 te zijn opgepeuzeld door Barcelona, verloor het team nu met 7-1 van Real Madrid. Zaterdag kon Gijón bij het bezoek van Villarreal weliswaar de schade beperken tot 0-1. Maar het doelsaldo van 5-20 laat weinig goeds verhopen.

De kalender is zo samengesteld dat elk team in de Spaanse competitie achtereenvolgens Barcelona, Real Madrid en Villarreal moet bekampen. Na Sporting Gijón is het nu de beurt aan Espanyol om de drie te bekampen. Na de stadsderby van vorig weekend brengen de blauw-witten komend weekend een bezoek aan de Spaanse hoofdstad waarna ook het duel tegen die andere CL-deelnemer op het programma staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier