Toen Herman Vermeulen bij KV Oostende de touwtjes in handen nam, had de kustploeg slechts acht schamele puntjes verzameld en dreigde een retourticket tweede klasse. Onder zijn nieuwe trainer vergaarde het ondertussen al veertien punten, maar het degradatiegevecht met Bergen en FC Brussels blijft wellicht tot de laatste speeldag duren. Uitgaan van een goede organisatie, gekoppeld aan geestdrift zijn zaken waar Vermeulen naar eigen zeggen dagelijks op hamert. Maar wat voegde hij eigenlijk nog meer toe ? “Tactische beheersing, flexibiliteit en rust”, volgens verdediger Anthony Portier. “Vroeger pompten we de bal naar voor en hoopten we op Zoko, dat hij de bal kon bijhouden en afleggen. Nu wordt er meer nagedacht bij de opbouw van achteruit, proberen we meer naar voetballende oplossingen te streven. Pas in laatste instantie hanteren we nog eens de lange bal. Ook spelen we iets hoger, moeten de vleugels voor voorzetten zorgen van op de flanken.”

Gilbert Bodart had ook zijn verdiensten, zegt Portier. “Hij was een sterke motivator en een goed communicator. Alleen denk ik dat eerste klasse voor hem iets te hoog gegrepen was als trainer. Het verschil met Vermeulen is dag en nacht. Je merkt dat Vermeulen nog samenwerkte met Trond Sollied. Het is een kwestie van details. De snelheid van uitvoering, met maximaal twee balcontacten, ligt veel hoger, we brengen minder knokvoetbal en houden het spel veel breder.”

Ook Jurgen Landuyt loopt hoog op met Vermeulen. “Onder Bodart was het vaak trainen om te trainen. Bij de huidige trainer wordt alles vooraf goed besproken en heeft elke oefening een doel. We werken altijd in functie van iets. Je merkt gewoon dat hij meer oog heeft voor details. Het gaat er professioneler aan toe. Door middel van videoanalyse krijgen we een doorlichting van de komende tegenstanders, zien we onszelf aan het werk en wordt alles goed uitgedokterd. Iedereen weet van a tot z wat zijn opdracht is. Onze persoonlijke opponent is niet langer een grote onbekende als we het veld opstappen. Dat lijken futiliteiten, maar die dingen zijn bijzonder belangrijk op het hoogste niveau. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker speelt en je niet meer kan laten vangen door onbezonnenheid of onwetendheid.”

Landuyt denkt niet aan degradatie, de nederlaag van zaterdag tegen Charleroi ten spijt. “Omdat we ook buitenshuis meer druk zetten en kansen creëren, waardoor we punten sprokkelen. Onze mentale sterkte en eendracht zal uiteindelijk de doorslag geven. Iedereen kan iets verdragen van een ander. Wij aanvaarden perfect de coaching van Eric Joly en Paul Okon. Hun toegevoegde waarde zal ervoor zorgen dat Oostende in eerste klasse blijft.” (FV)

F.V.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier