Hij liep weg bij Standard, werd in de armen gesloten door RC Genk en debuteerde als zeventienjarige tegen Anderlecht. Christian Benteke, zeggen ze in de Cristal Arena, heeft alles om een moderne targetspits te worden.

Eerst een mythe uit de wereld helpen: de transfer van Christian Benteke van Standard naar RC Genk was geen wraakneming voor het vertrek van Steven Defour in de omgekeerde richting, zoals Jos Vaessen graag laat geloven. Genk had de jonge aanvaller al in het vizier toen Kismet Eris in het najaar van 2006 bij hen aanklopte.

Eris, een erkende FIFA-makelaar, was als sportanimator actief in de Luikse probleemwijk Droixhe, toen hij er Benteke voor het eerst opmerkte. Voetballen deed de jongen bij de jeugd van vierdeprovincialer Pierreuse. “Tweeënhalf jaar geleden al stelde ik hem voor in Genk, maar toen vonden ze hem niet goed genoeg”, aldus de makelaar.

MVV hapte evenmin toe en Benteke kwam bij Standard terecht. In de herfst van 2006 liep het daar fout. De Luikenaars stelden hem een tweejarig contract plus twee jaar optie voor, maar met als voorwaarde dat hij de school opgaf. “Ik stond toen zelf nog in het onderwijs”, vertelt Eris. “Ik zag dat hij het slecht deed op de schoolbanken, dus ik had me al tot Michel Preu- d’homme(op dat moment technisch directeur, nvdr) gericht met de vraag om hem mínder te laten trainen, maximaal één keer per dag, zodat hij zich beter op zijn studies kon concentreren. Dat wilden ze niet. Integendeel. Zo moest hij eens met de invallers meespelen op vrijdagavond én met de U19 op zaterdag, telkens ver weg in Vlaanderen. Standard liet hem overnachten in een hotel in Gent, zonder voorafgaand overleg met de ouders. Ze vonden dat hij hen zelf had moeten verwittigen.”

Prompt stopte Benteke midden in het seizoen met voetballen. Genk werd getipt door Eris en besloot hem per direct bij hen te laten meetrainen. Een transfer kon op dat moment niet. Tegen de reglementen in echter lieten de Limburgers hem ook wedstrijden meespelen, waaronder – niet slim – ook tegen Standard. Dat nam wraak met een klacht en Genk werd door de bond bedacht met puntenaftrek. Na het seizoen betaalde het Standard 10.000 euro opleidingsvergoeding en was de speler van hen. Benteke wordt door Genk elke dag na schooltijd opgepikt voor de avondtraining en nadien terug thuisgebracht. Dit jaar behaalt hij normaal zijn diploma middelbaar onderwijs. Het gezin verruilde Droixhe ondertussen voor een betere wijk in Luik.

Benteke is een zeventienjarige Belg (geboren op 3 december 1990) met Congolese roots. Geboren in Kinshasa kwam hij als kleine jongen met zijn ouders naar België. Zijn jongere broer Jonathan en zesjarige zus Sarah werden hier geboren. “Een katholiek gezin waar de kinderen heel goed worden opgevoed”, omschrijft Eris de thuissituatie. “Christian is een heel verlegen jongen, maar in Genk voelt hij zich prima in zijn vel. Niet alleen als voetballer, maar ook als mens heeft hij zich uitstekend ontwikkeld. Met dank aan Ronny Van Geneugden: in hem heb ik blindelings vertrouwen. Qua gestalte maakt Christian indruk – twee jaar geleden mat hij al 1,82 m – maar als hij praat, merk je toch dat hij nog jong is.”

Zijn gestalte (1,90 m) en kracht (82 kg) vallen inderdaad op. “Qua fysionomie, maar ook technisch heeft hij alle mogelijkheden om een moderne targetspits te worden”, zegt de tot hoofdcoach gepromoveer- de Van Geneugden. “Zijn voeten zijn goed en hij heeft voetbalverstand. Hij is snel, vooral balvast en ziet het voetbal: allemaal specifieke kwaliteiten voor een centrumspits. Als bij Ajax iemand van die leeftijd op die positie zijn neus aan het venster steekt, spreekt men van een wereldtopper. Terecht, want hun rekruteringsgebied is zo groot dat zo’n jongen dan al een grote selectie heeft overleefd. Nu heeft Genk al een paar jaar een van ’s lands betere opleidingen en vanuit Nederland krijgen we veel complimenten, maar ik zeg gewoon: Benteke heeft de potentie om het te maken als profvoetballer. Er komen is goed, maar er blijven moeilijker.”

Vaak heet hij nog wisselvallig te zijn in een wedstrijd, maar tegen Anderlecht – zijn debuut in de Genkse basis na een eerste invalbeurtje een week eerder tegen STVV – bleef hij 90 minuten lang flink overeind. Benteke zal niet elke week aan de aftrap verschijnen (“we mogen hem niet verbranden”), maar Van Geneugden gelooft hard in hem. En in Jelle Vossen. Sinds die zijn contract verlengde, speelde hij niet meer, tot afgelopen zaterdag tegen Bergen.

“In de winterstop nam de club de beslissing om geen bijkomende spits aan te werven en de kaart Vossen-Benteke te trekken”, zegt Van Geneugden veelbetekenend. “Ik heb die beslissing toen gesteund. Ik zie veel potentie in die twee jongens.” S

door jan hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content