Nadat Real de voorgaande jaren achtereenvolgens Figo, Zidane, Ronaldo en Beckham transfereerde, koos het met Michael Owen nog maar eens voor een nieuwe ‘galáctico’.

Real slaagde er weliswaar niet in om verdedigende middenvelder PatrickVieira los te weken bij Arsenal, maar de club verraste toch weer vriend en vijand door MichaelOwen bij Liverpool weg te kapen. Daarmee deed de Koninklijke zijn reputatie om elke zomer een toptransfer te realiseren weer alle eer aan. Het rook vooral een goede zaak omdat Owens contract over een jaar zou aflopen, waardoor zijn prijs gevoelig daalde. Naar verluidt betaalde Real ‘slechts’ 12 miljoen euro.

Vorige vrijdag moest RafaelBení- tez, de nieuwe coach van Liverpool, zich erbij neerleggen dat hij ’s anderendaags aan zijn eerste duel in de Premier League zou moeten beginnen zonder zijn topspits. “Als een club zoals Real een speler echt wil, kan je er niet veel tegen beginnen”, verklaarde hij. Zijn beslissing om Owen op de bank te laten tegen het Oostenrijkse Graz in de derde voorronde van de Champions League was een teken aan de wand. Zo kan Owen, die bij Real nummer 11 zal krijgen, dit seizoen nog met zijn nieuwe club in actie komen op het kampioenenbal.

De overgang was overigens in 24 uur beklonken. Vorige zaterdag trok Owen naar Madrid voor de gebruikelijke medische tests. Om 13 uur tekende hij een contract voor vijf jaar en werd hij aan de pers voorgesteld. Die probeerde hij meteen voor zich in te nemen met de verklaring dat hij het een hele eer vindt om te mogen aantreden met het nummer dat altijd werd gedragen door de legendarische Francisco Gento.

Ondertussen blijft natuurlijk de vraag of Real echt wel nood had aan de zoveelste vermaarde spits om toe te voegen aan het al lange rijtje galácticos. De nieuwe coach, JoséAntonioCamacho, had nochtans duidelijk gemaakt dat hij vooral versterking wilde om meer evenwicht in de ploeg te krijgen. Maar blijkbaar kon voorzitter Florentino Pérez het niet laten om opnieuw voor sensatie te zorgen.

Santander, de ploeg waarbij Erwin Lemmens vroeger speelde, is gastheer voor het duel Spanje-België op 9 oktober. Samuel Eto’o, de Kameroense aanvaller van wie Real Madrid en Mallorca elk voor de helft eigenaar waren, stapt voor een bedrag van 24 miljoen euro over naar Barcelona. Real en Mallorca krijgen elk de helft van dat transferbedrag. Barcelona moet ook de 3 miljoen euro betalen die de speler nog te goed had van Mallorca. Op 35-jarige leeftijd besloot Luis Enrique om een punt te zetten achter zijn spelerscarrière. De uit Gijón in Asturias afkomstige middenvelder speelde eerst voor Real Madrid en later bij FC Barcelona, waar hij het tot aanvoerder schopte. Hij had nog aanbiedingen uit Frankrijk, Engeland, Mexico, Japan en Qatar, maar besliste dat het genoeg was geweest. “Na onze sterke comeback met Barcelona in de tweede helft van afgelopen seizoen had ik vooral behoefte aan rust. Ik weigerde de aanbiedingen uit Frankrijk en Engeland omdat ik dan de competitie te snel had moeten hervatten. Mexico, Japan en Qatar leken me sportief gezien dan weer niet aantrekkelijk genoeg.” In juni werd nog gedacht dat hij de cirkel rond zou maken door terug te keren naar Gijón, de club waar voor hem alles begon, maar ook dat ging niet door. “Bij Sporting zou men te veel van mij hebben verwacht en ik kon het toch niet maken om voor mijn eerste liefde te spelen zonder over 100 procent van mijn capaciteiten te beschikken.” Vladimir Manchev, de Bulgaarse spits van Lille, stapt voor een bedrag van 2 miljoen euro over naar Levante. Lee Chun Soo, de Zuid-Koreaan van Real Sociedad, werd uitgeleend aan Numancia.

(DDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier