Een killer is hij niet en of hij het ooit wordt, is maar de vraag, maar Moussa Dembélé beseft dat zijn ambities hem geen keus laten: ‘Als ik de top wil bereiken, moet ik scoren.’ Nu nog bij AZ, woensdag met België tegen Marokko, en daarna?

Terwijl het van kwaad naar erger gaat met AZ, blijft één eenzame briljant zich schijnbaar moeiteloos aan de neergang onttrekken. Moussa Dembélé is zo onmisbaar geworden voor de ploeg, dat coach Louis van Gaal hem zelfs al als middenvelder uitspeelde. Sterk in de recuperatie, moeilijk van de bal te zetten en onvermoeibaar voor- en achteruit lopend: Dembélé heeft het allemaal, is plichtsbewust en het wankele elftal klampte zich aan hem vast. Dat had dan weer als nadeel dat hij vooraan als aanspeelpunt werd gemist, waardoor de ploeg niet meer kon bijsluiten. Bal afpakken, aanval opzetten, acties afronden: Dembélé moet overal tegelijk zijn.

“Het is niet de vraag óf Dembélé naar een grote club zal vertrekken, maar wanneer”, concludeerde Voetbal International al tijdens AZ’s UEFA Cupcampagne en daar is het niet van afgestapt sindsdien.

“Persoonlijk speel ik een redelijk goed seizoen,” opent de speler het gesprek in Nike’s Europese hoofdkwartier in Hilversum, “behalve qua doelpunten: daar loopt het niet echt. Ook als team is het niet goed. Haast elke dag krijg ik de vraag: waarom verliezen jullie eigenlijk? Als we dat wisten, speelden we waarschijnlijk kampioen en wonnen we de Champions League. Misschien is het omdat we een heel jonge groep zijn, zonder echte leiders. Vorig seizoen hadden we Shota(Arveladze, nvdr). Niet iemand die veel roept, maar door zijn aanwezigheid alleen al was iedereen erg gedisciplineerd. Nu is het een en al jong en ben ik al een van de ervaren spelers.”

Had je deze terugval verwacht?

“Nee, ik had gedacht dat we de lijn van vorig jaar zouden doortrekken en zeker een prijsje halen. Teleurstellend gewoon. Maar we moeten verder: overal zal wel een voordeel aan zitten. Je leert weer andere dingen, snap je? Bikkelen, vechten, een ander soort voetbal.”

Hoe verklaar je dat jij niet deelt in de malaise van de ploeg?

“Door mijn persoonlijkheid. Ik verteer snel: na een slechte wedstrijd kan ik de knop gemakkelijk omdraaien. Ik weet niet of iedereen dat heeft. Misschien zijn sommige jongens helemaal down als we zwaar hebben verloren, maar zo zit ik niet in elkaar. Het heeft ook te maken met mijn omgeving: die is rustgevend. Ik heb een familie die zegt: ach, doe volgende week gewoon weer je best.”

Zo lijkt het wel of een slecht resultaat laat je onverschillig.

(lacht) Dan moet je eens bij mij komen zitten na een verloren wedstrijd. Dan hoef je echt niet veel tegen me te zeggen. Natúúrlijk ben ik kwaad en geïrriteerd, met alles erop en eraan, maar in de loop van de week verteer ik het en de volgende wedstrijd sta ik er gewoon weer. Nóg scherper. Want ooit keert het: daar is onze groep te talentrijk voor.”

Wat is de ontwikkeling die je dit seizoen doormaakt bij AZ?

“Ik ben volwassener geworden, in alles wat ik doe. Het is zeker geen verloren jaar. Ik ben nog altijd jong, dus ik leer veel bij. Sowieso met Louis van Gaal. Het niveau van zijn trainingen is een van de hoogste van Nederland. Als het al niet hét hoogste is. Wij hebben ook onze bronnen in andere topclubs en die zeggen allemaal dat AZ een tien keer hoger niveau heeft op training.”

Niet geil genoeg

Dit is je derde seizoen in Nederland. Bij Willem II speelde je tegen de degradatie, bij AZ eerst voor titel, beker en Europacup en nu in de grauwe middenmoot. De scorende Moussa hebben we nog altijd niet gezien.

“Ik ben ermee bezig. Eens het erin zit, zal het er nog moeilijk uit gaan, maar het moet wel eerst komen. Ik moet echt gaan scoren binnenkort, want als ik de top wil bereiken, wat mijn ambitie is, is dat belangrijk.”

Waarom lukt het nog niet?

“Het moet honderd procent in mijn hoofd zitten: ik moet er helemaal achter staan dat ik wil scoren. Er constant aan denken, echt wíllen. En natuurlijk wil ik scoren, maar er is willen en willen en ik wil nog te weinig, denk ik. Ik heb meer iets van: een assist is ook goed. Ik ben niet iemand die veel kansen mist: ik krijg er gewoon weinig. Dus moet ik het afdwingen.”

Daarvoor moet je gefocust zijn op dat scoren en dat ben je niet. Je voetbalt alsof je je nog altijd op een Antwerps pleintje staat te amuseren.

“Dat is zo.”

Denkt een spits niet maar aan één ding: scoren?

Bwa, ik voetbal gewoon supergraag. Een Inzaghi zal ik wel nooit worden, maar ik moet toch mijn doelpuntjes meepikken. Dat kan je leren. Je moet er dan wel echt gretig voor zijn.”

In Nederland zeggen ze: hij mist de geilheid om te scoren.

(glimlacht) Klopt.”

Volgens Van Gaal komt dat omdat je balhonger te groot is. “Wanneer je als spits wil scoren, moet je soms van de bal wegblijven”, zei hij in december. “Moussa vindt een assist net zo mooi als een doelpunt. Dat zegt eigenlijk alles: dan ben je geen echte spits.”

“Ik ben geen speler die zich verschuilt achter een tegenstander. Ik wil altijd de bal hebben, acties maken, overal bij betrokken worden. Goede spitsen zie je weinig of niet en op het einde, als iedereen denkt dat ze slapen, scoren ze. Ik zal altijd toch een beetje bij het spel betrokken willen worden, maar ik moet niet te gretig zijn, niet te veel de bal willen, maar af en toe gewoon niets doen en er staan om die kans af te maken.”

Houdt het je bezig dat je zonder die doelpunten misschien de grote carrière misloopt waar je zo op uit bent?

Mmm, niet echt, maar ik besef wel dat dát het is wat voor mij bepalend zal zijn. Ik wil de top bereiken en elke topclub wil natuurlijk een scorende spits. Goede voetballers hebben ze genoeg.”

Je moet egoïstischer worden.

“Ja, dat ook.”

AZ heeft lang geprobeerd Afonso Alves van Heerenveen naar Alkmaar te halen. Het had een Nederlands recordbedrag van achttien miljoen euro veil voor de Braziliaanse doelpuntenmachine, maar die koos uiteindelijk voor Middlesborough. Mis jij geen vlotscorende spits, genre Alves, naast jou?

“Dat denk ik wel, ja. Maar goed, we hebben hem niet, dus we moeten verder zonder hem. Bij de nationale ploeg heb ik het vaakst met Kevin(Mirallas, nvdr) gespeeld. Kevin denkt ook meer dan ik aan doelpunten maken.”

Speler voor de Champions League

Denk je al aan de volgende stap in je carrière?

“Nu zeker niet, maar je weet nooit hoe het loopt. Ik heb het naar mijn zin bij AZ, ook al maken we een slecht seizoen.”

Volgens waarnemers ontwikkel jij je sneller dan de club. Stel dat AZ vorig seizoen eenmalig heeft gepiekt, moet jij dan niet weg nu om niet afgeremd te worden in je eigen ontwikkeling?

“Misschien, maar een trainer als Louis van Gaal wil ook niet in de middenmoot spelen, hoor. Hij zal er alles aan doen opdat AZ volgend jaar kampioen wordt. Het is niet zo dat de club geen ambities heeft.”

“Een speler als Dembélé hoort thuis in de Champions League”, schreef Voetbal International in december na je doelpunt in de UEFA Cup tegen Larissa.

(even stil) Dat is een compliment. Ik ben er blij mee, maar dat moeten we nog even afwachten. Ik heb nog nooit Champions League gespeeld. Wie weet, ooit. En wie weet, presteer ik dan wel goed. Moeilijke vraag.”

Hoe jammer was het dat AZ Europees niet overwintert?

“Echt jammer. We zaten in een moeilijke groep, maar hebben pech gehad. Tegen Nürnberg gaven we het zelf uit handen en tegen Everton speelden we veel te ver onder ons niveau. Anders hadden we die wedstrijd kunnen winnen, denk ik. Ook in Rusland (tegen Zenith Sint-Petersburg, nvdr) speelden we sterk. We hebben het onszelf aangedaan.”

De kans dat AZ straks Europa weer in mag, is bijzonder klein: om aan de play-off te mogen deelnemen, is een plaats binnen de top negen vereist en daar staan jullie nog een eind vandaan. Kan jij je een seizoen zonder Europees voetbal veroorloven?

(denkt na en glimlacht) Dan gaan we weer voor andere prijzen knokken. Natuurlijk wil ik graag Europees voetballen, maar als het niet zo is, moet ik me op andere dingen focussen. Het kampioenschap misschien: dat is ook heel mooi voor ons. Het belangrijkste is dat ik me hier nog goed voel en plezier heb in het voetballen. En dat ik me verder ontwikkel. Europees voetbal is daarvoor niet de enige manier. Je kan er in de voorrondes al uitliggen en van één wedstrijd zal ik echt niet beter zijn geworden. Dan kan ik veel meer leren in nog een seizoen met AZ waarin we kampioen worden of de beker winnen. Als je goed presteert in de topwedstrijden tegen PSV of Ajax, komen ze ook wel naar je kijken. Een paar wedstrijden Europees voetbal maken het verschil niet. En stel dat ik wegga en niet speel, dan ontwikkel ik me ook zeker niet.”

Olympische Spelen: cool!

Is het belangrijk voor jou dat Louis van Gaal blijft?

“Hij is een van de redenen dat ik naar AZ ben gekomen. Dus ja, het is belangrijk dat hij blijft. Hij is een coach die mij heel veel leert. Als hij weggaat, zou dat zeker een klap zijn. Dat kan nog altijd: in zijn contract staat dat hij weg kan als bondscoach van vijf Engelstalige of Spaanstalige landen, waaronder Engeland, Spanje en Argentinië. Maar als hij weggaat en ik blijf, komt er misschien wel een andere goede trainer.”

Hoelang loopt je contract bij AZ nog?

(denkt na en doet lachend een gokje) Tot 2012, denk ik.”

Je gaf al te kennen graag naar de Olympische Spelen te willen. Beschouw je de Spelen als een ideaal podium om je in de kijker te spelen en gauw nog een transfer af te dwingen?

“Nu je het zegt: daar had ik nog niet aan gedacht. Misschien komt er wel iets heel moois, ja, maar ik ben er niet mee bezig. Ik denk meer aan het toernooi zelf. We hebben een toffe groep: ik ken de meeste boys en er zitten veel vrienden van mij tussen. Ik weet zeker: strijdlust zal er zijn en we hebben een goede ploeg. Volgens mij kunnen we ginder zeker iets halen. Op dit moment telt alleen AZ, maar ik heb heel veel zin in de Spelen.”

Voetbal is er wel maar het ondergeschoven kindje.

“Maar ik zal altijd kunnen zeggen: ik ben op de Olympische Spelen geweest! Dat vind ik wel cool(lacht).”

Zo cool dat je ook weet welk land de regerende olympische kampioen is?

(lacht) Voetbalvragen moet je mij niet stellen, daar ben ik echt niet goed in. Argentinië? Zo. En waar was dat, zeg je? In Athene?” S

door jan hauspie – beeld: nike

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier