In deze serie stellen we de negen Franse steden voor waar deze zomer wedstrijden voor het EK worden gespeeld. Voor de achtste aflevering trekken we naar Bordeaux, waar de Rode Duivels en hun achterban de hele maand juni zullen kamperen.

Op het eerste zicht kan de stad wat bourgeois of zelfs snobistisch overkomen. Nochtans is Bordeaux allang niet meer de levenloze museumstad die lange tijd de bijnaam ‘schone slaapster’ droeg. Akkoord, een wandelingetje door de stad biedt nog wel de garantie op ontmoetingen met de typische Bordelais – kasjmier pull netjes over de schouders gedrapeerd, gekleurde chino om de lendenen en Docksides aan de voeten. Toch is het imago van de stad een pak eclectischer geworden.

Dat heeft veel te maken met de metamorfose die de Zuid-Franse stad het voorbije decennium onderging. In 2007 plaatste de Unesco zowat de helft van het grondgebied op de werelderfgoedlijst vanwege de architecturale pracht die de regio verzamelt. Terwijl Parijs nood had aan de figuur François Mitterrand om zichzelf te herontdekken, heeft Bordeaux Alain Juppé. Al sinds 2006 burgemeester van de hoofdstad van het departement Gironde en voordien ook al eens van 1996 tot 2004 actief in dezelfde functie. De voormalige eerste minister van Frankrijk en kandidaat bij de volgende presidentsverkiezingen ligt aan de basis van een grootse vernieuwingsoperatie in Bordeaux. Het historische centrum kreeg een oppoetsbeurt, de kades werden gemoderniseerd, de wandelpaden uitgebreid en nieuwe tramlijnen zorgden voor een meer dynamische look. Dat alles met een diep respect voor het culturele patrimonium. Die mix zorgt ervoor dat de stad een gezellige, chique en gecultiveerde afspiegeling van het leven à la française is geworden.

De inwoners van Bordeaux verstoppen hun trots niet. ‘Je vindt hier alles wat je wenst: een dynamische en aantrekkelijke stad. En als je wat meer rust zoekt, baad je meteen buiten de stad in prachtige landschappen en op amper een halfuurtje vind je ongerepte strandstroken aan de Atlantische Oceaan (Bassin d’Arcachon, la Dune de Pilat en Lacanau, nvdr)’, vertellen ze ons bij het toerismeloket van de stad.

Bordeaux ontwikkelde zich voornamelijk op de linkeroever van de Garonne, een 700 kilometer lange rivier die ontspringt in Spanje. De plattegrond van het stadscentrum volgt de curve die de rivier maakt van de oude haven (Port de la Lune) tot aan de Bacalanwijk. Voor een wandeling doorheen de pittoreske steegjes start je het best aan de Place de la Comédie, waar je al meteen kan genieten van het schitterende Grand Théâtre. De oude steegjes katapulteren je met de teletijdmachine naar de middeleeuwen. Dool verder langs de Place de la Bourse tot aan de Place Saint-Pierre. Je kan je er vergapen aan de Grosse Cloche, een van de oudste klokken in Frankrijk, die de gevel van het vroegere stadhuis siert. Wandel verder tot aan de kades van de Porte de Bourgogne. Bordeaux is een stad die zich makkelijk laat ontdekken, te voet of met de fiets. Het centrum wordt immers zo goed mogelijk afgeschermd van automobiele indringers. Als je van charmante, oude wijken houdt, zijn de levendige steegjes van le Vieux Bordeaux (rond het Quartier Saint-Pierre) een must.

Heb je het graag wat geanimeerd en chaotisch, dan kan je terecht aan de Port de la Lune (Quai de Palludate), zeer geliefd onder de studenten, waar de bars en nachtclubs elkaar overlappen. Meer romantische zielen komen in Bordeaux ook aan hun trekken: een boottochtje op de Garonne staat garant voor zeemzoete taferelen.

De voormalige schone slaapster heeft ondertussen de allure gekregen van een Petit Paris. Maar als we de Bordelais mogen geloven heeft echter niemand zin om zijn Zuid-Franse dolce vita in te ruilen voor het stressvolle bestaan en de hectiek van de lichtstad.

DOOR THOMAS BRICMONT IN BORDEAUX – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content