Spiroucoach Eddy Casteels laat zich niet afleiden.

Vorige week kende het Belgische basketbal een triomfspeeldag in de ULEB Cup. Zowel Oostende, Antwerp Giants als Charleroi wonnen hun thuiswedstrijd en hielden zo hun kwalificatiekansen voor de achtste finales gaaf. Vooral voor Charleroi en Eddy Casteels was de zege tegen Galatasaray meer dan welgekomen, want na de competitienederlaag tegen Oostende voelde Casteels de druk stilaan toenemen.

Voorzitter Eric Somme verklaarde openlijk dat hij meer verwachtte van zijn team en met name de Amerikaanse spelverdeler Michael Jordan stelde hem teleur. Maar Casteels, eerder kampioenenmaker bij Antwerpen en Oostende, laat zich niet meer opjagen. “Het bestuur moet herkennen dat Jordan na zijn blessure nog niet op zijn beste niveau speelt”, verdedigt Casteels zijn transfer. “En als ze dat niet kunnen, dan zijn ze blind. Jordan werd kampioen van Duitsland en speelde aan de top van Italië. Het is een speler met ervaring, zulke gasten haal je niet naar België zonder dat er een addertje onder het gras zit. In mijn periode bij Oostende stak Johan Vande Lanotte zijn nek uit voor Andrius Giedraitis en Teo Cizmic, die ook allebei geblesseerd naar de club kwamen. Maar aan het einde van de rit kreeg Vande Lanotte gelijk: Oostende werd kampioen dankzij een sterke Giedraitis. Zelfde verhaal destijds bij Antwerpen, waar ik de vuile was van de club over mij heen kreeg omdat ik Louis Rowe bleef verdedigen. Maar in zijn tweede seizoen bij Antwerpen maakte hij ons wel kampioen. Je moet geduld kunnen opbrengen. Ik heb ervaring genoeg: druk zal er bij een club als Charleroi altijd zijn. Geen probleem, maar ik laat mijn focus niet verleggen door emotionele uitlatingen van voorzitters. Ik begon het seizoen met één duidelijk doel: kampioen worden. Charleroi wist ook wie ze binnen- haalden toen ik hier twee jaar geleden begon. Als ze niet tevreden zijn na dit seizoen, dan halen ze wel een Amerikaan of Serviër als coach. Daar maak ik me geen illusies over. Ik weet uit het verleden dat je met een titel veel goedmaakt.”

De nadruk ligt dus op de competitie, de Europese campagne beschouwt Casteels als een mooi extraatje. Hoe blikt Casteels, met nog één speeldag voor de boeg in de ULEB Cup, terug op de campagne van de Belgische vertegenwoordigers (Antwerpen, Oostende, Charleroi)? “Het Belgische basketbal staat op een behoorlijk niveau, maar we moeten ambitieuzer durven zijn”, stelt hij. “De bescheidenheid siert ons, maar daar kom je dikwijls niet ver mee.” Volgende week dinsdag speelt Charleroi in de eigen Spiroudôme tegen Hanzevast zijn laatste troeven uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier