De jonge Luikse doelman, die zijn opleiding kreeg bij Standard, is de nieuwe titularis van Genk.

Sinds begin dit seizoen staat een jonge doelman onder de lat bij Genk. “Eén week voor de start van de competitie kreeg ik te horen dat ik in de basis zou starten”, vertelt LoganBailly (20). “Tijdens de oefencampagne opteerde HugoBroos voor een rotatiesysteem. De drie doelmannen van de kern speelden elk twee wedstrijden. Het leek logisch dat diegene die in de zevende oefenpartij, tegen Willem II, mocht beginnen, ook als nummer één aan het seizoen zou beginnen. En aangezien ik dat was, kon ik beginnen te vermoeden dat ik de eerste doelman zou worden.”

Uiteindelijk moest een keuze worden gemaakt tussen Logan Bailly en SinanBolat (17), de doelman van Turkse origine die titularis is bij de nationale ploeg van de min-19-jarigen, maar in juli niet aan het Europees Kampioenschap kon deelnemen omdat hij voor drie wedstrijden geschorst was. JanMoons (35), die vorig seizoen alle 34 wedstrijden speelde en ten tijde van bondscoach AiméAnthuenis tot de kern van de nationale ploeg behoorde, werd verwezen naar de rol van derde doelman. Gaat het om een beslissing van trainer Broos of is het de wil van het bestuur, dat voorrang wil geven aan de jeugd ? Moons zelf is ervan overtuigd dat er meer achter zit. “Als de club de kaart van de jongeren wil trekken, dan gebeurt dat niet consequent”, vertelde hij in een emotioneel moment. “Want het jonge talent uit de verdediging, SvenVerdonck, kreeg niet hetzelfde voorrecht. De echte reden moet volgens mij gezocht worden in de clausule in mijn contract die zegt dat het automatisch wordt verlengd als ik in de heenronde een welbepaald aantal wedstrijden als titularis speel.”

Geleend aan Heusden-Zolder

“Het moet voor Jan hard zijn aangekomen om te horen dat hij derde doelman zou worden”, erkent Bailly. “Maar ik wil hier toch eens benadrukken dat hij ten opzichte van Sinan en mij heel positief is gebleven. Er zijn geen wrijvingen tussen ons en hij blijft ons helpen en raad geven.”

Logan Bailly mag alvast niet mopperen. Het moment van zijn doorbraak lijkt aangebroken. Drie jaar geleden werd hij door Genk uitgeleend aan Heusden-Zolder voor het enige seizoen dat die club in de eerste klasse speelde. Zo deed hij op zeventienjarige leeftijd al bijna een volledig seizoen ervaring op in de hoogste klasse. “Ik scheurde op het einde van het seizoen de kruisbanden van mijn knie en dan was het natuurlijk afgelopen”, blikt hij terug. Ook toen al werd hij beschouwd als een grote belofte, maar toen Heusden-Zolder naar de tweede klasse degradeerde, keerde de doelman terug naar Genk als doublure voor Moons. “Dat seizoen bij Heusden-Zolder heeft me enorm veel deugd gedaan”, geeft hij toe. “Om als doelman op je zeventiende al onder de lat te kunnen staan bij een eersteklasser moet je enorm veel geluk hebben. Eerst moest ik de concurrentie aangaan met MichelVercruysse, maar na enkele wedstrijden kreeg ik de voorkeur. In mijn eerste match versloegen we Brugge met 4-2 en ik was gelanceerd. Ik heb een twintigtal wedstrijden gespeeld. Daarin ben ik niet alleen technisch, maar ook mentaal sterker geworden. Tot die blessure me dwong om zes maanden aan de kant te blijven. Dat Genk me het volgende seizoen een contract aanbood tot in 2008, terwijl ik toch met een blessure sukkelde, geeft aan dat het sterk in mij geloofde.”

In de schaduw van Moons moest Bailly geduldig op zijn kans wachten. “In het begin had ik het daar moeilijk mee. Als je al van de eerste klasse hebt geproefd, wil je in elke match opnieuw tussen die palen gaan staan. Op de bank gaan zitten doe je niet van harte. Van de andere kant besefte ik natuurlijk dat de tijd aan mijn kant stond. Jan is een uitstekende doelman, van wie ik enorm veel heb opgestoken, maar stilaan begint hij toch op een leeftijd te komen, waarop spelers er al eens aan denken om een punt te zetten achter hun carrière. Ik wist dat mijn beurt ook nog zou komen en ik heb op training hard gewerkt. Nu pluk ik daar de vruchten van.”

Doelmannenfamilie

Logan Bailly is al aan zijn zesde seizoen toe bij Genk. Hij streek er op zijn vijftiende neer vóór het seizoen 2001/02, nadat hij door een meningsverschil met DanielBoccar was opgestapt bij Standard. “Natuurlijk hoopte ik toen, zoals zoveel jonge spelers, om ooit in de eerste ploeg te staan, maar op die leeftijd besefte ik ook wel dat de weg nog erg lang was. Maar ik had toch ook al een beetje een carrièreplan in mijn hoofd. Aangezien IstvanBrockhauser bijna aan het einde van zijn loopbaan was, werd ik snel derde doelman na BramCastro en ook toen al Jan Moons, die een jaar vóór mij naar Genk was gekomen. Al die jaren heb ik kunnen trainen onder leiding van GuyMartens. Ik vind hem een uitstekende trainer, die op elk moment opperste concentratie eist. Of je nu moe bent of niet, je mag niet opgeven.”

Dat Logan Bailly doelman zou worden, stond als het ware in de sterren geschreven. “Mijn vader, mijn oom en mijn oudste broer stonden ook allemaal tussen de palen. Op mijn vijfde al ben ik bij Cheratte begonnen. Daarna ging ik naar Tilleur-Luik waar ik gedurende zeven seizoenen werd opgeleid door PhilippeBoussard. Daarna volgde mijn transfer naar Standard, waar ik het geluk had te kunnen werken met Christian Piot. Hem zal ik eeuwig erkentelijk blijven, want hij heeft me enorm veel bijgebracht. Ik voel me vooral sterk in de lucht. In andere domeinen moet ik nog veel progressie kunnen maken. Ik besef goed genoeg dat je op je twintigste nog enorm veel te leren hebt. Je beseft wel dat je over bepaalde kwaliteiten beschikt, maar je moet ze ook in de wedstrijden kunnen laten zien. En het is maar door zoveel mogelijk matchen te spelen dat je de nodige ervaring kan opdoen.”

Aangezien hij voor een stuk bij Standard werd opgeleid, had Logan in de wedstrijd van komende zaterdag ook in de plaats van Olivier Renard kunnen staan. Had hij genoeg capaciteiten om het bij de Rouches waar te maken ? “Wie zal het zeggen ? Ik trap een open deur in als ik zeg dat maar weinig jongeren doorbreken op Sclessin. De jeugdopleiding is er nochtans goed, maar de jeugdspelers krijgen weinig kansen. JonathanWalasiak, die ondertussen is uitgeweken naar Metz, is eigenlijk zowat de uitzondering op de regel. En natuurlijk is er nu StevenDefour, maar die kreeg zijn opleiding, zoals bekend, ergens anders.”

De terugkeer van Sérgio Conceição

“Het is echt wel spijtig dat het tussen Genk en Steven zo moest aflopen. Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom hij dat partijtje armworstelen met de club is aangegaan en waarom hij de wet van 1978 heeft aangegrepen om weg te gaan. Hij heeft nog een hele toekomst voor zich. Hij had zich niet dadelijk zo nerveus moeten maken. Op die leeftijd moet je de voetjes op de grond houden. Maar met zijn beslissing heb ik me uiteindelijk niet te moeien. Sommigen noemden hem een dikke nek, maar zover wil ik niet gaan. Ik hoop in ieder geval dat hij redelijk blijft, want het zou echt zonde zijn als zo’n groot talent verloren zou gaan. Ik hoop ook voor hem dat hij een mooie carrière kan uitbouwen, want ondanks alles is het een toffe gast.”

Toch belooft de Limburgse aanhang hem al weken lang een bijzonder warm onthaal. Is het duel dat al weken over de tongen gaat ook voor Bailly iets speciaals ? “Natuurlijk, want ik blijf een Luikenaar. Het duel met de Rouches gaat me zeer ter harte. Ik speelde trouwens al twee keer tegen Standard : één keer met Heusden-Zolder in het Fenixstation (1-1) en één keer met Genk op Sclessin (1-0 verlies). Vooral het duel aan de boorden van de Maas is emotioneel. Eerst en vooral omdat al mijn familieleden en vrienden dan komen kijken en bovendien omdat het publiek van Standard toch wel zowat het fanatiekste van het hele land is.

“Genk moet het opnemen tegen een Standard dat eigenlijk al in crisis verkeert. Maar we moeten opletten voor SérgioConceição, die opnieuw zijn opwachting maakt in de competitie en ongetwijfeld zijn gram zal willen halen. Een Standard met de Portugees is heel anders dan een team zonder hem. Ik geloof ook sterk in JohanBoskamp. Hij was net bij Genk vertrokken toen ik hier aankwam, maar ik heb alleen maar lof aan zijn adres gehoord. Hij heeft veel karakter en weet perfect waar hij naartoe wil. Wanneer Standard alle afwezigen zal recupereren, wordt het ongetwijfeld opnieuw een te duchten ploeg.”

Eén van de afwezigen bij de Rouches is IgorDeCamargo, een speler die ploegmaat was van Bailly bij Genk en bij Heusden-Zolder. “Ook hij was door Genk uitgeleend, net als StefanTeelen, KevinVanbeuren, VincentEuvrard en nog enkele anderen. Igor en ik waren de enige twee die Genk na dat seizoen absoluut terug wilde. De anderen zijn naar andere clubs vertrokken. De Camargo was toen nog erg jong en ik denk dat hij zoals elke Braziliaan soms eerst aan het spektakel dacht en pas daarna aan efficiëntie. Bij Heusden-Zolder was er minder druk en hij kon er bevrijd spelen. Bij Brussels is hij dan helemaal ontbolsterd. Jammer genoeg is hij door zijn blessure tot nu toe niet op dat elan kunnen doorgaan bij Standard. Maar ik heb nog steeds contact met hem. Ik ben hem gaan bezoeken toen hij in de kliniek lag en we bellen mekaar regelmatig. Hij is een heel sympathieke kerel en ik hoop echt dat hij bij Standard zal slagen.”

Een ploeg met karakter

In tegenstelling tot Standard is Genk met een zes op zes sterk aan het seizoen begonnen. Na een moeilijke voorbereiding met veel teleurstellende uitslagen is het verrassend de club zo hoog te zien staan. “Dat bewijst nog eens dat oefenpartijen niet zoveel zeggen. Je moet er pas echt staan in de competitie. Het liep goed in de eerste match tegen Zulte Waregem en we waren gelanceerd. Nu we die zes punten hebben, kunnen we bevrijd spelen. Ik vind dat we een sterk team hebben. IvanBosnjak is offensief een versterking en WouterVrancken en WimDeDecker tonen zich, in een andere stijl, waardige opvolgers van KoenDaerden en Steven Defour. Bovendien heeft TomSoetaers zijn beste niveau teruggevonden. Maar we mogen niet euforisch worden. Onze prestaties vragen om bevestiging. We hebben alleszins een ploeg met karakter. Volgens mij mogen we zonder overdrijven mikken op een plaats in de top drie.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier