Dinsdag 6/1

Berichtje in de krant : “Wurgmoord schrikt Sint-Truiden op.” Maar wat is dat daar toch allemaal bij die Kanaries ? Terwijl de burgemeester de bordelen gaat uittesten om kwaliteitslabels te verstrekken, is voor de deur de schepen asfalt aan het gieten voor een gluurstrook, scheuren de ziekenwagens de kerstmarkt op omdat het gros van de bezoekers zich een delirium heeft gedronken, en stapt Danny Boffin over naar Standard. En de ene wurgmoord is nog niet in het dagblad verschenen of daar staat er al een tweede. Bij nader inzien blijkt het deze keer te gaan om een aflevering van ‘Beschuldigde, sta op’. In het kader van vijftig jaar televisie, de met geen middelen af te stoppen kijkerskwelling op de VRT. De zaak dateert uit 1979. Toen al !

In Bocholt wordt de kerststal in de Sint-Laurentiuskerk voorzichtig afgebroken en in de sacristie opgeborgen tot volgend jaar.

Woensdag 7/1

Aardrijkskunde : “David Beckham vliegt in zes maanden drie keer rond de wereld.” Het blijkt dat meneer Spice het voorbije half jaar 57 vluchten heeft genomen. Dat deed Jacques Rogge vroeger in een halve week. “57 vluchten voor 85.000 kilometer, dat is drie keer de wereld rond”, becijfert onze vriend Paul Verbrugghe in Het Laatste Nieuws.

Wij twijfelen. Het hangt er toch vanaf waar je opstijgt. Voor Paul is dat Sint-Denijs-Westrem. Vertrekt Becks in Mbandaka en vliegt hij over de evenaar, dan heeft hij 40.076 kilometer nodig om rond te geraken. Drie keer de wereld rond is dan 120.228 kilometer. Daar moet hij nog eens 28 extra vluchten voor nemen. Stijgt hij evenwel op in Lomonsovrug op de Noordpool, dan moet zijn vliegtuig maar één pirouetje rond de eigen as maken. In dat geval heeft Beckham het afgelopen half jaar 80.000 keer rond de wereld gevlogen. Wat meer is dan drie.

Paul opgebeld. Het was vanuit Madrid. Veertig graden noorderbreedte. Dan klopt het.

Donderdag 8/1

De Vereniging van Statistici wijst erop dat Luc Wouters, na een korte maar vruchtbare carrière, uit onze beruchte scheidsrechterstabellen verdwenen is. Luc heeft vanaf de eerste speeldag trots de rode lantaarn van de fluitenierselite gedragen : nul wedstrijden, nul gele kaarten, nul rode kaarten, nul strafschoppen, nul punten. Maar zie, hij is na de heenronde heengegaan.

De website van de gemeente Lummen eens aangeklikt. Luc Wouters is er schepen van industrie, tewerkstelling, nijverheid, middenstand, landbouw, markten, tuinbouw, ruimtelijke ordening, huisvesting, voeding, water, toerisme en jeugd. Niet te verwonderen dat die mens geen tijd meer heeft om te fluiten.

Zondag 11/1

Het zag er in het begin van de week nochtans slecht uit voor Bart Wellens. Hugo Camps in Humo : “Je wilt altijd samenvallen met een of andere renner, en nu heb ik dat met Bart Wellens. Een kwajongen die zijn leven aan het verpesten is door vijf tv-toestellen in zijn huis te zetten, maar ik hoorde het hem met een zo blij gezicht vertellen dat ik dacht : ga door jongen, koop er gerust nog eentje bij. Bart heeft zich de afgelopen weken wat weggestoken, maar hij is zo outstanding dat hij spelenderwijs Belgisch kampioen wordt. En wereldkampioen op de koop toe.”

Hugo Camps aan je zij ! Probeer zo een tegenslag maar eens te overwinnen. Twee jaar geleden nam Ivan Sonck het voor Wellens op, in de aanloop naar het WK in Zolder. Bart wordt getraind door Paul Ponnet, specialist in tal van wetenschappelijke schema’s en theorieën waarvan ook Sonck doordrongen is. En Eric De Vlaeminck niet. De Vlaeminck behaalde als coach negenentwintig medailles op de wereldkampioenschappen, waaronder twaalf keer goud. “Onbekwaam”, was het oordeel van Sonck. “Heeft nooit gehoord van collageenfibrillen, en vraag hem niets over het zuurtegehalte van het sarcolemma in de spieren of hij hyperventileert.” Dat weekend werd Wellens achtste. De mannen van De Vlae-minck waren één, twee en drie. Waarna hij door de bond ontslagen werd.

door Koen Meulenaere

‘Een kwajongen met vijf tv-toestellen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier