Een Franse international bij Cercle

Didier Six voetbalde zes maanden bij Cercle. © GF

Ook dit seizoen is Cercle Brugge een Frans legioen. Ooit stond er een Franse international op de loonlijst van groen-zwart.

Tegenwoordig krioelt het van de Fransen in eerste klasse, maar toen de Franse international Didier Six in juni 1980 van Marseille naar Cercle Brugge kwam, was hij de enige Fransman in onze hoogste afdeling. Six, een linksbuiten en echte topper, had zich bij die transfer wel misrekend: hij dacht dat hij bij Club had getekend. Pas toen hij bij Cercle arriveerde, zag hij dat het om een andere vereniging uit Brugge ging waarin de meeste kernspelers niet eens profs waren. Overdag werd er getraind met de helft van de selectie. De andere spelers werkten of studeerden. Dat verbaasde Six, die toen 25 jaar was en 52 keer zou uitkomen voor het Franse elftal, in hoge mate. Hij ergerde er zich ook aan dat er in zijn huis geen televisie stond. Toen gaf Jules Verriest, het icoon van Cercle, hem zijn eigen televisie. Didier Six zou slechts zes maanden bij Cercle blijven, hij speelde twaalf competitiewedstrijden en maakte zeven goals. Hij verhuisde eerst naar Strasbourg en vervolgens naar VfB Stuttgart. In de Bundesliga zou hij uitgroeien tot een zeer attractieve voetballer.

De Franse spelers die nu, binnen het akkoord met AS Monaco, op de loonlijst staan, zijn van een iets minder niveau. De voorbereiding loopt ook anders. Cercle speelt nu zijn allereerste wedstrijd op 27 juni, in Oudenaarde. Ooit, in 1973, mocht het aantreden in Barcelona, als tegenstander in de eerste wedstrijd die Johan Cruijff voor de Catalaanse club speelde. Dat had te maken met de contacten van de toenmalige trainer Han Grijzenhout die bij Ajax zes jaar assistent was geweest van Rinus Michels, op dat moment trainer in Barcelona. De spelers van Cercle kregen wel te horen dat Cruijff niet te hard mocht aangepakt worden en dat hij de gelegenheid moest krijgen zijn technisch repertoire open te trekken. Dat deden ze met tegenzin. Barcelona leidde na 20 minuten met 3-0, het werd uiteindelijk 6-1.

Het waren andere tijden. Een periode dat Paul Ducheyne als voorzitter de vereniging leidde en geërgerd was als je hem op zondagavond durfde te bellen. In zijn ambtsperiode van 32 jaar zou hij enorm ijveren voor de identiteit van Cercle waarin het accent moest worden gelegd op een goeie jeugdwerking. Een tijd ook dat Han Grijzenhout het professionalisme predikte en frappeerde door een hondsbrutale aanpak. Grijzenhout werkte met één adjunct. De huidige trainer, Laurent Guyot, heeft zes assistenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier