T ommy Craig zaterdag tijdens de eerste helft in de tribune zien zitten naast Mogi Bayat? Naar Britse gewoonte bekeek de Schotse nieuwe trainer van Charleroi zijn team in de eerste 45 minuten vanuit de hoogte, voor een beter overzicht. Wie al eens langs de lijn zat, of in een dug-out, op het veld van een eersteklasser, schrikt ervan hoe weinig overzicht je hebt vanuit dat hokje. Wij snappen trainers dan ook die, zoals Jos Daerden, 90 minuten lang rechtstaan. Over het Kanaal lossen ze dat op door voor de rust ergens in de tribune te gaan zitten.

Het kan nog anders. Tijdens Nederland-Paraguay kwam achter ons Phillip Cocu zitten, samen met nog twee andere leden van de technische staf van Oranje. Cocu droeg een oortje en via een zendertje hield hij contact met de bank. Nu was Nederland tegen de ploeg van Antolin Alcaraz – overigens foutloos, beresterk en absoluut niet de nonchalante verdediger die we tijdens wedstrijden van Club Brugge bezig zien – continu dominant. Er hoefde amper te worden bijgestuurd, maar toch greep Cocu een paar keer dwingend in. Vooral op spelhervattingen.

Dit alles om te zeggen dat Michel Preud’homme zijn laatste vondst, dat kleine televisieschermpje op de bank, niet nodig heeft. Er zijn discretere manieren om informatie door te krijgen. De FIFA heeft gelijk dat ze dit soort praktijken verbiedt, de reacties langs de lijn zijn nu al hevig genoeg. De FIFA heeft dan weer geen gelijk dat ze de vierde scheidsrechter niet zo’n schermpje geeft. Als hij wél een schermpje zou hebben, zou hij gepast kunnen ingrijpen. Kan u zich inbeelden wat er kan gebeuren, mocht het hands van ThierryHenry in Zuid-Amerika of Afrika zijn voorgevallen, werelddelen met minder politie in de stadions? Overigens is de verontwaardiging van de Ieren behoorlijk selectief. Toen Ierland thuis tegen Georgië bij een 0-1-stand een strafschop cadeau kreeg – sla er YouTube maar eens op na – sprak niemand over herspelen.

Het is al vaker gesteld, ook in deze kolommen. Het moet anders. Als het in de VS kan, of in het tennis, waarom geen camerahulp in het voetbal? Het zou het respect voor de scheidsrechter vergroten, want, afgaande op de intensiteit van Club Brugge-Germinal Beerschot en eerdere Anderlecht-Standards houden we ons hart vast voor de play-offs, als het er écht om gaat. Waar gaat de zenuwachtigheid, ook langs de lijn, dan niet allemaal toe leiden?

Internet en moderne communicatie zijn een zegen, in drie klikken krijg je een schat aan informatie. Maar ze hebben ook hun negatieve kanten: hackers, computercriminaliteit en de nieuwste trend, voetbalcriminaliteit. Belchinezen, gokchinezen.

Net zoals de FIFA er maar niet in slaagt de moderne technieken in de arbitrage te incorporeren in het beleid – tenzij in de evaluatie van de scheidsrechter – slaagt de KBVB er (nog) niet in om een adequaat antwoord te vinden op die manipulatie.

Die is van alle tijden. Als het gaat om (lijfs)behoud, komt het slechte in de mens naar boven. Ook vroeger lekte af en toe wat uit, een toogverhaal, of als gevolg van een fiscaal of juridisch onderzoek. En kwam het tot een veroordeling. Een commissie volstond, onder leiding van wat minzame mensen.

Dat is voorbij. Het is georganiseerd, structureel. Hemeltergend is het dan om te zien hoe de bondstop omging met de informatie die ze – uit de eerste hand – ontvingen en hoe ze al te vaak “wachtend op bijkomende informatie” nalieten er wat mee te doen.

Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak. Met een nieuw reglement, dat gisteren/dinsdag moest worden gestemd. En met een nieuwe naam: MarcRubens wordt straks in de stoel van René Verstringhe geplaatst. Rubens is bekwaam, maar ook procureur van Hasselt. In het verleden moest hij zich al een paar keer hoeden voor het schenden van het geheim van het onderzoek, als de zaak in handen was van het parket.

De ideale oplossing is hij dus evenmin. Maar de man kan wel een onafhankelijke cel aansturen, die zich dan intenser met deze vorm van criminaliteit moet bezighouden. Anders raakt het voetbal zijn geloofwaardigheid kwijt.

door PETER T’KINT

“Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content