Wat vindt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, van de uitspraak in de zaak-Jacky Mathijssen?

Ik vind het een goed signaal dat de voetbalwereld dit niet tolereert. Als men voor dit soort opmerkingen en beledigingen de deur op een kier zet, is men voorgoed vertrokken. Als ik de zaak van op een afstand bekijk, is Jacky Mathijssen vooral geschorst omdat hij de onpartijdigheid van scheidsrechters in twijfel trok, net zoals dat gebeurd zou zijn als een trainer van Club Brugge voor Club-Kortrijk tegen een scheidsrechter zou zeggen: ‘Gij zijt van Kortrijk, zeker?

Het Centrum krijgt weinig klachten van mensen uit het voetbal. Jozef De Witte: “Op zich is dat oké: wij zoeken geen problemen, maar oplossingen. Dat betekent dat het voetbal – hopelijk – zichzelf corrigeert tegen uitwassen. In sport is de idee altijd: de lat hoger leggen. Waarom zou de sport dan ook op dit vlak de ambitie niet hoger mogen leggen dan de gewone samenleving?”

Als de betrokken scheidsrechter die voor ‘Jood’ werd gehouden naar het Centrum gestapt zou zijn, wat zou De Witte hem gezegd hebben? “Dat hij weinig kans zou hebben om een strafprocedure voor het Belgisch gerecht te winnen, omdat het strafrecht beledigingen op zich niet vervolgt.”

Vindt De Witte dat men voor een trainer of een voorzitter strenger mag of moet zijn dan voor een speler of supporter? “Je kan niet een hoger loon en een hogere positie willen zonder daar ook de verantwoordelijkheid die daar bij hoort te dragen. Een trainer is een voorbeeldfiguur, de impact van zijn woorden zijn veel groter dan die van jan-met-de-pet.”

Dat het in het Belgisch voetbal qua beledigingen allemaal veel minder erg zou zijn dan vroeger, wil niets zeggen, meent De Witte. “De wet tegen racisme dateert van 1981. Daarvoor vond men het normaal dat er bordjes aan cafés hingen met als tekst Interdit aux Nord-Africains. Het klopt dat de normen hoger komen te liggen, en ik hoop dat die nog verder opschuiven, ook in de sport. Een samenleving mag best ambitieus zijn, ook al worden daar achterhoedegevechten rond geleverd.”

De Witte reikt een hand naar de voetbalwereld. “Misschien kunnen we daar eens over praten, om preventief te werken. Dat is altijd beter dan te wachten tot de boel nog eens ontploft. In die zin vond ik het goed dat er een ethische commissie is opgericht in het voetbal, maar ik vind het raar dat men ons daar niet voor gecontacteerd heeft, en ik vraag me af of die al eens samen geweest is. Als men wacht tot een bom ontploft, is men niet goed bezig.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Ik hoop dat de normen nog verder opschuiven, ook in de sport.” Jozef De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier