Grote opluchting sprak uit het gezang na de onverwachte maar kostbare zege van Germinal Beerschot vrijdag tegen Club Brugge. De nieuwe eigenaars van de club willen in dit overgangsjaar absoluut vermijden om in degradatiegevaar te komen : een val naar tweede klasse zou heel de herstructurering op de helling zetten. Blijft Beerschot in eerste, is er niets aan de hand. Dan zal de club erin slagen door alle zeilen bij te zetten het al sterk gereduceerde budget rond te maken.

Ondertussen bespaart de club stevig op alle vlakken. Vrijdagavond vierde een glunderende teammanager Eric Verhoeven de zege nippend van een… glas water ! Grijnzend : “Besparingen, hé.” Zelf kwam hij de voorbije weken tot een akkoord met de directie om voortaan op zelfstandige basis voor Germinal Beerschot te werken. Eerder op het seizoen had Verhoeven al fors moeten inleveren op zijn oude en riante bediendencontract. “Ik weet dat de club het moeilijk heeft,” zegt hij, “dus wil ik meedenken. Maar op een bepaald financieel niveau wordt het interessanter om zelfstandig te werken waardoor je nog andere klanten bereikt.”

Afgelopen zomer kreeg commercieel verantwoordelijke Geert Van de Wijngaert zijn vooropzeg als bediende. Ondertussen werkt hij gewoon door. Operations manager Steven Van Beethoven, zijn assistente Ann De Cooman en de verantwoordelijke voor externe betrekkingen Bob van Jole bleven gespaard, ondanks geruchten dat ook hun bediendencontract zou worden opgezegd. Erevoorzitter Jos Verhaegen ontkent die geruchten, maar geeft toe dat de financiële draagkracht van het nieuwe project voortaan de inhoud van de nieuwe contracten zal bepalen.

“We zijn heel tevreden over Van Beethoven en de anderen,” aldus Verhaegen, “maar we moeten besparen. Dat is met alle betrokkenen doorgesproken. Wij willen met geen enkel contract opgezadeld zitten dat niet betaalbaar is. We hebben hier bij de overname té veel onbetaalbare bediendencontracten uit het verleden moeten meenemen. We zijn tevreden over het werk van al die mensen, maar als je over tien mensen tevreden bent en je kan er maar zes betalen, wat doe je dan ?”

Wie zoals Geert Van de Wijngaert zijn bediendencontract opgezegd zag worden, kreeg wel de toezegging dat bij handhaving in eerste klasse een nieuwe verbintenis wordt afgesloten, maar dan tegen redelijkere voorwaarden dan voorheen. GBA, zo leert navraag, wil zich enkel wapenen tegen een worst case scenario. Want als de ploeg per ongeluk naar tweede klasse dondert, dan is het niet meer haalbaar voor de club om een voltijds betaalde extrasportieve staf te handhaven.

Op termijn vindt Jos Verhaegen één grote Antwerpse club nog altijd de enige uitweg. “Maar voor het zover is, zal er eerst nog veel water door de Schelde moeten vloeien. Zoiets is dus nog niet voor volgend jaar.”

‘Als je over tien mensen tevreden bent en je kan er maar zes betalen, wat doe je dan ?’ (Jos Verhaegen)

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content