P aul Put heeft gesproken, zij het vooral uit de mond van zijn advocaat, Kris Masson. In Het Laatste Nieuws van afgelopen zaterdag zegt Masson : “Een getuige heeft ons uitgelegd dat Patrick Deman nog steeds analyses doet voor Lierse. Als dat klopt, is meteen ook uitgelegd waarom spijtoptant Deman in zijn getuigenis de rol van het Liersebestuur bij het omkoopschandaal minimaliseert en altijd Paul Put als hoofdschuldige aanwijst.”

Jammer voor Masson, maar het klopt niet : Patrick Deman maakt geen analyses voor Lierse. Omdat hij thuis geabonneerd is op Belgacom TV, nam hij na zijn ontslag wel nog een paar wedstrijden op voor Eric Van Meir, maar meer kennelijk niet. Deman en Van Meir waren Puts assistenten bij Lierse. Het waren ook vrienden en dat zijn ze nog steeds. Put wantrouwde de ambitieuze Van Meir, in wie hij een bedreiging voor zijn positie vermoedde. Dat is ook de reden waarom hij hem nooit inlichtte over de plannen van Zheyun Ye. Deman hield zich aan die afspraak.

Ook zonder analyses blijft Massons redenering fundamenteel oneerlijk. Wie de verklaring van Deman aan de onderzoekscommissie van de KBVB kent, en dat is voor Masson zeker het geval, stelt vast dat hij Put nergens aanwijst als het meesterbrein achter de wedstrijdvervalsing. Sterker nog : tot op vandaag gaat Deman ervan uit dat ook Put aanvankelijk oprecht geloofde dat Ye de redding van Lierse betekende. Dat hij nadien het stigma van ‘hoofdmanipulator’ kreeg, is uitsluitend te wijten aan de verwrongen lezing van het getuigenis door bondsprocureur René Verstringhe. Deman stoort zich daar even erg aan als Masson.

Zaterdag was het precies een jaar geleden dat Zheyun Ye samen met een jong meisje en haar moeder een halfuur te laat op Sint-Truiden-La Louvière verscheen. Ruim op tijd om Dusan Belic nog twee keer naast de bal te zien grijpen. Terug in zijn Brusselse hotel probeerde de kleine Chinees zich aan het meisje te vergrijpen. De politie werd gealarmeerd en Ye ondervraagd, waarna hij zich naar China uit de voeten maakte en meer dan ooit het voetbalnieuws zou gaan beheersen.

Vandaag is het bedrog nog steeds niet precies in kaart gebracht. Ook in politiekringen leeft het vermoeden dat er behalve een Chinese gokmaffia nog een Joegoslavische connectie aan het werk is geweest. Niettemin zouden in het Chinese verhaal de meeste hoofdrolspelers bekend zijn : Ye zou een stroman van de Aziatische gokmaffia zijn geweest, met Pietro Allatta als zijn voornaamste loopjongen, cruciale assistentie van advocaat Laurent Denis, en Olivier Suray, Daniel Camus en Mario Espartero in fijne nevenrollen. Het gerecht heeft zestien mensen in verdenking gesteld, maar niet allemaal van sportieve corruptie. Het bondsparket heeft alleen straffen gevorderd tegen de ex-trainer en ex-spelers van Lierse. Tegen de uitvoerders aan de basis van de piramide dus, niet tegen de opdrachtgevers in de top. Met andere woorden : tegen de zwakste schakels. Niemand is al gestraft, maar behalve Marius Mitu zijn ze allemaal hun job kwijt of op een lager niveau actief. Hun goede naam ligt op straat. Dat is ook een straf.

En de voetbalbond ? René Verstringhe was al in april 2005 op de hoogte van wat er aan de hand was. Diezelfde maand stelde La Louvière, waar Ye toen vrij rondliep, David Delferière aan om de club te reorganiseren. Delferière is ondervoorzitter van de KBVB, net als Roger Vanden Stock, die in dezelfde periode met La Louvière, Denis en Allatta onderhandelde over de transfer van Silvio Proto naar Anderlecht. Volgens Delferière speelde hij steeds open kaart met de bondsvoorzitter, Jan Peeters. Open kaart speel je alleen als er iets te vertellen valt. Peeters maakte het pas echt grof : hij stuurde zijn kat toen de onderzoekscommissie hem opriep om te komen getuigen over wat hij wist. Herman Wijnants, vooraanstaand lid van het uitvoerend comité, daagde wel op, maar weigerde te praten.

Die minachting van de bobo’s voor het eigen onderzoek naar een van de grootste corruptieschandalen uit het Belgische voetbal, is één jaar na de verdwijning van Zheyun Ye de échte schande van het verhaal.

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier