Er zijn al lang geen woorden meer voor het festival van incompetentie dat wekelijks in het bondsgebouw aan de Brusselse Houba De Strooperlaan wordt opgevoerd. Nergens anders kan het gebeuren dat een topman die zijn eigen reglementen verkracht, wordt teruggefloten en toch blijft zitten. Nu is de inmiddels ingetrokken belofte van François De Keersmaecker om Sporting Charleroi een aantal privileges te geven door de rechtbank ongedaan gemaakt. De voetbalbond staat weer in zijn hemd, maar iedereen blijft gewoon zitten. Niet het minste zelfrespect blijkt er daar te bestaan.

Verhalen over de voetbalbond klinken tegenwoordig als een refrein. In crisismomenten gaat het puur om zelfbescherming en kronkelt iedereen zich in allerhande bochten om toch maar het eigen gezicht te redden. Nadat François De Keersmaecker een paar weken geleden zwaar in de fout was gegaan, bestond hij het om op televisie te praten over de goede ingrepen die hij had gedaan. De essentie, het eigen falen, probeerde hij op alle mogelijke manieren te omzeilen. Niet één teken van schaamte viel er bij hem of de in de luwte toevende vicevoorzitter Philippe Collin te ontwaren. Dat dreigt ook de volgende weken zo te zijn. Niemand die nog spreekt over een beleid. Tegen een achtergrond van stuitende onkunde gaat het alleen over de eigen positie.

De vraag is wat de mensen van het Uitvoerend Comité van de FIFA die in december over de toekenning van het WK 2018 moeten beslissen, over deze vertoning denken. Los van de nieuwe stadionprojecten die nog steeds lijken te verzanden in al dan niet door de politiek gestuurde vertragingsmanoeuvres.

Vrijwel onmogelijk is het om in de logge en door ouderwetse structuren geketende bond iets te veranderen. De democratie is er zover doorgevoerd dat er geen democratie meer is. Jan Peeters, de voorganger van François De Keersmaecker, riep vanaf de eerste dag dat hij een aantal zaken wilde veranderen maar hij koppelde er zijn positie niet aan vast. Waarmee hij iedereen een vrijgeleide gaf om alles bij het oude te laten. Ook toen bestond er hier en daar veel ergernis over de structuren en het gegeven dat mensen rechter en partij zijn. Omdat ze als lid van het Uitvoerend Comité bij een club aangesloten moeten zijn.

Het verhaal dat er nu een stap gezet zou worden naar een meer professionele en onafhankelijke voetbalbond moet dan ook behoorlijk genuanceerd worden. Daar is veel meer nodig dan een werkgroep die nu onder impuls van Pro Leaguevoorzitter Ivan De Witte opgericht zou worden. Al dat soort initiatieven stief in het verleden een stille dood. Mooi klinkt het nu om erebondsvoorzitter Michel D’Hooghe te horen praten over een structuur waarin de leiding van de bond in handen komt van een op te richten groep onafhankelijke experts, maar de Brugse arts weet dat dit soort revolutionaire denkpistes onhaalbaar is. Het is dan ook nog maar de vraag of hij zal ingaan op een voorstel om crisismanager te worden van een federatie die al haar geloofwaardigheid kwijtraakte.

Intussen staat de deur open voor nog meer juridische procedures zoals maandag al bleek. Germinal Beerschot wil de match tegen KV Mechelen laten herspelen omdat het met Janczyk en François twee nieuwe spelers niet mocht opstellen terwijl Charleroi nieuwkomer Ederson wel in lijn mocht brengen. Er zullen de volgende maanden vooral juridische veldslagen uitgevochten worden. Want wat gaat er gebeuren als een club een proces gaat voeren tegen de schrapping van de punten van de wedstrijden die tegen Moeskroen werden gespeeld? Kunnen de play-offs dan nog beginnen? Niemand die het weet.

Bondscoach Dick Advocaat koppelt ondertussen ook zijn positie aan François De Keersmaecker en geeft de Nederlander de indruk naar alle mogelijke redenen te zoeken om onder zijn contract uit te komen. Met tegenzin ging Advocaat naar de EK-loting in Warschau nadat hij eerder had geroepen dat zijn duobaan bij AZ geen rem zou zijn op zijn functioneren als bondscoach.

Een paar maanden geleden leek de Nederlander de redder van ons voetbal en werd hij net niet heilig verklaard. Voetbalcommentatoren moeten tegenwoordig echt uitkijken om zelf niet terecht te komen in het drijfzand van de wanhoop.

door JACQUES SYS

Is er dan niemand bij de bond met enig zelfrespect?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content