door Gunter Jacob, co-commentator Canal +

Welke verhalen er steeds weer over Standard de ronde doen, ik blijf deze club een zegen vinden voor het Belgisch voetbal. Want Standard bruist en leeft, het brengt kleur in de competitie. Natuurlijk kan je vragen blijven hebben over zo’n figuur als Luciano d’Onofrio, maar je kan er niet naast kijken dat hij verschillende nieuwe mensen heeft binnengebracht en dat er nu een stevige structuur staat. Ook al moesten er daarvoor een paar dragende spelers worden verkocht.

Ik vind het voor de ontwikkeling van Standard verschrikkelijk jammer dat de club volgend seizoen geen Europees voetbal speelt. Terwijl het tijdens de winterstop virtueel aan de leiding stond. Het is opmerkelijk hoe de ploeg nadien terugviel. Volgens mij heeft dat maar één reden : het uitvallen van Ole-Martin Årst. Het was voor Årst aanvankelijk niet gemakkelijk om zijn draai te vinden. Hij belandde een paar keer op de bank, maar uiteindelijk vond Michel Preud’homme toch een middel om van zijn balvastheid en diepgang te profiteren. Er werd vaak met lange ballen gewerkt, maar het sorteerde effect, je merkte dat er rond Årst veel beweging en efficiency was. Toen Årst met een zware blessure op een zijspoor belandde, moest Preud’homme als het ware op zoek gaan naar een ander systeem. Er werden met Robert Spehar en Jurgen Cavens twee nieuwe spitsen aangetrokken die impliceerden dat je voor een andere manier van voetballen diende te kiezen. In het midden van het seizoen is dat altijd moeilijk. Het vertraagde het groeiproces van het elftal.

Ik vind het verschrikkelijk jammer dat Michel Preud’homme een punt zet achter zijn trainerscarrière en technisch directeur wordt. Dat betekent dat je eigenlijk nooit zal weten wat hij als trainer waard is. Ik vond dat Preud’homme knap werk verrichtte tijdens de heenronde. Hij bouwde een nieuwe ploeg op die met Vedran Runje en Daniel Van Buyten twee scharnieren had verloren. Op een heel consequente manier plantte hij zijn voetbalvisie op de ploeg over. Je merkte dat het spel van Standard een opwaarste curve vertoonde en dat er naar aantrekkelijk voetbal werd gestreefd. Toen het na de winterstop moeilijker werd, ontstond hier en daar ten onrechte de indruk dat Preud’homme het niet meer waarmaakte. Terwijl daar geen enkele aanleiding voor was.

Michel Preud’homme heeft voor de moeilijkste weg gekozen : beginnen bij een topclub. Sterker zelfs : als trainer debuteren bij een vereniging waar het zelden rustig is. Hij heeft dat voortreffelijk gedaan. Dat Preud’homme op een gegeven moment niet reageerde op de dingen die Luciano d’Onofrio over hem in de pers riep, vind ik juist heel verstandig. Het heeft geen enkele zin om daarover polemieken te gaan voeren in de pers. Beter kan je dat binnenskamers oplossen. Ik heb de indruk dat dit ook is gebeurd en dat Preud’homme de waardering blijft wegdragen van de meeste spelers. Hij is en blijft een grote persoonlijkheid, die ook in zijn nieuwe functie Standard grote diensten kan bewijzen omdat hij een rood-wit hart heeft. Maar veel liever had ik hem verder als trainer zien functioneren. Gegarandeerd zou hij ook in die rol verder zijn gegroeid.

Het is jammer dat we nooit zullen weten dat Preud’homme als trainer waard is.

CANAL +

Vrijdag 12.04 19u30 : Standard-Club Brugge

Zaterdag 13.04 15u55 : Bremen-Schalke (ov)

21u55 : Spaans voetbal (ov)

23u40 : Kick+Rush

Zondag 14.04 12u55 : PSV-Feyenooord

16u15 : Kick+Rush (herhaling)

16u55 : M’Brough-Arsenal (1/2 finale FA-Cup)

19u40 : Moeskroen-Anderlecht

22u15 : Samenvatting Fulham-Chelsea (1/2 finale FA-Cup)

22u45 : Samenvatting Juventus-AC Milan

Maandag 15.0420u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

Dinsdag 16.04 22u35 : Buitenlands Voetbaloverzicht (herhaling)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier