Alleen het record pole positions heeft Michael Schumacher nog niet in zijn bezit.

Michael Schumacher (34) laat niemand onberoerd. Zijn bewonderaars, net zo min als zijn criticasters. De eersten wijzen op de buitengewone palmares van de zesvoudige wereldkampioen, die in 1991 in de Formule 1 neerstreek in Spa als vervanger van Bertrand Gachot. Zij die hem minder hoog inschatten, laten nooit na erop te wijzen dat hij vaak door het geluk gediend is geweest en dat hij ook een aantal keren heeft kunnen rekenen op de genadigheid van de hoogste sportieve gezagsdragers.

De enen merken op dat Schumi alleen erin slaagt om bij Ferrari een enorme hoeveelheid energie los te weken, de anderen dat zijn ploegmaats gedegradeerd zijn tot simpele figuranten. Dat laatste wordt echter ronduit ontkend door Rubens Barrichello. De tegenstanders wijzen ook op de hoge graad van arrogantie van de Duitse wereldkampioen. Maar niemand kan er anderzijds naast kijken dat hij zich door het contact met de mensen van Maranello ook Italiaanser en dus warmer is gaan gedragen.

Zoals elke grote kampioen, doet ook Michael Schumacher de emoties hoog oplaaien. Maar de geschiedenis zal enkel zijn resultaten onthouden. En die zijn echt wel indrukwekkend, zoals dit lijstje weergeeft :

– Wereldtitels : 6 (1994, 1995 en van 2000 tot 2003).

Schumacher is de enige piloot die zes keer wereldkampioen werd. Hij gaat in de eeuwige klassering de volgende namen vooraf : Juan-Manuel Fangio (5), Alain Prost (4), Ayrton Senna, Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda en Nelson Piquet (3).

– Aantal betwiste GP : 194

Van alle nog actieve piloten heeft Schumacher de meeste ervaring. Hij gaat Rubens Barrichello (180) en het duo David Coulthard-Heinz Harald Frentzen (157) vooraf. Het absolute record staat op naam van Riccardo Patrese (256), voor Gerhard Berger (210) en Andrea De Cesaris (208).

– F1 overwinningen : 70

Schumacher doer ruim beter dan Alain Prost (51 ), Ayrton Senna (41), Nigel Mansell (31) en Jackie Stewart (27). Met 13 zeges is David Coulthard de beste nog actieve piloot na Schumacher. Daarna volgen Jacques Villeneuve (11) en Rubens Barrichello (7).

– Podiumplaatsen : 122

De zesvoudige wereldkampioen doet beter dan Alain Prost en Ayrton Senna (respectievelijk 106 en 80 podiumplaatsen). Schumacher won in 146 keer 1038 punten ; David Coulthard (92-451) volgt hem op ruime afstand.

– Poles : 55.

Dat is één van de weinige records die de Duitser nog niet heeft. Ayrton Senna mocht immers in 65 grote prijzen vanuit pole position vertrekken.

– Snelste rondes : 56

Na de topman van de Scuderia waren Alain Prost (41) en Nigel Mansell (30) de besten in dit vlak.

door Eric Faure en Kristof Terreur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier