DOOR RAOUL DE GROOTE

Met Marcel Gecov (24) trok AA Gent vorige week een Tsjechische middenvelder aan. Michel Louwagie vergeleek de overgang van Gecov naar Fulham destijds met die van Nicolas Lombaerts naar Sint-Petersburg: allebei een transfer versierd tijdens een toernooi met de beloften. Gecov haalde op het WK in Canada de tweede plaats in 2007 en op het EK in Polen de derde plaats in 2006. Alleen is Lombaerts bij Sint-Petersburg wel een gevestigde waarde geworden en was Gecov dat bij Fulham allerminst. Omdat, meent Louwagie, hij een keuze van de scouts was, niet van de trainer.

“Ik denk dat het grootste probleem bij Fulham was”, zegt Jakub Dovalil, nu assistent-bondscoach van Tsjechië en voorheen Gecovs trainer bij de U21, “dat hij daar het offensieve in zijn spel meer moest tonen. Technisch is hij één tegen één aanvallend niet zo sterk, hij is vooral defensief goed omdat hij kort op de bal zit. Maar hij was bij de U21 wel een van de sleutelspelers door zijn fysieke en mentale sterkte.”

Dat meent ook Miroslav Soukup, die assistent-trainer was bij de U21 en daarvoor Gecovs trainer bij de andere nationale jeugdploegen: “Ik denk dat Engeland wat te snel kwam. De klim was te steil. Marcel zal bij Gent voorlopig meer op zijn niveau zitten en daardoor een ‘clear mind’ hebben.”

AA Gent haalde hem voor de positie van Bernd Thijs en Sollied ziet hem als een ‘controller’ die past in zijn visie dat iedereen moet aanvallen en verdedigen. In elk geval moet hij het middenveld meer stabiliteit geven, maar of Thijs of Gecov speelt, de haarkleur blijft dezelfde, grapte Sollied bij de voorstelling van de speler.

Miroslav Soukup: “Zoals wij in Tsjechië weleens zeggen: elke goede ploeg heeft een roodharige speler nodig. ( grijnst) Ik bedoel: die Schotse vechtersmentaliteit. Hij was in mijn ploegen telkens een van die spelers die nooit wilden verliezen. Iemand die speelt met zijn hart. Zijn beste positie is de nummer zes, een verdedigende rol in elk geval, omdat hij veel duels wint en negentig minuten lang beweegt, wat anderen de kans geeft om naar hun tweede adem te happen. Tactisch heeft hij een goed inzicht, hij begrijpt wat er gebeurt, maar verdedigen één tegen één is zijn beste kwaliteit.” door raoul de groote

“Hij wint veel duels en beweegt 90 minuten lang.” Miroslav Soukup

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier